Star Trek – „Begins” (2009)

A mostani hollywoodi trendnek megfelelően a Star Trek filmből is elkészült a „kezdetek kezdete” epizód. Az eredeti sorozat hőseit láthatjuk „ifjú titán” színészekkel megszemélyesítve. A vetítés előtt már ott motoszkált a fejemben a kérdés: vajon rozoga nosztalgiavonat, vagy teljes értékű előtörténetet láthatok majd a sajtóvetítésen?

43 éve, 1966-ban indult el minden idők egyik leghíresebb sci-fi tévésorozata, a Star Trek. Az Enterprise űrhajó akkori legénységének tagjait alakító színészek azóta már mind megöregedtek, páran meg is haltak, de a legenda tovább élt az újabb és újabb sorozatoknak köszönhetően. Ahogy az újabb és újabb generációk kalandjai már kifulladtak, a „reboot” törvényszerű volt, a nagy kérdés csak az volt, az új gárda egyszerre tud-e hű maradni a sorozat szellemiségéhez, miközben ugyanúgy elkápráztatja a mozinézőket, mint annak idején az eredeti film a tévé előtt ülő amerikaiakat?

ps4pro.eu_Star-Trek_1

„Jimmy fiam, már megint mit műveltél?”

Az igencsak extravagáns történet szerint a Star Trek idősík örökre megváltozik és egy alternatív valóságba kerülünk, amikor Nero (Eric Bana) visszatér a jövőből, hogy bolygójának pusztulását és szeretteinek halálát megbosszulja, ugyanis állítólag a föderáció, illetve maga az idős Spock (Leonard Nimoy) tehetnek arról, hogy eltűntek egy feketelyukban. Nero ezért több föderációs hajót is elpusztít, köztük azt is, ahol George Kirk (Chris Hemsworth), az Enterprise leendő kapitányának apja szolgált. James T. Kirk (Chris Pine) így tehát ebben az alternatív világban egy elkeseredett és elhanyagolt, apa nélkül felnőtt gyermekké, majd kamasszá cseperedik fel, aki sivatagi vad száguldozásokat hajt végre, kikezd Uhurával (Zoe Saldana), kocsmákban verekszik és csak Pike kapitány (Bruce Greenwood) kérésére lép be a föderációba.

ps4pro.eu_Star-Trek_2

 „Spock, próbáljon már az érzelmeire is figyelni!”

A film másik kulcsfigurája, az ifjú Spock (Zachary Quinto) pedig amiatt szenved, hogy félig vulcan, félig ember származása miatt nem veszik elég komolyan, ezért ő saját elhatározásából választja ugyanazt az az utat, mint Kirk. A két fiatal kadét karrierje is némileg másképp alakul, mint a „valódi” idősíkon: Kirk ugyan tehetséges, de nem elég sikeres ahhoz, hogy a Kobayashi Maru tesztet elvégezze, amelyet pont Spock dolgozott ki.

Kirk meghekkeli a tesztet, emiatt majdnem kirúgják a föderációból és csak barátja, „Bones” McCoy trükkje révén kerül rá mégis az Enterprise fedélzetére, amelyen a Star Trek későbbi legénységének össze kulcsfigurája megtalálható, beleértve Spockot és Uhurát is. Az első küldetés során a Föld és más bolygók léte forog kockán, Nero, a dühös romulan ugyanis eldöntötte, hogy mindenkin bosszút áll planétája pusztulása miatt.

ps4pro.eu_Star-Trek_3

„Sugározz fel Scotty!”

A film sztorija abszolút beleillik a Star Trek extravagáns történeteibe, szóval ezen a téren szavunk sem lehet. Nem állítom, hogy nem húztam időnként a számat egy-egy giccses, kissé talán elcsépelt jelenet, vagy idétlen poén láttán, de egyik sem volt olyan, amiért kényszert éreztem volna, hogy sikítva kimeneküljek a moziból. Az idős Spock szerepeltetése nagyszerű ötlet volt a készítőktől, ahogy az is, hogy csak Leonard Nimoy-t passzírozták bele a régi színészgárdából, mert több azért már erőltetett lett volna. Bár ez az állandó hollywoodi „kezdet” mánia kicsit már kezd fárasztó lenni, de a Star Trek-nél még belefér, tényleg hiányzott már egy ilyen előtörténet az 1966-os sorozathoz.

ps4pro.eu_Star-Trek_4

Hasonlóan ott vannak a szeren a színészek is: bár a rendkívül nyálas képű Chris Pine borzasztóan idegesítő lenne más filmben, de itt szerencsére illik Kirk szerepéhez és hál’istennek állandóan képen törlik, szóval pontosan azt történik vele, amit én is szívesen megtennék. Zachary Quinto sem tartozik a kedvenc színészeim közé, talán kicsit túlságosan is komolyan veszi magát Spockként, de végül is ő sem lóg ki a képből. Persze azért ismét a gonosz megformálója nyújtja a legjobb alakítást: Eric Bana tökéletes az egyszerre meghasonlott és gyűlölködő romulan szerepében.

Rebootoljunk?

Bár nem állítom, hogy ez a Star Trek a legkatartikusabb sci-fi élmény, amit valaha is láttam, de méltó újraindítása annak a sorozatnak, amelynek gyerekkoromban végigizgultam és kacarásztam mindegyik részét. Tökéletes pop-corn mozi, passzol az eredeti sorozathoz mi kell még?

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu