Until Dawn – Tudom, mivel nem játszottál tavaly PS3-on

Az Until Dawn talán nem ismeretlen a PS3 tulajok számára, hiszen eredetileg úgy volt, hogy PlayStation 3-ra fog megjelenni, és PlayStation Move támogatást is kapott volna. Aztán egyre nagyobb volt a csend körülötte és egy idő után úgy eltűnt, mint a kislány a Silent Hill ködjében. Legnagyobb meglepetésünkre most tűnt fel ismét PS4-en – teljesen átdolgozott, modern külsővel. Amit eddig a Gamescomon bemutattak, az igencsak izgalmasnak tűnik. A rejtélyes trailer, amelyet a véres hóról láthattunk még a Gamescomon valójában az Until Dawn-é volt.

Nagyon sok játék, amely először a régi generációra készül el, majd végül olyan sokáig fejlesztik, hogy az újabbra hozzák ki, egy kicsit a régi generáció „betegségeiben” szenved: a grafika egy hangyányit elavultabb, a textúrák alacsonyabb felbontásúak, az animáció kevésbé életszerű, mint amit az új konzol képességeitől elvárnánk. Szerencsére ennél a játéknál erről nincs szó. A PlayStation 4 képességeit úgy tűnik, jól kihasználják, a fény-árnyek effektek, és az arcmimika tényleg next-gen. A játék sötét, baljós hangulatú és tényleg igazi AAA címnek ígérkezik.

ps4pro.eu_until_dawn_2

Húzzál innen, „Move”!

A PlayStation 3-nál a már említett Move használat úgy működött volna, hogy az eszközt fáklyaként használhattuk a játékban. Bár ez is remek ötletnek hangzik, a PlayStation 4 verzióban a DS4 kontroller sokkal interaktívabb lesz és a játék alapvető részét képezi majd. A kontrollerrel tárgyakat vehetsz fel és a mozgásérzékelőt is tudod használni. Bár a jó öreg PlayStation Move továbbra is a polcon porosodhat, a paddal mégis tudod forgatni, manipulálni a tárgyakat, illetve más – egyelőre még nem ismert – módon is tudod használni azokat.

A játék emellett külső nézetes is lett és sokkal inkább koncentrál a karakterekre, akiket motion capture technológiával digitalizáltak valódi színészekről. Például kikről?

ps4pro.eu_until_dawn_5

Igazi „scream queen”

Például Hayden Panettiere-ről, aki amellett, hogy énekes, modell és színésznő, szerepelt a Scream 4-ben is egy Kirby Reed nevű karakter szerepében, de a játékszinkron világa sem ismeretlen számára, hiszen Kairi volt Kingdom Hearts játékokban. Aki nézte az HBO-n az Elit alakulat című háborús tévésorozatot, annak számára talán nem ismeret Rami Malek neve, Brett Dalton pedig Grant ügynök a S.H.I.E.L.D című tévésorozatból.

Továbbá a csinos Meaghan Martin és Galadriel Stineman a szereplők között vannak. Nem valami Oscar-díj gálás sztárok, inkább ilyen tini horror filmekbe való színészek. Ugyanakkor a színészek arcmimikájának animációjával a fejlesztők fantasztikus munkát végeztek, látszik, hogy sokat dolgoztak vele.

ps4pro.eu_until_dawn_4

Egy újabb túlélő horror, ennyi?

Nem, annál többről van szó. Annak módja, ahogy körbe tudsz nézni és tárgyakat keresel és használsz az L.A. Noire-ra emlékeztet, illetve az, ahogy a környezeteddel kontaktusba lépsz, olyan Heavy Raines. Apropó, Heavy Rain… Emlékeztek arra, ahogy bármelyik karakter meghalhatott a játékban? Nos, ez egy kicsit hasonlít az Until Dawnra: a nyolc irányítható karakter közül bárki meghalhat, ha nagyon elszúrsz mindent, ami azt jelenti, hogy különböző befejezései is lesznek a játéknak, aszerint, hogy a saját sztorid hogyan alakul.

ps4pro.eu_until_dawn_6b

A befejezések egyébként az alapján is változhatnak, hogy milyen bizonyítékokat szedsz össze, vagy miket nem találsz meg, szóval még az apró döntéseknek is lehet befolyása a történet bizonyos részire, sőt, elvileg akár még a befejezésre is. Amikor egy ilyen lehetséges választás feltűnik a játék során, akkor egy pillangó jelenik meg a képernyőn, hogy a „pillangóhatást” illusztrálja. És ha tényleg nagyon-nagyon elszúrjuk a játékot, akkor a rejtélyes gyilkos mind a nyolc szereplőt kinyírja és game over.

Úgy tűnik, tényleg sztori-orientált játékmenetre lehet számítani és a filmes átvezetőknek fontos részét képezik majd a játéknak.

ps4pro.eu_until_dawn_7

Nem egy kis tini-horror

A játék hangulata a sztori alapfelállása és a „tini-horroros” szereplők ellenére tehát igazán baljós. A sötétkék, feketés árnyalatokban tobzódó színek, a romos, félelmetes helyszín tényleg nem a Sikolyra, vagy a „Tudom, mit tettél tavaly nyáron”-féle tini horrorokra hajaznak, inkább a klasszikus, komolyabb horrorfilmekre emlékeztetnek. A gyilkos sem valami besértődött és bekattant mérges emós srác, hanem borzasztóan torz állkapcsú, maszkos figura, hátborzongató hanggal.

A filmes beleélésben pedig sokat segít a „Korábban az Until Dawnban” betétek, amelyeket minden egyes bevezetőnél láthatunk.
Eddig az Until Dawn érdekesnek tűnik és a Heavy Rain és a túlélő horrorok rajongóit egyaránt meghódíthatja.

-BadSector-

Raptr Gamercard


Már most ütősnek túnik:

+ Igazi klasszikus horror hangulat
+ Remek, feljavított grafika
+ Sokféleképpen alakuló, érdekes, nyolcszereplős történet

Bizonytalan:

– Jaj, csak ne legyen nagyon tini horror
– Még nem világos, hogy milyen az irányítás, mennyire „interaktív mozi”

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu