Spelunky – Régies, de mégis pompás

Komolyan úgy tűnik, hogy a PlayStation 4-et letámadják a klasszikus időkre hajazó videojátékok. A Shovel Knight nem volt egyszeri kivétel az oldalnézetes 2D-s játékok tekintetében, a Lovagot ugyanis szép lassan követte Juan a Guacamelee-ből, a Rogue Legacy lovagjai, Dust… és még sorolhatnám. Még mindig van hely a retrónak, ezt a Spelunky is bizonyítja, mégpedig egész jól.

 

Nem bonyolult a játék első látásra, de néhány perc játék után sem válik érthetetlen szabályhalmazzá a Spelunky. Ezért tekinthetünk rá pozitívan: nem szükséges megszokni a kezelést, nincs nagy kockázat spellek megtanulásával, így nincsen rajtunk az a teher, hogy rossz skilltree felé kanyarodtunk. Amúgy nem kell nagyon tartani attól, hogy nem ismerhetjük meg a játék mechanikáját. A tutorial pályák ebben kifejezetten egyszerű-de-nagyszerű stílusban segítenek első lépéseink megtételében.
Annyit kell csak megtanulni, hogy jussunk el a kijáratig és gyűjtsünk minél több kincset. Ez ugye nem is olyan nehéz? Ehhez már csak annyit kell hozzátenni, hogy figyelni kell arra, hogy mennyi szívünk van – ha az elfogy, megszívtuk!

ps4pro.eu_spelunky_1

De, mégis…

Mi olyan jó a Spelunky-ban? A kérdés jogos, megválaszolása pedig nem intézhető el egy szimpla „csak”-kal. Játszatja magát, hiszen mindig ott van bennünk az a maximalista érzés, hogy még egy picit több pénzt szerváljunk be a pályán, még eggyel kevesebb bombát használjunk el, satöbbi. Ez általában markáns ismertetőjegye egy jól sikerült játéknak: mindig van kedv ahhoz, hogy egy kis szünet után (legyen az kávé, alvás, vagy melóval teli hét) újra a kezünkbe ragadjuk a kontrollert.

S bizony van is értelme nyomni. Mindig ott van az újabb pályák rejtélyei, illetve a velük érkező új féle csapdák, amelyek máshogy fektethetnek ki minket, mint eddig. De addig el is kell jutni! A bombák segíthetnek, mondjuk ama kincs felszedésében, de vajon érdemes erre pazarolni? Biztosan elég csak az alap fegyverünk a győzelem érdekében? Itt megy át egy elgondolkodtatóan jó fordulattal érdekesbe a Spelunky: a hibáinkat – amelyek könnyedén előjöhetnek, hiszen nem olyan könnyű a játék, mint ahogy azt gondolnánk! – akár fejben is újra-és-újra játszhatjuk, hiszen itt tényleg meg kell fontolni a start és a cél közötti mozdulatainkat. Errefele gyorsabb, de veszthetünk az életünkből; ama irányba pedig lassabb, de túléljük… ám kincset nem találunk annyit! Megéri-e a köteleinkből elhasználni egyet? Nem biztos, hogy jó ötlet. Mohók leszünk, vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok!
Több stílusban, sőt tovább mennék: többféleképpen csinálhatjuk meg a pályát úgy, hogy jól járjunk! Újrajátszhatóság tekintetében biztosan nem teljesít rosszul a Spelunky.

ps4pro.eu_spelunky_6

A boltosok bosszúja

Ez egy érdekes elgondolás, amely engem először a Game Boy-os The Legend of Zelda: Link’s Awakening-re emlékeztetett, nem is véletlenül. Hogy konkretizáljam, miről is van szó, kifejteném. A boltosok ugyanis először ártatlanul állnak rendelkezésünkre. Több dolgot árulnak, viszont egy picit magasabb áron. Pl. 2500 dollár egy kötélcsomag, 8000 fizetőeszköz egy zsákbamacska doboz. Megéri? A játékos dönt.

Igen, DÖNT! Ugyanis ha egyet, csak EGYET húzunk fel akár akaratunkon kívül (eltaláljuk a boltját egy aranyszoborral, amely a pusztítható pályákba harap bele egy jó nagy mértékben), akkor az összes kollégája negatívan fog megközelíteni minket. Megéri?

A boltosok legyőzése sikerrel végződhet, de rosszabb esetben az életünkkel fizethetünk a talán meg sem szerzett tárgyért. Megfontolandó!

ps4pro.eu_spelunky_10

Jövőbe mutatóan retró

A grafika és a hang/zene mind a múltba réved, miközben modern hardveren fut. Lázad a nagy felbontás és FPS ellen azzal, hogy régies köntösben fogadja sok szeretettel a játékost, amelyet képletesen meg is fojt a nehézsége miatt. De ő visszamegy a halálos markolásba.
Vajon megéri egy találatnyi energiáért megmenteni a pályákon fellelhető hölgyet, akit el kell cipelnünk a célig? Talán igen, talán nem. Megéri-e a játékot beszerezni? Ezt megválaszolni nem szeretném direkt módon. Ez a kis iromány megtette talán.
A Shovel Knight trónfosztásra került-e? Nem, de talán mégis: a műfaj ugyanis NEM TELJESEN UGYANAZ. Más megközelítés, másfajta SIKER. Irány kincset gyűjteni.

-V-


Pro:

+ Egyszerű szabályok
+ Zseniálisan merít a múltból
+ Játszatja magát

Against:

– A későbbiekben brutálisan büntet
– Egy ideje már elérhető PC-re
– Kockázatok tömkelege – a vétel nem tartozik közéjük


 

Kiadó: Derek Yu, Mossmouth
Fejlesztő: Mossmouth
Stílus: 2D, Roguelike, action, platformer
Megjelenés: 2014 Oktober (PS Plus)

Spelunky

Játékmenet - 8.2
Grafika - 7.6
Platformer - 8.4
Zene/audio - 8.6
Hangulat - 8.4

8.2

KIVÁLÓ

Vajon megéri egy találatnyi energiáért megmenteni a pályákon fellelhető hölgyet, akit el kell cipelnünk a célig? Talán igen, talán nem. Megéri-e a játékot beszerezni? Ezt megválaszolni nem szeretném direkt módon. Ez a kis iromány megtette talán. A Shovel Knight trónfosztásra került-e? Nem, de talán mégis: a műfaj ugyanis NEM TELJESEN UGYANAZ. Más megközelítés, másfajta SIKER. Irány kincset gyűjteni.

User Rating: 4.25 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu