Trine: Enchanted Edition – Portról porta

Oké, itt nem értem a kiadás hogyanját. A Trine 2 ugyanis a PS4 nyitócímeinek egyike volt, hiszen már 2013 novemberében kihozták rá, viszont az első részre eddig kellett várni, viszont egy csavarral jelent meg: technikailag ugyanis az első ÉS a második rész pozitívumait ötvözve érkezett meg a Sony konzoljára…

…ezt meg is magyaráznám, hogy eztígymégishogy: a Frozenbyte játékának az első része 2009-ben jelent meg (PC-re, majd PS3-ra), ám a második rész egy új engine-t kapott, amelyet végül újrahasznosítottak egy ügyes módon az első részben, amely így fel lett tuningolva öt évvel az eredeti kiadás után. Tehát egyszerre régi és új…

ps4pro.eu_trine-enchanted-edition-revealed-for-pc-ps4-and-wi_5

Újabb régi ékszer

Nocsak, újfent egy régmúltba nyúló videojátékról regélek – műfajilag ugyanis egy oldalnézetes platformerről beszélünk, amely az elengedhetetlen puzzle elemekkel lett megtoldva. Enélkül nem is lenne akkora szám a Trine. A feladatok kihívásokká válnak, viszont nem éppen úgy, hogy feltűnő lenne. Remekül elszórakozhatunk mindenféle „nehézségi fal” nélkül – a kreativitás pedig eme alkalommal is jó, ha van. A pályák végéig ugyanis ellenfelekbe fogunk ütközni, de ránk van bízva, hogy miként intézzük el őket… ez kimondva-kimondatlanul is pozitívum.

ps4pro.eu_trine-enchanted-edition-revealed-for-pc-ps4-and-wi_3

Hárman párban

A filmcímre való utalástól függetlenül tényleg három karakter között váltogathatunk kedvünkre. Adott egy tolvaj, egy lovag és egy varázsló, akiket akár barátaink is irányíthatnak, hiszen a kooperatív megoldás ezúttal is adott a nem magányos farkasok számára is.

Ki mire is képes? A tolvaj (Zoya névre hallgat amúgy) egy nyíl-íj párossal felszerelkezve képes fa dolgokra felmászni, ha rájuk hajítja horgát. Mint Indiana Jones, ő is képes így szakadékok felett átjutni, amely a többiek számára elérhetetlen helyekhez is képes hozzáférést biztosítani. Pontius, a lovag egyértelműen a támadó karakter, hiszen nem véletlenül van több HP-ja, illetve kezében ott figyel a kard és a pajzs is. Ne nagyon hanyagoljuk el; az ellenfelek legyőzésével ugyanis életerőhöz juthatunk. Amadeus, a varázsló arra képes, hogy dobozokat, platformokat és deszkákat tud mozgatni puszta gondolatával.

Ezekből adódik, hogy a három hős másban jó és a jó együttműködés elengedhetetlen lesz a pályák teljesítése céljából. Itt lép be a játék újabb zsenialitása – mindig bennünk lesz a teljesítési vágy anélkül, hogy felhúznánk magunkat a játékon. A zöld üvegcsék gyűjtését azért ne hagyjuk ki, jó az az XP, ha van, nem? A checkpointokat pedig a szürke gömbök rejtik – a későbbi pályákon fókuszáljunk ezekre!

Az előző részben ugye említettem, hogy saját módszereinkkel kiiktathatunk ellenfeleket – például lendüljünk át platformról platformra a tolvajunkkal, aki lendületből lelöki az ott sasoló csontvázat. Ezt angol kifejezéssel kell ezúttal értékelnem, de ez priceless. A másik kacagtató megoldás számomra az volt, amikor a varázslóval egy hirtelen improvizált lépésben ráejtettem egy dobozt egy másik csontvázra…

ps4pro.eu_trine-enchanted-edition-revealed-for-pc-ps4-and-wi_4

Tényleg elbájolt

Jogos az Enchanted elnevezés a definitív kiadásra.

Ellentétben több kurrens generációs porttal, itt jogos is az újrapolírozott kiadás, hiszen itt nem kizárólag grafikai port-DLC páros miatt újra kiadott címről beszélünk, hiszen a játék alatt a második rész engine-je fut. Ez viszont igen, grafikailag is feljavítja a T:EE-t, hiszen a PS3-as kiadáshoz képest sokkal jobb fényeffekteket láthatunk például – persze nem mehetek el szó nélkül az online multi mellett, hiszen ez a másik bónusza a PS4-es kiadásnak.

De a játékmenet is egy fokkal jobb lett. Finomabb, dinamikusabb, ahogy pályáról pályára megy a három karakter, miközben felfedezhetjük az itt-ott azért már zavaróan színes környezetet. Aggodalomra semmi ok, ez azért nem lesz nagyon probléma, sőt… lehet, hogy csak nekem tűnt így.

Jó lett ez

Bár a játék eredetije már egy picit kopott, ez a verzió az online multi, az új engine és a hangulata miatt megérdemli, hogy beszerezzük. Nem rossz a játék, de picit elvontnak, színesnek tűnhet sokaknak, ami megosztó tud lenni. Mindenesetre műfajában remek; el kell gondolkodnunk a siker érdekében nem egy alkalommal…

-V-


Pro:

+ végre az első rész is PS4-en…
+ …a 2 engine-jével…
+ és online multiplayerrel

Kontra:

– Picit túlzottan színesnek tűnt
– Nem könnyű dió
– Egy kicsit rövid…


Pegi-7Trine -

Kiadó: Frozenbyte

Fejlesztő: Frozenbyte

Stílus: kaland, akció, platform, 2D

Megjelenés: 2014 december

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu