Dragon Ball XenoVerse – Az ORTT-balhé után másfél évtizeddel

TESZT – Tizenegynehány éves voltam, amikor váratlanul ért engem az ORTT döntése, miszerint az ORTT (amely azóta már nem is létezik eme formájában) leveteti az RTL Klub-ról a Dragon Ball Z-t, amelyet túl erőszakosnak tituláltak. Ez kb. azután volt, amikor Dermesztőt az akkor még nevén nem is nevezett Trunks kettévágta. Nekem ez a sokk, nem a Kacsamesék félbeszakítása…

 

Szóval a TV-ben sose láthattam akkor a végét, bár volt néhány videókazetta, amit kidobtak a boltokba, meg az RTL Klub újrakezdte az egészet a legelejéről késő este, de elég gyorsan eltűnt a DB. A GT-t le sem vetítették, bár a Viasat 6 (amely amúgy abszolút piacot nyerhetne véleményem szerint, ha egy komolyabb napi 3-4 órás animeblokkot összerakna, mivel a magyar Animax, amely évek óta rothadásban volt, tavaly megszűnt létezni) végül bevállalta és lenyomta a teljes szériát.

ps4pro.eu_DBz_1

Nem kánon

Még mielőtt taglalnám a játékot, el kell mondani, hogy ez a játék nem illeszkedik egyik manga/animesorozatba sem! Tény, hogy vesz mind a három szériából karaktereket, de ez nem jelenti azt, hogy pontról pontra lekövetné a történetüket. Itt igenis lehetőség van arra, hogy Gokut irányítva és Dermesztővel és Majin Buu-val kiegészülve (két rosszfiú, hogy ne menjek bele bővebben) mondjuk Cell ellen harcoljunk. De nem kötelező, hiszen létrehozhatunk egy saját karaktert is, amely kb. az egész játék alaphangjául szolgál. Igaz, hogy a DB Online történetéből vesz át itt-ott dolgokat és az is igaz, hogy van kampány (amiben a cél az, hogy állítsuk helyre az idővonalakat), de nem muszáj nekiesni annak, ha nincs kedvünk.

ps4pro.eu_DBz_2

RPG OMG

Vén hülye létemre még mindig rémlik a PS2-es Budokai 3 Tenkaichi 2 (ide BadSector tuti be fog szúrni valami megjegyzést!), amelyet ugyanúgy az a Dimps csapat fejlesztett, mint eme játékot – ez már a tizenötödik DB bunyós játék konzolokon amúgy. De talán ez lehet a legkomolyabb mindezidáig, hiszen itt az újrajátszhatóságra is bőven építettek: nem elég, hogy saját karakterünket is létrehozhatjuk, de ezen felül a mérkőzésekből tapasztalati pontokat, illetve jó értékelés és a titkos feladatok teljesítése során új felszerelést, sőt, támadásokat is nyerhetünk! Eléggé addiktívnak találom ezt az elképzelést és megmondom az igazat, szükség is van a buffolásra, ugyanis a történetben itt-ott van egy két nehézségi tüske, ami feltűnt.

Szóval igen, van itt lehetőség arra, hogy órákat öljünk bele a játékba még anélkül is, hogy Akira Toriyama munkásságát ismernénk (ő hozta létre a DB-t, és a szemfüleseknek feltűnhet a Chrono Trigger-en hagyott munkássága is!). És akár többen is játszhatunk, mert lehetőség van arra, hogy online is összeálljunk másokkal, hogy legyűrhessük közösen a feladatokat.

ps4pro.eu_DBz_3

Küzdősport

Szóval ez a játék egy RPG-bunyó kombináció, amely persze nem csak a talajon játszódik és nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Van gyengébb és erősebb támadásunk, védekezhetünk, dobhatunk és persze van Ki-t igénylő „lőfegyverünk” és egyéb, karakterektől függő speciális támadásunk is. Fejleszthetjük a staminánkat, hogy ne fáradjunk el, növelhetjük a Ki-csíkot, hogy akár több speckó támadást lőjjünk el, és így tovább. Lazán a négy gombra van rakva négy támadás, de persze a vállgombokat is be kell vetni a nagyobb siker érdekében.

Szükség is lesz a saját erőnkre, mert véleményem szerint az AI gyenge a csapatunkban (sokszor kellett megállnom ahhoz, hogy fel tudjam állítani őket), ám ellenünk képesek trükkösek lenni. Naná, van, amikor mondjuk hét-nyolc AI karaktert kell egy küldetésben leküldeni (és persze, hogy az utolsók a legnehezebbek) és ilyenkor érdemesebb a hosszabb talponmaradásra építve a végére tartogatni mindent még úgy is, hogy van lock-on – könnyen ráállhatunk ellenfeleinkre, amely azért a játszhatóságot meg tudja könnyebbíteni azoknak, akiknek még szokni kell mindent.

ps4pro.eu_DBz_4

Nem tökéletes

Oké, hogy van egy hub a játékban, de úgy gondolom, hogy ebbe nem fektetett a Dimps akkora munkát, mert azért visszafogottnak találtam ezt. A másik dolog, amely engem felettébb zavart, az a csatazaj. Néha nagyon hangos volt (jó, az is igaz, hogy közel is voltam az eseményekhez), számomra a balansz egy picit itt el lett szúrva – de ez nagy eséllyel csak az én egyéni problémám.

Ha van kivel játszani, akkor ez a játék jó lesz – amíg nincs készen a Street Fighter V és a Tekken 7 (most a Dead or Alive 5: Last Round-ot nem mondom!), akkor ez jó választás. Dragon Ball fanoknak talán kötelezőnek is mondanám. Van választék, van tartalom, van kihívás, viszont errefelé már a Dragon Ball egy picit már elvont lehet.

-V-


Pro:

+ Végre egy remek Dragon Ball játék!
+ Egyedül is élvezetes… de többen játszva még jobb!
+ Addiktív játékmenet

Kontra:

– Nehézségi tüskék itt-ott és emiatt talán grindolni kell
– Talán már kiment a divatból a Dragon Ball Magyarországon
– Hangproblémák, néha túl hangos a csata


 

Kiadó: Bandai Namco Games

Fejlesztő: Dimp Corporation

Típus: akció, harc, 3D

Megjelenés: 2015 Február

Dragon Ball XenoVerse

Játékmenet - 7.6
Grafika - 7.8
Zene/audió - 8.4
Sztori - 5.7
Hangulat - 7.6

7.4

Ha van kivel játszani, akkor ez a játék jó lesz - amíg nincs készen a Street Fighter V és a Tekken 7 (most a Dead or Alive 5: Last Round-ot nem mondom!), akkor ez jó választás. Dragon Ball fanoknak talán kötelezőnek is mondanám. Van választék, van tartalom, van kihívás, viszont errefelé már a Dragon Ball egy picit már elvont lehet.

User Rating: 4.18 ( 2 votes)

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu