Wolfenstein: The Old Blood – BalJós árnyak?

ELŐZETES – Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy svéd fejlesztőcsapat. A nevük MachineGames volt. A svéd team már korábban is alkotott sikeresnek nevezhető videojátékokat, hiszen például a The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay-t, vagy a The Darkness első részét is ők rakosgatták össze még a Starbreeze Studios alatt.

ps4pro.eu_wolfenstein_the_old_blood-4

Ám új helyet hoztak létre és egy új feladatot is kaptak: támasszák fel a 2009-ben átlagos jános eredményt felmutató Wolfenstein után a franchise-t. Vettek egy mély levegőt és 2014 májusára elkészültek a Wolfenstein: The New Order-rel – a hamuba sült játékmenetet korrektnek ítélték meg sokan világszerte, így a Bethesda bár nem adta oda fele királyságát, de egy kiegészítést kértek a csapattól. A királyfik és királylányok sokat törték a fejüket, hogy miként hozzák össze, de végül elhatározták, hogy feletteseik kérését milyen formátumban kivitelezhetik.

Egy különálló DLC-re számíthatunk, amelynek elég sok esélye van arra, hogy jót szórakozzunk megvétele után. Hogy miért is?

ps4pro.eu_wolfenstein_the_old_blood-3

A „régi vér”: elősztori?

Kezdjük például azzal, hogy a The Old Blood egy merész kanyarral tér el a The New Order történéseitől, így tehát ha nem volt meg a tavalyi teljes játék, akkor sincsen probléma, mert megpróbálja disztingválni magát a kiegészítő azzal, hogy a lehető legjobb módon legyen kizárólag egy előzmény. Ezzel azt is elérték, hogy a The New Orderben meg nem válaszolt kérdésekre válaszolnak, így mindenki bátran ugorhat neki BJ Blazkowicz 1946-os történetének. 1946?

Naná, a nácik bizony még mindig talpon vannak – a való életben ugye ekkor már a hidegháború felé haladtunk -, és BJ-nek két küldetése is lesz, amelyet teljesítenie kell: az elsőben be kell jutnunk a Wolfenstein kastélyba (erre még vissza fogunk térni), a másodikban pedig Helga Von Schnabbs-ot kell megállítanunk Wulfburgban, hogy nehogy kiszabadítson egy sötét és ősi erőt, amely egy korábbi játékra emlékeztethet egyeseket – erre is vissza fogunk még térni.


Tehát a játék maga úgy akar egy előzmény lenni, hogy nem lövi le a poénokat a The New Order-ből, bár az ott látott és hallott dolgokra adhat itt-ott magyarázatot. Remek módon köti össze a két játékot ez a megoldás, amire csak annyit mondanánk, hogy minden elismerésünk.

ps4pro.eu_wolfenstein_the_old_blood-5

Felvarrták B.J. ráncait

A kérdés viszont felmerülhet – ha ez egy önálló kiegészítő, akkor mennyi esély van arra, hogy a MachineGames egy az egyben átemelt mindent a tavalyi játékukból? Bár bevallottan ez volt az első elképzelésük, ehelyett inkább javítgattak és újítottak a textúrákon, a fegyvereken, hogy ne nagyon legyen olyan érzésünk, hogy egy lusta munkával legyen dolgunk.

Ezt arra is alapozhatjuk, hogy a közelharci fegyverünket is kicsit továbbgondolták – persze, simán megoldható lett volna, hogy egy késsel elintéznek mindent, de erről is letettek. Ehelyett egy vascsövet kaptunk.

Ugye erről azt érdemes tudni, hogy masszív, egy jó legyintéssel megfektet egy katonát és nem valami törékeny eszköz. Ezt ki is használták: nem csak támadóeszközként kell használnunk (nem véletlen a kell szó, ugyanis alkalmaznunk kell majd egyes helyeken!), hanem néhol egy falat is kiüthetünk vele, vagy feljuthatunk egy-két nyíláson a cső használatával. Okos megoldás.

ps4pro.eu_wolfenstein_the_old_blood-2

A „kastély” a régi?

De ugye korábban szó esett arról, hogy Wolfenstein kastély. Naná – ezzel is próbálnak utalni a 2001-es Return to Castle: Wolfenstein-re, de itt nem álltak meg, hanem továbbmentek a becsületes tisztelgésben, hiszen fel fognak bukkanni a gyűjtögethető tárgyak is, de egy-két karaktert is felismerhetünk majd a már majdnem másfél évtizede megjelent FPS-ből.

(Meg azért a második történet is emlékeztethet a RtCW főbossára is…) És ezt még tovább fokozták: lesznek ugyanis zombik. Nem valami buta lények, mint mondjuk a Dying Light-ban, hanem ennél egy picit műveltebbek lesznek. Például képesek lesznek puskát használni. Na ebből még kisülhet pár érdekes momentum…

…pláne úgy, ha megoldják, hogy tényleg folyamatosan akcióban legyünk, mert ezzel simán elérhetik: „jaj, már eltelt két óra, amikor fél órára ültem le játszani…” – ami legtöbbször egy jó játék nyúzása esetén léphet fel. A pulp movie műfajt egy B kategóriás akciófilmmel kombinálni érdekes ötlet, de ha nem megy le önmaga pocskondiázásába és megőrzi a stílusát, akkor ez még jó lehet. Csak ne vigyék túlzásba, ennyi a lényeg – ha ez megvan, akkor nincs itt probléma.

ps4pro.eu_wolfenstein_the_old_blood-6

Kedvcsináló?

Azzal, hogy nem nagyon fog szóba kerülni a The New Order történései, elérhetik azt is, hogy a teljes játékot is beszerválja a játékos: zseniális húzásnak bizonyulhat, de visszafele is elsülhet, ha nem sikerül olyan jól a DLC – kétélű a kard, szóval itt még kíváncsiak leszünk arra, hogy mit csináltak a svédek… azt leszámítva, hogy egyszer csontrészegre itták magukat. Ez itt nem poén – egyszer tényleg megcsinálták, hogy magukkal vittek pár mikrofont, leültek egy kocsmába és felvették, ahogy részegen németül beszélnek.

Ezt megmutatták egy német úrnak, neki tetszett a hangfelvétel, így végül berakták a játékba is, amikor egy német kocsmában járunk – az még felettébb humoros lesz, ahogy síkrészegen tántorgó nácikkal fogunk harcolni ott. Az ilyen kis nüansznyi részletek még eldönthetik a The Old Blood sikerét – még egy új soundtracket is összeraktak a kiegészítőnek, ráadásul ezt is Mick Gordon rakta össze. Újabb kis, finom részlet.

ps4pro.eu_wolfenstein_the_old_blood-7

Május ötödike a Wolfenstein ünnepe?

Sokat már nem is kell várnunk a megjelenésre, ugyanis a digitális kiadás május ötödikén érkezik, de aki szeretné polcra is rakni a játékot, május tizenötödikén megteheti. A 15 fontos ár úgy jó 20 eurós lesz szerintünk, szóval még olcsó is lesz. Várjuk. Aztán boldogan élünk, míg meg nem halunk.

-V-


Amiért jó lehet:

+ Előzmény, önmagában is megállhatja a helyét
+ Új grafika, új soundtrack
+ PS4-re lesz fizikai hordozón is…

Amiért még csalódhatunk benne:

– Vajon milyen hosszú lesz?
– Nem túl sok-e a pulp movie műfajból?
– Sokat akar a szarka?

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu