Tearaway Unfolded – „Origa-mi?”

ELŐZETES – A PS Vitán nagy sikert arató Tearaway-ben meglátta a Sony a potenciált és hamarosan (2015. szeptember 8-án) kiadja a produktumot PS4-re is. A fejlesztéssel ezúttal a Media Molecule mellett, a Svéd Tarsier Studios-t bízza meg a SCEE. Maga a játék kap egy hosszabb történetet, a Dualshock 4-nek köszönhetően egy rakat új funkciót, valamint úgy tűnik, hogy kiollózzák a folytatásból Iotát, aki a handheld verzióban Atoi társa volt.

Ha Tarsier Studios, akkor Rag Doll Kung Fu de leginkább LittleBigPlanet, (csakúgy, mint a Media Molecule) az északi fejlesztőgárda eddig ezekről a címekről volt ismert. A két cég egyszerű, szórakoztató, könnyű játékokkal ajándékozta meg a közönséget, így most sincs ez másképp. A Tearaway Unfolded szinte tökéletesen illeszkedik a profiljukhoz, nem csoda, ha a ”kihajtogatott” rész is sikeres lesz a publikum előtt. Ám az sem elfelejtendő, hogy a Media Molecule volt felelős az első, PS Vitás részért.

Tearaway Unfolded

Vágod?

Mióta létezik a PlayStation 4, szerintem nem volt még játék, ami ilyen szinten támogatta volna a touchpad használatát, valamint olyannal sem találkoztam, aminek ennyire beleszólhatnánk a részleteibe. Ez a jó hozzáállás kedves nagy fejlesztő cégek, a PS4 joystick közepén van egy nagy, sima bigyó, touchpad a neve, lehet simogatni, tapogatni, a Sony nem unalmában szabta át a Dualshock-ot, tessék kihasználni… Ja, itt vagyok. Szóval kapásból a bemutató elején a tapipadon kell megrajzolni, hogy milyen alakú hó essen.

Csak ebbe az egy játékelembe gondoljunk bele kicsit mélyebben. Az érintő felületen kell megrajzolni, szabad kézzel, nincs semmi előre legyártott sablon. Majd, ha készen vagyunk, a kontroller mozgásérzékelő funkciójával és egy gomb segítségével megfogjuk a kivágott formát és egy borítékba helyezzük (Move vagy Eye nélkül), majd eltátjuk a szánkat, mert olyan alakú hópelyhek hullnak tonnaszám, amiket mi rajzoltunk meg. Akadás, szaggatás, minden kutyafüle nélkül. Ilyen lehetőségekkel lesz tele az utunk a cél felé.

ps4pro.eu-tearaway-unfolded-2

Történetesen…

A sztori olyan egyszerű, mint egy fakocka, a Tearaway Unfolded nem az a játék, amit a cselekménye adna el. Igazából ez nem is baj, mivel az interaktivitása és a kreativitása bőven kárpótol minket, játékosokat, hogy élvezzük a papírmasé világában eltöltött időnket. Egy egyszerű sztorit is el lehet jól mesélni, nem? Persze pontosan nem tudni még, hogy mivel vagy mennyivel tolták ki a kampányt, de annyi szinte már biztos, hogy a handheld verzióhoz képest, a két választható karakter közül elvették Iotát, az eredeti rész férfi karakterét, így kénytelenek leszünk Atoi-al kézbesíteni a ránk bízott üzenetet. Az utunk viszont jó szándék helyett ellenfelekkel lesz kikövezve, akiket különböző módon lehet és kell majd likvidálni, kezdve a sima megdobálástól, olyan jópofa megoldásokig, mint a ”kontroller fénye által megbabonázva szakadékba küldeni őket”.
 ps4pro.eu-tearaway-unfolded-3

A papírforma

Véleményem szerint a Tearaway meg fogja állni így is a helyét, mivel egyedülálló világa minden bizonnyal megszeretteti majd magát a zsáner kedvelőivel. Nem tudni, hogy mennyire kellett átszabni a játékelemeket a két gép technikai különbségei miatt. Annyi biztos, hogy a ”nagy gépes” rész 1080p felbontást és 60 fps-t fog nyújtani, szóval grafikai szempontból elvileg nem fog kártyavárként összedőlni. Felmerülhet viszont a kérdés, hogy a port mennyire fog jól sikerülni. Eddig, tudomásom szerint nem igazán voltak nyerők a handheldről konzolra való váltások, a LittleBigPlanet szérián kívül, amivel szintén ugyanez a két fejlesztő foglalkozott. Talán az Unfolded is csatlakozik? Meglehet.

– Dazo911 –

Hozza majd a papírformát?

+ Egyedi világ
+ Remek játékelemek
+ A kontroller teljes kihasználása

Vagy elázik?

– Iota nem szerepel benne
– Mennyivel lesz hosszabb?
– Jó lesz konzolon is?

 

Kiadó:  Sony Computer Entertainment Europe

Fejlesztő: Tarsier Studios, Media Molecule

Műfaj:  Platformer

Megjelenés: 2015. szeptember 8.

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu