Killzone: Mercenary – Zsoldosok, katonák

PS VITA – A PlayStation exkluzív Killzone világában eddig gáncstalan hősök és kegyetlen diktátorok küzdöttek egymás ellen, ám a Sony hordozható kézi konzolján, a PS Vitán megjelent brutális grafikájú és játékmenetű, belső nézetes akciójátékban, a Killzone: Mercenary-ben ezúttal egy kőkemény, de mégis anyagias zsoldost irányíthatunk. Hogy ismét a jó ügyet szolgáljuk-e? Az attól függ! Jó pénzért, végül is, miért ne?

Arran Danner marcona zsoldos, ex-UCA katona lelkiismeret-furdalás nélkül, egyaránt vállal küldetéseket a lázadó ISA csapatok vezetőitől és az elnyomó Helghast diktátoraitól.

Egy zsoldos lelkiismerete

Az első Killzone rész után játszódó sztoriban hősünk azonban hamarosan rájön, hogy a háború kimenetele egy kulcsfontosságú ISA nagykövet fiának sorsán múlik, és véres harcok közepette Danner egyre inkább azon kezd rágódni, hogy vajon mi ér többet: a végső győzelem, vagy a fiú fejére kitűzött vérdíj?

Mondjuk a történet annyira nem kidolgozott része a játéknak, Danner a hadjárat során végig néma marad (á la Gordon Freeman) és Philip K. Dick-ot lepipáló sci-fi fordulatokat se várjon senki a játéktól, de mondjuk a Killzone sorozat sohasem erről volt híres.

Vitán felül a legszebb!

A Guerilla Cambridge fejlesztői viszont a maximumot préselték ki a PS Vita képességeiből: a kegyetlen, futurisztikus sci-fi világ döbbenetesen élethű megjelenítéssel, tűéles textúrákkal kel életre a markodban hála a PS3-as Killzone 3 grafikus motorjának átdolgozott verziójának.

Döntsd el, hogy hátulról lopakodva, a PS Vita képernyőjén végighúzva ujjadat, egyetlen késszúrással intézed el az ellenséget, vagy inkább a Vita analóg karjainak köszönhetően halálosan precízen célozva, fejlövésekkel ölöd meg őket egymás után! Minél profibb a teljesítményed, annál több Vektan dollár üti a markodat.

Multi WiFi-vel bárhol

A sztori mód mellett pedig vár rád a nyolc játékost csatába hívó többjátékos mód, amely legalább annyira összetett és magával ragadó, mint a nagy konzolok, vagy a PC-s multis játékok legjobbjai. A multiban a szokásos deathmatch-ben egymást is irthatjuk, illetve különféle célokat is teljesíthetünk. Korábbi Vita FPS címekkel ellentétben itt aztán nem vettek vissza a megjelenítés szépségéből a többjátékos játékmódnál, de még akkor sem lassul be a játék, amikor szinte cikáznak lövések a képernyőn.

A többjátékos mód emellett össze van kötve a hadjárattal, oly módon, hogy az sztori során megszerzett pénzt a multi részben is felhasználhatjuk, újabb fegyvertípusokat, páncélokat, illetve olyan speciális technológiákat vásárolva, mint a repkedő, irányítható droidok: a VAN-Guard-ok. Ezek a robotok egyébként a szingli hadjáratban és a multiban is remek taktikai megoldásokra adnak lehetőséget: a gyanútlan ellenség mögé repülve, hátulról, egyetlen fejbeszúrással intézhetjük el őket, hogy aztán gyorsan visszahívjuk droidunkat, mielőtt még a többi ellenséges katona észbe kapna.

Taktikázzunk sokat!

Érdemes még megemlíteni a mesterséges intelligenciát is, amely magasabb nehézségi fokozaton rendkívül élethűen viselkedik. Ha ellenfeleink észreveszik társaik hulláját, azonnal riadóztatják a többieket és már nyakunkon is az egész hadsereg, de akkor is gyanakodni kezdenek, ha csak egy pillanatra sejlik fel hősünk a perspektívájukban. Érdemes tehát minél több ellenfelünket lopakodva kiiktatni, hogy az előbb-utóbb amúgy is elkerülhetetlen véres összecsapásban ne csőstül szakadjon ránk egy egész hadsereg.

Nehezebb szinten egyébként létfontosságú, hogy minél gyorsabban, minél precízebb találatokat (lehetőleg fejlövéseket) vigyünk be és itt jön be a képbe a PS Vita két analóg karja, amely nélkül ez igazi mission impossible lenne. Anno játszottam például okostelefonon a hasonló stílusú, N.O.V.A. 1.-2.-3.-mal, amely szintén egy belső nézetes sci-fi akciójáték sorozat, és ott a gyakran a hajamat téptem, annyira szerencsétlen az érintőképernyőn való maszatolással pontosan célozni.

Nincs mese: aki ilyen típusú játékot élvezhetően akar irányítani, miközben éppen utazik valahová, annak az analóg karokkal operáló PS Vitánál most nem tudok jobb megoldást találni. Az pedig szintén borítékolom, hogy a Killzone: Mercenary nemcsak az egyik legjobb hordozható játék, de a PS Vita eddigi legnagyobb durranása is.

-BadSector-


Pro:

+ Az eddigi legszebb handheld játék
+ Tökéletes FPS irányítás
+ Profi, összetett többjátékos mód

Kontra:

– A sztori elég átlagos 
– Unalmas főszereplő
– Kicsit rövid hadjárat

 


Killzone Mercenary

Játékmenet - 9.5
Grafika - 9.6
Sztori - 6.1
Zene/audio - 7.4
Hangulat - 7.8

8.1

KIVÁLÓ

Nincs mese: aki ilyen típusú játékot élvezhetően akar irányítani, miközben éppen utazik valahová, annak az analóg karokkal operáló PS Vitánál most nem tudok jobb megoldást találni. Az pedig szintén borítékolom, hogy a Killzone: Mercenary nemcsak az egyik legjobb hordozható játék, de a PS Vita eddigi legnagyobb durranása is.

User Rating: 3.7 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu