FIFA 16 – Nálunk a labda!

ELŐZETES – Annak idején az Electronic Arts egy igencsak nagy fába vágta a fejszéjét azzal, hogy évenkénti megjelenést garantált sportjátéka rajongóinak. A FIFA játékok évről évre fejlődgettek, a játékmenet csiszolódott, mígnem elérte mai formáját, ami úgy néz ki már „végleges” is lesz. Persze kaphatunk még játékmenet szempontjából egy-két újdonságot, – amik természetesen kiterjesztik lehetőségeink – de ténylegesen nagy változás már nem valószínű, hogy lesz. Legalább is nem a közeljövőben.

A FIFA 15 kapcsán a cím megkapta azt a formációt, és véglegesítésre alkalmas játékmeneti „sablont” amit most hosszú évekig köszönthetünk régi ismerősként minden évben. A letisztult irányítás, a passzolgatás, rárúgás, indítás (stb) ügyes kivitelezése nem igényelt további változtatásokat, így ezek kapcsán ugyanazt szolgáltatja majd a hamarosan megjelenő FIFA 16 is mint sikeres elődje (bár némileg letisztítva).

Erre azért is volt szükség, mert a FIFA fejlődéstörténetében többször is belefuthattunk abba a sajnálatos – bosszantó – elem-csoportba, ami teljesen megváltoztatta az előző évben kézhez kapott program használatát. Mire megszoktuk a 2006 kezelését, addigra készhez kaptuk a 07-et, ami megint csak más igényekkel volt felvértezve.

ps4pro.eu-FIFA-16-elozetes-premier-league-5

Nehéz a dolga a katonának…

Aki kevésnek érzi az évenként érkező programokban az újításokat, az gondoljon bele csupán egy pillanatig, hogy mit is szabad elvárni az Electronic Arts FIFA-val foglalkozó csapatától. A szó legszorosabb értelmében lehetetlenség azt kérni tőlük, hogy egy évente megjelenő címbe halomban álljanak az újítások, friss feature-ök, játékelemek és „mini-játékok”, hiszen nem egy Arcade játékról, nem egy fantasy-rpg-ről van szó, hanem egy sportjátékról, ami a való-világ labdarúgásának fejlődésével képes újításokat beépíteni magába.
Persze a menedzsment része a programoknak nagyon szórakoztató és évről évre meg is kapjuk a megfelelő újításokat ezen részéhez a játéknak, azonban a „foci-elem” továbbra is csupán a való-világot igyekszik tükrözni, így nem túl könnyű új dolgokat belepakolni. Bár a Fradi Újpest meccsek továbbra is hiányoznak. Ezeket lehet jobb lenne a Mortal Kombat címekben keresni?

ps4pro.eu_news_previews_reviews_and_more!_fifa_1

De még így is virítanak!

Az előbbi bekezdés mindössze arra szolgált, hogy igyekezzek szavaimmal csökkenteni az olvasók elvárásait a FIFA játékokkal kapcsolatban, mivel tényleg nagyon nehéz minden évben egy zsáknyi újítást eszközölni a programon, anélkül, hogy az a cím rovására ne menne. Mindazonáltal azt már most elárulhatom, így röpke FIFA utazásunk elejénél, hogy a kanadai EA-s srácoknak újfent sikerült kitenniük magukért. A 16-os játék ezúttal is jónak ígérkezik, olyan újdonságokkal, amik még érdekesebbé teszik a sorozatot. A programba új elemek kaptak helyet úgy, mint a 12 nemzet női válogatottja (Ausztrália, Brazilia, Kanada, Kína, Anglia, Francia ország, Németország, Olaszország, Mexikó, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Államok), egy FUT Draft játékmód ami a kártyagyűjtögetős lehetőségeinket próbálja (voltaképp sikeresen) bővíteni, de persze a játékmenet sem maradt érintetlenül.

ps4pro.eu-FIFA-16-elozetes-premier-league-4

Csajok, sör, foci!

Régóta hiányoltuk már a hölgyeket a FIFA világából, hiszen ők is éppen úgy a focihoz tartoznak, mint mi, nagyérdemű sörivó urak. A gyengébbik nem többször is bizonyította már, hogy nem csak az asszisztensi asztal mögött, vagy épp a konyhában állják meg a helyüket, de a Football stadionok zsenge gyepén is van létjogosultságuk. Ezúttal végre ők is megkapják a helyüket az Electronic Arts sorozatában.
Természetesen szó sincs arról, hogy a fejlesztők lemodellezték a hölgyeket aztán „ctrl c+ctrl v” segítségével lekopírozták a férfi focisták mozgását. A lánykákkal külön foglalkoztak és ami ebből átjön az ténylegesen elhiteti a játékossal, hogy jelenleg egy csaj-csapatot igyekszik győzelemre vinni.

A modellek szépen kidolgozottak, a copfok lobognak mint a győzelmi zászlók viszont a játékmenetet már igencsak befolyásoló játékstílus ami igazán hangsúlyos. Ugyanis lányaink még véletlenül sem fognak a férfi játékosokhoz hasonlóan rohangálni, mozgásuk érzékelhetően lassabb, labdakezelésük nehézkesebb. Kapunk majd egy-két egyedi mozdulatot persze a csajokra kiélezve, de nagyjából minden megegyezik a srácok mozgás-kultúrájával. Ezzel ellentétben, a sebességben, erőben már jóval nagyobb különbségek lesznek. Példának okáért, amíg egy „kislánnyal” megteszünk egy laza kocogó-kört a pálya körül, addig egy átlagos férfijátékossal két kört szaladunk, de még egy hambi is belefér.
Tehát aki érdeklődik a női-football iránt az készüljön arra, hogy nem lesz annyira egyszerű dolga a hölgyekkel a játékban, mint az urakkal, mivel nagyon odafigyeltek a fejlesztők arra, hogy reális képet alkossanak a női fociról.

ps4pro.eu-FIFA-16-elozetes-premier-league-2

Módszeresen előre!

Az Ultimate Team játékmód kibővítésének érdekében kapunk egy új lehetőséget, nevezetten a FUT Draft-ot. Ennek lefolyása pedig a következő: a mérkőzések után kapott aranyat felhasználva Draft meccseket indíthatunk, ahol egy véletlenszerű csapatösszeállítással eshetünk neki egy maximálisan négy összecsapásos meccs-sorozatnak akár valódi ellenféllel, akár a gép által irányított csapatokkal.
Az új játékmód lehetőséget biztosít arra, hogy a mérkőzések előtt, öt random felállás közül választhassunk, ahol is minden posztra mi magunk választhatjuk ki az általunk legjobban preferált játékosokat, legalábbis a posztonkénti szintén 5, random megjelenített focisták közül. (Tehát nagy hangsúly lesz az aznapi jobb lábbal való felkelésen, négy levelű lóheréken, és emberáldozatokon Fortuna istennőhöz.) Miután a csapat összeállítása sikeres volt, már csak a mérkőzések megnyerésére kell fókuszálnunk, ami ha sikerül nagy jutalmakra számíthatunk. Minél több meccset sikerül megnyernünk, annál nagyobb értékben kapjuk a győztesnek szánt csomagot, így az is megeshet, hogy egy aranykártya csomag lesz a jutalmunk, a négy megnyert meccs után.

ps4pro.eu-FIFA-16-elozetes-premier-league-3

Csiszolt gyémánt

A játékmenet is kapott azért egy-két újítást, bármennyire is nehéz volt ezt elképzelni. Azért mindenféleképpen megérdemel egy kurucos kalapemelést a kanadai csapat, amiért sikerült még – a már megemlített újdonságok mellett – a játék „mikor éppen játszok” részébe is pakolgatni a frissességeket. A 16-ban már jóval kevesebbszer kényszerülünk káromolni az aktuálisan irányított játékost az eltévedt passzai miatt, a védő bakik is kiküszöbölésre kerültek, nem beszélve arról, hogy ügyes kis finomításon estek át a passzok és a rárúgások is. Ezúttal már sokkal pontosabban lőhetjük be a rúgásaink erejét, ehhez semmi más dolgunk nem lesz, mint a megfelelő gombot nyomva tartani.
Másik érdekesség aminek egyszerre örülhetünk, és jó-előre készíthetjük a Nagy Magyar Mocskos-Száj-című kézikönyvet az a cselezés. Ezúttal már úgy is meglesz a lehetőségünk a testcselek használatára, hogy a labdát nem érintjük, azaz csak imitáljuk a mozdulatokat, ezzel beugratva az ellenfelet.
A védekezés is kissé újra lett optimalizálva, bár ez az újítás inkább csak a becsúszásokon érzékelhető. Ha lenyomjuk az erre a tevékenységre kiosztott gombot, és azt nyomva tartjuk, akkor a játékos „szántásának” távolsága egyenes arányban nő majd, a gomb lenyomva tartásának idejével.

ps4pro.eu-FIFA-16-elozetes-premier-league-6

Mint egy jó magyar lecsó!

Az Electronic Arts ismételten szép dolgokat rakott az asztalra. Bár a FUT Draft és a női foci annyira nem dobja meg a játékot, de a játékmenet maga olyan elemekkel lett megtűzdelve, amik igazán jó ízt adnak, az amúgy már monoton elemekkel operáló játéknak. Valószínű a kanadaiak is úgy voltak már vele, hogy ha a játékosok ennyire újdonságot szeretnének, akkor pakolunk a programba egy két dolgot, ami plusz ízhatással kecsegtet, így betömjük egy időre a szájukat. És mi a jó étel ismérve? Minden van benne aminek jó az íze! Mint a lecsó!
Így a végére még megjegyezendő, hogy hosszú évek óta gyötrődünk a FIFA meccsek után a visszajátszásokkal, de ezúttal ezt a problémát is sikeresen megoldotta a csapat. Ezentúl sokkalta kényelmesebben férünk hozzá a mérkőzések legszebb helyzeteihez a sípszót követően, de arra is megvan a lehetőségünk továbbra is, hogy a teljes összefoglalót végignézzük.

ps4pro.eu_FIFA16_2

Tengerszem

Ugyan a FIFA 16 megint csak nem lesz az újdonságok háborgó tengere, azonban mindenképpen elismerésre érdemes produktuma az Electronic Artsnak. Az új tartalmak szórakoztatónak ígérkeznek, még ha csekély is a felhozatal, a csiszolgatott, finomított játékmenet igencsak pozitív mellékízt kölcsönöz a programnak. Bár a „hova fejleszthetik még” elmélet végül megbukott, de szerencsére mindezt egy focipálya méretű tortán tette, így a lehorzsolt térd helyett csupán tejszínhab lett a jutalma. A FIFA 16 szerintem az iskolakezdést kísérő egyik legjobb cím a jelenlegi felhozatalban, legalábbis a Szeptemberi hónapot illetően. Így kezdetnek arra biztos, hogy elég, hogy kihúzzuk a karácsonyi dömpingig.

A FIFA 16 megjelenés szeptember 25-én várható!

-Kese és Blokad-

Elismerésre méltó:

+ FUT DRAFT
+ Női csapatok
+ Megspékelt cselezgetés

Lenne mit még tenni:

– A grafika bár szép, de ezt láttuk tavaly is
– Még mindig erőszakosan REAL párti a program
– Bogdán Ádám@Liverpool

Kiadó: Electronic Arts

Fejlesztő: EA Sports

Stílus: Football szimulátor

Megjelenés: 2015. Szeptember 25

Spread the love
Avatar photo
Kese is a young talented writer and music producer from Hungary. He loves any styles of music, and movies too. In his free-time he plays action & adventure games.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu