Xperia tablet Z3 Compact Tablet – Letisztult, profi elegancia

TECH – Vékony, könnyű, kiváló 1080p képminősége van, egyéb technikai nyalánkságokról már nem is beszélve, a Grand Theft Auto III-at pedig abba sem tudtam hagyni rajta! Mivel Sony PS4-ről szóló oldalon járunk, ezért mi másról beszélhetünk, mint az Xperia Z3 Compact Tabletről, amelyet végre személyesen tudtam kipróbálni. No és mi a helyzet a több tulajdonsággal kapcsolatban? Ugyanolyan hiba nélküli-e az „Xperience”, mint a két első verziónál?

 

A Sony szórakoztató elektronikai részlegének napjainkban háromszor is meg kell gondolnia, mielőtt egy újabb generációs hardver gyártásába belevágnak. Bár a PlayStation 4 hatalmas siker, a Sony más termékei üzletileg mostanában már nem olyan átütő erejűek.

Bár a Sony termékek a legtöbbször a magas színvonalat képviselik, a magasabb árcédula és a fogyasztói igények állandó változása, illetve a különféle piaci trendek alakulása miatt a Sony az utóbbi években kevesebb technológiai terméket adott el a saját elvárásaihoz képest, éppen ezért is váltak meg a laptopjaiktól, továbbá kevesebb csúcs HD televíziót és okostelefont is gyártanak, mint évekkel korábban.

Az okostelefonok és tabletek piaca sem egy leányálom a gyártók (nem csak a Sony!) számára az utóbbi években, ennek ellenére a Sony ragaszkodik a saját Xperia termékcsaládjához. Nagy szerencse, mert a legutóbbi tabletjük, az Xperia Z3 épp olyan elegáns, kifinomult és bitang erős kis masina, mint az elődjei.

This Z3 Tablet Compact has a deliberate, square profile, softened only by slight rounding of its corners and sides.

Tablet in black

A külső tekintetében a Sony most sem okoz tehát csalódást – legalább is azok számára, akik a letisztult formákat kedvelik. A Z3 Compact Tablet formái szándékosan puritánok, pusztán a szélükön vannak kicsit legömbölyítve az előző generációhoz képest.

Ismét egyértelmű az eltávolodás más gyártók stíluselemeitől, akik többet használják az élénk színeket és textúrákat, hogy felkeltsék a vásárlók figyelmét – különös tekintettel a hölgyekére. Ha van egy olyan gyártó, amelyik inkább a férfiakra koncentrál, akkor az tényleg a Sony az egyszerre komoly, hideg és elegáns stílusával.

Web Hosting

Nekem bejön ez a kissé puritán stílus, de meg tudom érteni azokat, akik számára unalmas, vagy szürke. Talán egyedül a tápcsatlakozót védő kis műanyag „sapka” zavaró számomra, amelyet kicsit körülményes mindig visszazárni. Világos, hogy ez a vízálló funkció miatt fontos (melyet az Xperia Z1-es készülékem óta, három éve egyetlen egyszer sem használtam ki) de akkor is kicsit nehézkes megoldás.

Ezt a kis apró bakit leszámítva az Xperia Z3 elegáns és kifinomult kis készülék.

This Z3 Tablet Compact has a deliberate, square profile, softened only by slight rounding of its corners and sides.

Színes személyiség

Amennyire nem használ harsány színeket az Xperia Z3 a külseje tekintetében, annyira ütős színárnyalatokról beszélhetünk a képernyő megjelenítésénél. A nyolc colos képernyő, 1920 x 1200-as felbontásban (283 ppi) pompázik, nem szívesen átadva azt a pár pixelnyi helyet az Android irányítógombjainak.

Mivel Sony tabletről beszélünk, természetesen a tablet kihasználja a cég legmodernebb technológiáit is, amelyet a képernyő technológia terén elért: a Triluminos-nak és X-Reality-nek köszönhetően a színek gazdagabbak, a képmegjelenítés sokkal tisztább, mint például a saját ASUS Nexus 7.2-es tabletemen. Egy szóval: a képminőség egyszerűen szuper!

Kicsit részletesen kifejtve: a színek tényleg „élnek”, a fehér telítettsége pont megfelelő, és a fekete (amely az LCD képernyők állandó rákfenéje) épp annyira telített, amennyire csak ettől a technológiától elvárhatjuk.

Továbbá a betekintési szögek tekintetében is elismerést érdemel a tablet, amiatt pedig különösen, hogy még erősebb napfényben sem tükröződik a panel. Miközben sajnos PS Vitával szinte lehetetlen olyan helyen játszani, ahová odasüt a nap, az Xperia Z3 tablet könnyedén veszi ezt az akadályt is.

A képernyő minőségét többféle médiával (Android és Remote play játékok, mozi, böngésző, youtube videó) és mindegyiknél elismeréssel kellett adóznom a készüléknek.

This Z3 Tablet Compact has a deliberate, square profile, softened only by slight rounding of its corners and sides.

Segítség! PS4-ezni akarok és valaki ül a tévém előtt!

OK, most hogy megemlítettem a Remote play funkciót, beszéljünk egy kicsit erről a lehetőségről is részletesebben – annál is inkább, mert más Xperia készülékek tesztjéből ezt rendre kihagyják. Talán már páran képben vagytok vele, hogy az Xperia okostelefonokat egy ideje már lehet a PS4-el Remote Play-ra is bírni, pedig ez a PS4 2013-as decemberi megjelenésekor még csak a PS Vita kézikonzolnál nyílt erre lehetőség.

This Z3 Tablet Compact has a deliberate, square profile, softened only by slight rounding of its corners and sides.

A stream nagyjából úgy működik, mint a Vitánál, annyi a különbség, hogy a tabletre külön le is szedhetünk egy androidos PlayStation alkalmazást a Google Play-ről. Az élmény összességében nagyon cool – különösen az Xperia Z3 Compact Tablet nagy képernyőjének és remek vizuális képességeinek köszönhetően – csak pár probléma ront az összképen.

Először is, szükség van egy PS4-es kontrollerre (lehet anélkül is próbálkozni, de azt viszont tényleg nem ajánlom senkinek), vagy egy PS3-asra, lévén a Remote play mód azt is kezeli.

Az irányítókat Blue-tooth-szal lehet a tablettel használni: ha már egyszer „összehoztuk őket”, akkor sok gondunk ezen a téren nem lesz. Egyedüli macera, hogy ha visszaülünk a PS4 elé, akkor annak ismét be kell mutatni a DualShock 4-et, különben el fog róla felejtkezni, hogy az az ő kispajtása volt. (Amikor pedig ismét Remote play-ezni szeretnénk, akkor pedig a tabletnek kell újra bemutatni.) .

Mindez csak kis apró kényelmetlenség, viszont sokkal jelentősebb a gyengébb Wi-Fi-jel okozta bosszúság: ilyenkor „szétcsúszik” „elkockásodik”, pixelesedik a kép. Természetesen ugyanazzal a problémával van dolgunk, mint a PS Vita esetében, de a jelenség itt sokkal látványosabb a nagyobb képernyő és jobb felbontás miatt. Mindez azt jelenti, hogy tökéletes Wi-Fi kapcsolatra van szükség, különben az élmény nem az igazi.

Ha Remote play-t valahol „házon kívül”, a PS4-től messze akarjátok használni, akkor a DualShock 4-et is hozni kell, ami szinté kicsit kényelmetlen lehet. Hogy teljesen őszinte legyek: ha valahonnan messziről szeretnék egy kis Remote play-t tolni, akkor a PS Vitámat még mindig jobban szeretem használni. Ha nincs PS Vitátok, akkor mindezek tükrében is lehet használni a Z3-at RP-re, csak jó Wi-Fi kapcsolat kell hozzá, no meg nyugis hely, ahova le tudjátok rakni a tabletet – egy asztalra például.

This Z3 Tablet Compact has a deliberate, square profile, softened only by slight rounding of its corners and sides.

Ezeket az Androidokat keressük!

Remote play ide, vagy oda, biztos vagyok benne, hogy többet fogtok azért Android játékokkal nyomulni (főleg útközben, például a BKV-n, ahol amúgy sincs lehetőség normális RP-re). Nem vagyok valami nagy Android gamer fan: a kedvenceim továbbra is a Grand Theft Auto sorozat.

Azok közül is az igazi favorit a Grand Theft Auto III mert annál sikerült egy igazán jelentősebb faceliftet végrehajtani (a környezet, a járművek és karakterek tekintetében), amelynek köszönhetően nagyobb képernyőn is jól néz ki a játék. Fullra tolva minden beállítást a játék teljesen röccenésmentesen futott.

This Z3 Tablet Compact has a deliberate, square profile, softened only by slight rounding of its corners and sides.

Szóljon hangosan az ének?

Sosem volt igazán nagy erőssége a tableteknek a hangminőség, és ez igaz az Xperia Z3 Compact Tabletre is. Ennek ellenére azért kellemes meglepetésben volt részem, amikor szokásos 1080p-s, HD hangzású Nine Inch Nails koncertfelvételeimmel leteszteltem a készüléket. A hang tiszta, és bár nem túl erőteljes, de ahhoz épp eléggé, hogy egy munkahelyen, vagy valamilyen zártabb helyen, emberek között sikeresen az idegeire menj a többieknek.

Ugyanakkor nagyjából 75%-os hangerőnél a tablet remegni kezd és az hang egyre inkább eltorzul. Egyértelmű, hogy kis beépített hangfalak nem bírják szusszal, illetve valami basszus sem ártana, ettől függetlenül kanapén hanyatt dőlve Walking Dead-et nézni azért nagy királyság az Xperia Compact Tablet Z3.
Amikor pedig kéznél van egy jó minőségű fülhallgató, akkor már mindjárt másmilyen a fekvése a leányzónak. Elkerül végre a basszus, illetve a hang még nagyobb hangerőn is élénk és tiszta.

Csíííííz? Hát… nem igazán…

Valahogy mindig meglep, hogy tableteknek gyengébb a kamerája, mint az okostelefonoknak. Ez természetesen igaz a Z3 Tablet Compact Tabletre is, amelyik összességében gyengébb képeket készít, mint a jó öreg Xperia Z1-es telefonom. Először is felejtsétek el a vakut: olyan nincs is rajta és az éjszakai képeknél, illetve szürkületkor egyaránt eléggé visszafogott a kamera minősége.

Természetesen jól kivilágított környezetben már sokkal ideálisabb a helyzet, de az elkészült képek még mindig nem érik el az okostelefonok színvonalát. Bár ez valahol érthető (az okostelefonos sokkal többet vár el ezen a téren, mint a tablet-tulajdonos, ahol a kamera inkább funkcionális adalék) de ilyen árcédulával azért a Compact Tablet-nél is elvárná az ember, hogy ne kelljen előkapnia azt az Xperia telefont, csak azért, hogy szebb képeket készítsen.

A legnagyobb probléma az elkészített fényképekkel, hogy a színek nem elég élethűek, túlexponáltak, vagy élettelenek a színek. Ennek ellenére azért egy képsorozatnál éri az amatőr fotóst néhány kellemesebb meglepetés, de csak azért, mert az előző öt kép sokkal rosszabb volt. Az Xperia Z2-es Tablet kamerája egyébként egy fokkal jobb volt, szóval csak arra lehet tippelni, hogy itt valami beállítási problémáról lehet szó.

This Z3 Tablet Compact has a deliberate, square profile, softened only by slight rounding of its corners and sides.

Az akkumulátor, aki örökké akar élni

Bizonyos boltokban elképzelhető, hogy még mindig 4.4.4 KitKattel lesz felvértezve az Xperia Z3 Compact Tablet, de ebben az esetben is elérhető már természetesen Lollipop (az Android 5.0). Én személy szerint elégedett vagy az új operációs rendszerrel, kellemes kezelőfelülettel bír és egész gyors is – bár a sebesség amúgy sem probléma az Xperia Z3-nak.

Amikor először szembesülünk a gyári kezelőfelülettel, akkor szinte tele lesz a képernyő a tömérdek bloatware-rel, amelytől szerintem legtöbbünk elég gyorsan meg akar szabadulni. Szerencsére ez különösebb probléma nélkül végre tudjuk hajtani: amennyiben nincs szükségünk a felajánlott videó-lejátszó és zenei szoftverekre, akkor csak egy kis időre és türelemre van szükség, hogy búcsút intsünk nekik.

Az akkumulátor élettartama pedig egyértelműen hatalmas pozitívuma az Xperia Z3-nak – különösen, más tabletekkel összehasonlítjuk. A 4,500mAh-os aksi 13.5-14 óráig bírja teljes feltöltéstől kezdve úgy, hogy folyamatosan fut egy videó. Normál használat mellett ez az időtartam nyilván sokkal tovább kitart. Csak hogy képben legyünk: ez a legjobb eredmény, amit eddig tableten valaha is tapasztaltam.

This Z3 Tablet Compact has a deliberate, square profile, softened only by slight rounding of its corners and sides.

Remek „Xperience”!

Az Xperia Tablet Z3 Compact elegáns, erős hardverrel ellátott tablet. El kell ismerni, hogy vannak hátulütői is: a kamerája nem igazi és a beépített hangszórók sem döngetnek csúcsokat. A Remote play funkció jópofa dolog, de csak tökéletes Wi-fi és környezeti körülmények között használható igazán ki. Ugyanakkor a képernyője fantasztikusan jó (annak ellenére, hogy „csak” 1080p-ról beszélünk) és az akkumulátor élettartama is a csúcson van.

Ha egy igazán letisztult designnal bíró, erős processzorral és szép képernyővel rendelkező tabletre van szükség, amelyik Androidos és Remote play játékokban egyaránt otthon van és nem ezzel akarod a legprofibb fényképeket elkészíteni, akkor az Xperia Z3 tablet remek választás lehet – az esetlegesen húzósabb árcédula ellenére is.

-BadSector-

Xperia tablet Z3 Compact Tablet

Design - 8.5
Hardver - 9.2
Képernyő - 9.1
Audio képességek - 7.6
Ár/minőség - 8.1

8.5

KIVÁLÓ

TECH – Vékony, könnyű (sőt még a pénztárcádat is megkönnyíti!), kiváló 1080p képminősége van, egyéb technikai nyalánkságokról már nem is beszélve, a Grand Theft Auto III-at pedig abba sem tudtam hagyni rajta!

User Rating: 4.3 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu