Guitar Hero Live – „Nem csak rockereknek”

TESZT – Idén ismét felsikítanak a plasztik gitárok az Activision gondozásában. A lassan feledésbe merülő Guitar Hero széria újra hallat magáról, ám ezúttal a Neversoft helyett a FreeStyleGames hegeszti össze és polírozza csillogóra a rozsdásodó, hátrahagyott címet. Sőt, mi több, tuningol rajta és ismét oda emeli a sorozatot, ahol az elmúlt években is lennie kellett volna.

A 2005-ben induló széria letarolta a ritmusjátékok piacát, pontosabban 5 év alatt teleszórta a zenekedvelő konzoltulajdonosokat 12 résszel, majd ugyanolyan gyorsan tűnt el a szürke ködben, mint amilyen gyorsan előkerült onnan. A szakma és a játékosok is örömmel fogadták a műanyag gitárokat és az azokkal lejátszható klasszikus vagy modern rock, metál és egyéb zenéket. 2010-re azonban már túl sokat akartak kihozni a GH-ból, se a vizualitás, se a Gibson gitárok adta lehetőségekben nem tudtak újat mutatni.

What is more with the tuning it raises again the series where in recent years should have been.

Az új hús

2015-ben viszont az Activision újra előhúzta a kalapból a poros címet, a FreeStyleGames pedig megtisztította és ezüst tálcán szervírozza a dalos kedvű gémereknek. Teszi mindezt maximális odafigyeléssel, valamint komoly átalakításokkal, amik lássuk be, ráfértek a szériára. De miről is van szó? Kapunk egy hasonló gitárt, mint régen, viszont sokkal kényelmesebb kialakítással.

Valamint elfelejthetjük az animált koncerteket, mivel most igazi színpadon állhatunk, hús-vér zenekarral, valódi emberek előtt. Továbbá (ritkán emelek ki ilyet, de) egy olyan online multival, ami olyan élményt ad, mintha egy valódi zenecsatornát néznénk HD-ben, reklámok és minden oda nem illő, bugyuta sorozat nélkül.

Áthangolva

Az új gitár egyszerűen nagyszerű. Minden porcikájában átgondolt és sokkal kényelmesebbé teszi a játékot. A régi Gibson-ok egy soros, öt gombos kialakítása helyett kapunk egy két soros, három-három gombos elrendezést, így elég maximum három ujjunk, hogy lefogjuk a hangokat, valamint a képből sem takar annyit az úgy nevezett ”highway”. A pengető rész nem változott, bár nagy örömmel fogadtam volna, ha picit halkabbra sikerül, mivel engem egy kicsit zavart mindig is a kattogása, de ez már csak szőrszálhasogatás.

What is more with the tuning it raises again the series where in recent years should have been.

Új testben

A Hero Power gomb ugyanúgy a húrlábhoz került, mint a második generációs gitároknál, viszont most a szükséges pillanatban sokkal jobban kézre esik, könnyebb rátenyerelni és mivel a Start gombok mélyebbre lettek téve, így véletlenül sem tudjuk leállítani a játékot a Hero Power gomb megnyomásával együtt.

A tremoló/hanghajlító kar csak annyiban változott, hogy hosszabb részen lett bevonva műanyaggal, de továbbra is ugyanolyan rugalmas, mint eddig. A PS gombbal összevont ”joystick” is hasonló a régihez, viszont kapunk egy új gombot is, amivel a GHTV részlegen tudunk a menü és a játék között váltani.

A kulisszák mögött

Ahogy fentebb már említettem, a Guitar Hero Live már nem olyan animált, rajzfilmszerű koncertekkel dolgozik, mint régen, hanem a gitáros szemszögéből nézve, remek vagy épp szörnyű koncertvideókkal. Ez csak azon múlik, hogy mennyire játszol jól. Ha a véredben van a húrok tépése, akkor a közönség megvadul érted, transzparenseket húznak elő olyan feliratokkal, mint ”Szeretlek!”,” Te vagy a hősöm” és hasonlók.

ps4pro.eu_news_previews_reviews_and_more!_guitar_hero_live

Valamint a játékodra a többi társ is reagál. Az énekes beugrik a közönség közé, mindenki vigyorog és bíztat, hogy csak így tovább, jól nyomod. Röviden, ha király vagy, akkor mindenki szeret. Ellenben, ha túlvállalod magad egy durvább nehézségi szinten, akkor a nagyérdemű ugyanúgy táblákat vesz elő, viszont olyan feliratokkal, mint ”Gáz vagy”,”Menj el”, sőt, ha folytatjuk a bénázást, akkor poharakkal, szeméttel dobálják meg az egész bandát. Ehhez mérten pedig a társak is morcosan néznek ránk, a manager a háttérben fogja a fejét stb.

Nagyon jó feszültségkeltő a koncertek előtti backstage jelenet is, ahol szinte a körmünket rágva várjuk a fellépést, valamint a színpadig eljutva láthatjuk, a segédeket, technikusokat, amint teszik a dolgukat és közben sok sikert kívánnak nekünk, ökölpacsiznak, ránk kacsintanak, odaadják hangszerünket. Rég éreztem ilyet, de a feszültség szinte tapintható és ez így megy minden koncert előtt, alatt és után.

A 2005-ben induló széria letarolta a ritmusjátékok piacát, pontosabban 5 év alatt teleszórta a zenekedvelő konzoltulajdonosokat 12 résszel, majd ugyanolyan gyorsan tűnt el a szürke ködben.

A setlist

A GH: Live két fő részre bontható. Egyik az úgy nevezett LIVE, ahol a koncerteket nyomhatjuk végig, egy fellépésen 3-5 zenét játszunk le egymás után, szinte szünet nélkül. Tudunk továbbá egyesével is gyakorolni a Quickplay menüben. A LIVE részlegen összesen 42 számot találhatunk, ami stílusát tekintve teljesen vegyes. A teljesség igénye nélkül kapunk gyengédebb dallamokat (Rihanna – California King Bed, The Lumineers – Ho Hey), de keményebbeket is (Halestorm – Love bites (So Do I), Bring Me The Horizon – Shadow Moses) valamint olyanokat, amik távol vannak a gitártól, mégis örömmel fogadtam őket és jó választásnak bizonyultak (Eminem – Berzerk, Skrillex feat. Sirah – Bangarang).

A 2005-ben induló széria letarolta a ritmusjátékok piacát, pontosabban 5 év alatt teleszórta a zenekedvelő konzoltulajdonosokat 12 résszel, majd ugyanolyan gyorsan tűnt el a szürke ködben.

 

A másik részleg a GH:TV, ami az online multi szebb neve. Itt 206 (!) számot találhatunk, szintén teljesen vegyesen és értelemszerűen összemérhetjük magunkat a többi játékossal. Minden zene végén kapunk egy helyezést a többi játékoshoz képest és ez alapján státuszpontokat valamint pénzt gyűjthetünk. A státuszpontok a rangunkat növeli és különböző power up-okat nyithatunk meg velük. A pénzből pedig más ”highway”-t, power up-okat és lejátszásokat vehetünk.

Igen, lejátszásokat, ugyanis ezt, a TV-nél meg kell venni, ha egy általunk választott zenét szeretnénk lejátszani, de aggodalomra semmi ok, ez nem zavar bele a játékmenetbe, mindig lesz annyi pénzünk, hogy lejátszunk néhány, számunkra kedves számot. Ha teljesen ki is fogynánk, akkor is lesz két csatorna, ahol bár nem az általunk választott track-et játszhatjuk, hanem egy random listát, de ezzel is hamar össze lehet szedni annyi pénzt, hogy megőrüljünk például a System Of A Down-tól a Chop Suey-ra.

What is more with the tuning it raises again the series where in recent years should have been.

”Horzsol”

Az én szememben nagyon jó lett a Guitar Hero Live, nehezen tudok olyan részt említeni, ahol hátrányára változott volna az elődeihez képest. Kettő dolog hiányzik összesen, az egyik, hogy részletek lejátszására már nincs lehetőség, valamint az, hogy gyakorló módban sem lehet lassabb tempóban lejátszani egy zenét az eredetinél.

A többi pozitívum viszont bőven feledteti velem ezeket a problémákat. Nagyon tetszenek az koncertfelvételek a LIVE-ban, nagyon tetszik a TV felépítése és természetesen nagyon, NAGYON tetszik az új gitár. Ha egy fikarcnyit is tetszett bármelyik Guitar Hero, akkor ezt mindenképp ki KELL próbálnod. KÖTELEZŐ!

– Dazo911 –

Pro:

+ Újragondolt gitár
+ Zseniális koncertek
+ Tonnányi zene

Kontra:

– Nem lehet már részleteket lejátszani
– Nincs lassabb lejátszási mód
– Mindig a szólók közben kezd viszketni az orrom


Kiadó: Activision

Fejlesztő: FreeStyleGames

Stílus: Ritmus, Zenei szimulátor

Megjelenés: 2015.10.23

Guitar Hero Live

Játékélmény - 9
Grafika - 9.5
Rock sztár faktor - 10
Zene - 9.5
Hangulat - 9.5

9.5

SZÉDÜLETES

A közönség eltiporhat, de az égig is emelhet, csak rajtad áll. Minden szinten előrelépés a sorozat életében. Soha nem találkoztam még ennyire kényelmes és áttekinthető multiplayer móddal. Megismétlem. KÖTELEZŐ!

User Rating: 4.5 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu