Retrokompatibilitás – Mire fel a nagy hajcihő?

VÉLEMÉNY – Az Xbox 360-as játékokat nagy dirrel-dúrral elkezdte támogatni az Xbox One, amelyre a Sony úgy reagált, hogy a PlayStation 4 csendben is, de elindult a nagypapa játékkínálata, azaz a PlayStation 2 játékai felé. Kérdés, hogy vajon mire fel ez a hajcihő, illetve miért is kerül csak most szóba ez az egész?

 

Szóval most a backwards compatibility, amelyre magyar kifejezést hirtelen nem találván retrokompatibilitás a nagy téma mind a Microsoft, mind a Sony oldalán. Míg a „zöldeknél” az eggyel, a „kékeknél” a kettővel korábbi generáció került a szóba. De nem úgy van az – először is egy kis visszatekintés.

Szóval most a backwards compatibility, amelyre magyar kifejezést hirtelen nem találván retrokompatibilitás a nagy téma mind a Microsoft

Nem

Most szépen nézzük végig a Nintendo konzoljait. A NES játékokat a SNES nem támogatta. Az N64 nem támogatta a SNES és NES kazettákat. A Gamecube már alapból nem tudta volna futtatni, mivel optikai meghajtóra váltott a kis kocka. A Wii viszont már befogadta a GC lemezeket, majd a Wii U is örömmel fogadta a Wii lemezeket, a GC-s és korábbi platformokat pedig letölthető formátumban támogatja – mint ahogy a Wii is.

Érdekes módon a handheld vonulat kicsit komolyabb: a GBC örömmel futtatta a GB kazettákat, a GBA a GBC/GB kazikat is nyugodtan elfuttatta, a DS pedig a GBA támogatást örömmel prezentálta. A 3DS-nél pedig ugyanúgy bejön a képbe a letölthető játékok miatt a nagyobb katalógus. Szóval itt elmondható, hogy a Nintendo azért az eggyel korábbi generációra a közelmúltban már igenis gondolt.

Szóval most a backwards compatibility, amelyre magyar kifejezést hirtelen nem találván retrokompatibilitás a nagy téma mind a Microsoft

Microsoft. X360? Nem mindegyik sima Xboxos játékot támogatja, de valamennyit igen. Most pedig az Xbox One behozza az X360-as támogatást. És ennyi, ugye a Microsoft esetében nem lehet többet írni. Sony.

A PS2 örömmel kajálja a PS1 lemezeket (igaz, ez azért hatással lehet az olvasófejre), a PS3 első, 60 gigás generációja a PS12 támogatást még tudta, aztán a későbbiekben a hardvermódosulás miatt a PS2-es lemezek lejátszása leállt, igaz, a PS1-es CD-ket még mindig örömmel viszik a gépek. PSP-n lehet PS1-ezni, Vitán pedig letölthetünk dolgokat. Itt tartunk most.
(Azért megjegyezném, hogy az Atari 5200 egy konverterrel elfuttat 2600-as játékokat, a 7800-as pedig bár nem mindet, de képes futtatni, de 5200-ast biztosan nem.)

Elég sok érdekesség van az új címek között, főleg a Capcom állt be a PlayStation Now mögé: Resident Evil 4, 5, 6, Mega Man 9, 10, Lost Planet 2, 3, Dead Rising 2, korábbi Street Fighter játékok, de van itt még Sniper Ghost Warrior, Red Faction Battlegrounds és még sorolhatnánk egy órán keresztül.

Igen

Szóval bár lehet látni, hogy azért mindegyik konzolgyártó cég gondol a korábbi platformok támogatására, ez azért a PS2-ig nem volt divat, illetve handheldek terén a GBC-ig nem volt jellemző. Ekkortól viszont feltűnik a támogatás – ez hasznos, hiszen így nem kell megvenni újra az adott játékokat, így a kollekciónk nem porosodik. Persze van olyan cég, ami éppenséggel pont kihasználja a nemtámogatósdit *khm* PlayStation Now *khm*, szóval elég érdekes a helyzet, ha lenne egy PS3 gyűjtemény, de PS4-en nem tudjuk játszani mondjuk a… Gran Turismo 6-ot anélkül, hogy streamelve futtatnánk. Ehh…

A szituáció tehát az, hogy az eggyel korábbi generáció esetében a háromból kettő konzol rendelkezik direkt támogatással, a PS4 pedig – bármennyire is nem tűnik fairnek kimondanom pont eme websiteon – csak streamelve játssza le a PlayStation 3-as játékok…ból egy töredéket. Jó-e ez? A kiadóknak igen, elvégre nem véletlenül látunk két-három-négy éves játékokkal kapcsolatban újrakiadásokat, kurrens-gen portokat.

ps4pro.eu_playstation_news_playstation_reviews_the-last-of-us-remastered1

Ha tényleg kb. hónapokkal a PS4 előtt megjelent ÉS sikeres játékot adnak ki PS4-re, akkor azt mondom, megérthető. The Last Of Us Remastered? Beyond: Two Souls? Mind a kettő kasszírozott. De 2012-es cuccok? Dishonored: Definitive Edition? DarkSiders 2 Deathinitive Edition? Na itt azért már más a helyzet… itt már érzékelhető, hogy pont erre gyúrnak rá a kiadók, hogy nem támogatják az előző generáció játékait a kurrens konzolok. Vagy támogatták. A probléma kérem itt az, hogy jelenleg pont a PS4-nek van nagyobb tábora, úgyhogy a sikeres konzolnak megvan a maga keresztje. Ennek nem így kellene lennie.

Én azon az állásponton vagyok, hogy a megjelenés pillanatától kezdve (!) támogatnia kellene az ÖSSZES korábbi generációs konzol játékait egy új masinának.

Mi a megoldás?

Én azon az állásponton vagyok, hogy a megjelenés pillanatától kezdve (!) támogatnia kellene az ÖSSZES korábbi generációs konzol játékait egy új masinának. Persze, ez csak teoretikusan lehetséges, viszont ennek kellene megvalósulnia. Így nem lenne az, hogy PS5-re váltván dobhatjuk a fenébe a PS4-es polcról a kollekciót. Amúgy nem biztos, hogy ez be is következhet, mert a pletykák arról szólnak, hogy mind a két új konzol majd kapásból visszamenőleg támogatással fog jönni, ha az AMD architektúrájára áll rá mind a Microsoft, mind a Sony.

Ez egy jó út lenne el a pénzéhesség világától a becsületes, megbízható irány felé. A három probléma közül egy megoldódna: így nem lennének felesleges, lusta, gyenge kurrens-gen portok kiadva, mivel simán csak bepattintanánk a PS4-es lemezt és mehetne a buli. Aztán már csak az évenkénti probléma, illetve a költségek egekben levő mértéke lenne a megoldandó ügy.
Ehhez viszont az kellene, hogy ne csak a pénzes zsákok tömkelege villanjon fel a konzolcégek előtt, még akkor is, ha ténylrg meg kell élniük nekik is valamiből.

Playstation-4-nyito

Talán egy jó úton járunk. Én mindenesetre örülök, hogy a PS4 behozza a PS2-támogatást, de mégis lenne egy kérdésem: most komolyan meg kellett kérdezni, hogy MELY játékokat legyen képes a négyes futtatni? Nekem nem éppen jó játékokból álló gyűjteményem van (na ebbe itt ne menjünk bele…), úgyhogy ha én azt mondanám, hogy… mittudomén, futtasson Midas játékokat, csak körbe lennék röhögve. Nem lehetne megoldani egy nagyobb körű emulációt?
Talán túl sokat kérek, de a jövő mégis, mintha pulzálna…

-V-

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu