Sony Xperia Z5 – Xperia felrázva, nem keverve

TECH – Az évek folyamán szemmel tartottuk a Sony Xperia Z technikai fejlődését, és így az 5-ös elérésével visszatekintve, az elmúlt időszakra, azt lehet mondani, hogy az apróságokon kívül nem sok minden különbözött az egymást követő generációk között. A felhasználókhoz egyre csak barátságosabban álltak a készülékek, egyre inkább testre-szabhatóvá vált a kezelőfelületük és egyszerűsödött a használatuk. De a fejlődés annyira kisléptékű volt, hogy sokan a komplett szériát egyetlen készülék különböző prioritású modelljeinek tartják. A Z5-el viszont már más a helyzet.

 

A vadonatúj design elegánsabb megjelenést kölcsönöz a készüléknek, amit akár négy, nevezetten grafit-szürke, arany, fehér és zöld színben vásárolhatunk meg. A külsőt ért további változás, hogy ezúttal nem csupán a hátoldalon találhatunk Xperia logót, hanem már a bal szélére is gravíroztak egyet a készüléknek. A relatíve kisebbre tervezett váz szélén egy kissé emeltek, hogy a ferdébb felületekre való helyezés se jelentsen egy spontán öngyilkosságot a telefonnak, mint ahogy azt sok esetben a Z3 tette.

A vadonatúj design elegánsabb megjelenést kölcsönöz a készüléknek, amit akár négy, nevezetten grafit-szürke, arany, fehér és zöld színben vásárolhatunk meg.

Ami talán még ezen adatoknál is érdekesebb, hogy a hátoldal ezúttal egy matt-üveglapot is kapott, amitől ténylegesen sokkalta szebben, elegánsabban néz ki a készülék, mint ahogy azt eddig a Z3-nál vagy éppen a Z4-esnél láthattuk, viszont feltétlenül megjegyzendő, hogy sokkal sérülékenyebb is. Az általam kipróbált készülék esetében, meg is lett az üveg-hátlap csúszósságának az ára, mivel sikerült egy zúzott köves úton „elszöknie”, aminek hatására a hátlap szilánkokban végezte. Ez nem történt volna meg, egy műanyag, vagy fém hátoldalú készülékkel.

Az eddigi kissé zavaró probléma is végre eltűnt az új designnal. A fingerprint aktivációjára gondolok, ami azért az eddigiekben egészen kellemetlen helyre került, most viszont bőségesen elegendő a bekapcsoló gombot megnyomni és már kezdődhet is az ujjlenyomat ellenőrzés. Szerintem ez eddig a legkényelmesebb felhasználása a technológiának, nem kell kényelmetlen mozdulatokat tennünk, csupán a power gombot kell megnyomnunk, és a készülék máris készen áll, a beprogramozott ujjak lenyomatának olvasására.

A vadonatúj design elegánsabb megjelenést kölcsönöz a készüléknek, amit akár négy, nevezetten grafit-szürke, arany, fehér és zöld színben vásárolhatunk meg.

Ügynök-módi

Ami ténylegesen nagyon menőre sikeredett az új Xperia növendékben, az annak a lélekrabló kamerája. A 23 megapixeles kamera egy hibrid autófókusz rendszerrel, és kép stabilizálóval érkezett ezúttal. Ennek pozitívuma, hogy nagyon gyorsan képes a készülék lekapni a pillanatokat, méghozzá pofátlanul szép minőségben, sőt mi több, egy érintéssel megadhatjuk az érintőkijelzőn, hogy a lekapni kívánt panoráma mely részébe szeretnénk helyezni a fókuszt.

Ezzel szemben viszont a rendszer egy orbitálisan nagy problémát is rejteget magában, ugyanis egy kicsit kell csak jobban megmozdítanunk a készüléket a fókusz elhelyezése után, és a Z5 sajnálatos módon minden jelzés nélkül elveszíti a kijelölt helyet. Ebben egyedül az a bosszantó, hogy az Android 5.1 nem kezd sikító frászba a fókusz elveszítésekor, így soha nem lehetünk biztosan abba, hogy sikerült e kiadni számára a parancsot, vagy sem.

A vadonatúj design elegánsabb megjelenést kölcsönöz a készüléknek, amit akár négy, nevezetten grafit-szürke, arany, fehér és zöld színben vásárolhatunk meg.

Persze más pozitívumok is járulnak még a fókuszrendszerhez, mint például az, hogy a képernyő teljes területén megjelölhetjük az összpontosításra szánt területeket. Így talán a legbiztosabb az élességállítás, ami azért egy gyakran fotózásra szánt készüléknek elég előnyös. És ha már fotózás, akkor említsük meg az első kamerát is. A videó hívásokra szánt kamera ezúttal 5 megapixeles kapacitással érkezik, ami tökéletesen kiszolgálja funkcióit. Selfie-sek a FÓKUSZBAN.

Az eddig felsoroltakra pusztán ráerősít, hogy a kijelzőnk (ezen a téren nem volt túl nagy fejlődés, de azért így sem rossz) 1080×1940-es felbontású, és 428ppi-s. Ez remek képi világot biztosít azoknak, akik adnak a szépségre. Az éles képek megjelenítése fantasztikus, a színeket, fényeket nagyon a helyén képes kezelni.

z5-6

„Spectre”

Az Android 5.1.1-es rendszer használata ismételten (már-már túl) kényelmes, továbbra is teljesen könnyedén személyünkre szabhatjuk a gyorsindítási menüpontokat, az értesítéseket. Megvallom őszintén több szócséplést a készülék rendszere nem igen érdemel, hozza azt amit elvárunk, viszont tényleges újítást nem kapott a már ismert Lollypop.
Amit maximum a rendszer mellé felsorakoztathatok, az egy-két extra applikáció, és egy újragondolt power-management felület, ahol megszabhatjuk, mennyit tápoljon a készülék, hogy minél inkább energiatakarékosan tudjuk használni. Persze minden áldozattal jár, végképp akkor, hogy ha nagyon spúrak vagyunk töltés ügyben.

z5-5

És ha már szóba került a töltés, akkor gyorsan összeszedem, hogy mik is kerültek a „köznépi kémkütyü” borítása alá, hogy aztán rátérjek az akkumulátor életerejére. A Sony Xperia Z5-ben egy Octacore (quad 2GHz+quad 1,5GHz) Qualcomm Snapdragon 810-es processzor dübörög, 3 GB RAM-al van felszerelve, 32 GB beépített memóriával, amit micro-sd-vel bővíthetünk.
A 2900mAh-s akkumulátor visszafogott használat mellett (időnkénti böngészés, üzenet olvasás/írás, napi 1-2 hívás) akár két napig is képes kitartani, ha viszont álló nap játékra, esetleg filmnézésre használjuk az azért már egy karcsúcska nap alatt leszívja az energia tartalékokat.

A vadonatúj design elegánsabb megjelenést kölcsönöz a készüléknek, amit akár négy, nevezetten grafit-szürke, arany, fehér és zöld színben vásárolhatunk meg.

Bond, kiszáll!

Végtére is egy elég korrekt készülék ez a Z5-ös, egy-két kellemes meglepetéssel, mint példának okáért a kamera, az újragondolt design, vagy az újlenyomat ellenőrzőt ért változások. A képi világa szép, a rendszere kreatív, fotózásra nagyon jó és természetesen vízálló. Nagyon kézre álló, kényelmes tartogatni, viszont a hátsó, üvegezett lap némileg csúszóssá teszi a telefon felületét.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy attól eltekintve, hogy egy ténylegesen erős telefonról beszélhetünk a Z5-el kapcsolatban, viszont több riválisa is (mint amilyen az LG G4, Samsung Galaxy S6 vagy éppen az iPhone 6) képes ugyanazt nyújtani, kevésbé sérülékeny külsőben mint a Z széria új modellje, méghozzá kedvezőbb áron.

-Kese-

Sony Xperia Z5

Design - 8.5
Hardware - 9
Screen - 8.5
Audio minőség - 7.5
Ár/Minőség - 7

8.1

KIVÁLÓ

A Bond-kütyü egészen kellemes meglepetés volt számomra. A használata egyszerű, a fingerprint használata ezúttal már könnyebb. Kicsit visszavehetnének az amúgy elég huzatos 4-600 eurós árából, végképp azért, mivel a telefon megvásárlása után szükségessé válik a „kevlar+helmet” befektetés is, hogy megvédjük készülékünket a zúzott kő utaktól.

User Rating: 3 ( 2 votes)

Spread the love
Avatar photo
Kese is a young talented writer and music producer from Hungary. He loves any styles of music, and movies too. In his free-time he plays action & adventure games.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu