A tengernél – Egy tönkrement kapcsolat története

FILMKRITIKA – A tengernél című film eseményei Franciaországban játszódnak a hetvenes években. Az országot járva Roland (Brad Pitt), egy amerikai író, és Vanessa, a szép, ámde életunt felesége egy kis tengerparti városba érkeznek. A pár egyértelműen kapcsolati válságon megy keresztül. Minden megváltozik azon a napon, amikor egy friss házaspár (Mélanie Laurent et Melvil Poupaud) érkezik a mellettük lévő szobába.

 

A Brad Pitt által alakított karakter felkönyököl az ágyban és szerelmesen néz feleségére, aki valódi neje: Angelina Jolie Pitt alakít, miközben az lassan kipakolja a reggelire vásárolt péksüteményeket a kis szállodai szoba asztalára. Ebben a pillanatban hallatszott egy unott sóhaj a nézők közül valakitől. Igen, valahol meg is értem az illetőt, aki kicsit durván fejezte ki nemtetszését a lassú, monoton eseményeket felvonultató film láttán, rám viszont hatott valamelyest a megromlott kapcsolatú pár története.

Malgré ces quelques fautes de goût, Angelina Jolie a pris du galon en tant que réalisatrice et elle débarque là où personne ne l'attend.

Elfojtott érzelmek, tespedés a teraszon

Ez a film tényleg csak az érzelmekről és érzelmi konfliktusokról szól, amíg a fiatal pár meg nem érkezik, a leggyakoribb esemény, ami történik, hogy a férj iszik és megpróbál részegen, hányás után rámászni a feleségére, de cselekmény később is kimerül leginkább abban, ahogy a mellettük lakó fiatal párt kukkolják, vagy ismerkednek velük. Komolyan, volt egy olyan pillanat a filmben, amikor saját magamon azt vettem észre, hogy azt várom: süllyedjen már el, vagy csapódjon a sziklákhoz az a kis lélekvesztő halászcsónak, amelyet Vanessa állandóan figyel a szállodai szoba erkélyéről. Csak valami történjen már!

Ugyanakkor azt el kell ismerni, hogy a film meglepően érzékenyen, ugyanakkor céltudatosan elemezi ki annak pszichológiáját, ahogy a pár vergődik saját kapcsolatában. Egyfajta voyeurizmusnak is felfogható, ahogy a gyönyörű párt figyeljük, miközben ebben a szintén gyönyörű környezetben egymást gyilkolják. A voyeurizmus pedig a párra is jellemző, hiszen Roland és Vanessa pedig azt kukkolják egy lyukon keresztül, ahogy a mellettük lévő fiatal pár állandóan szeretkezik – ahelyett, hogy belefeledkeznének a gyönyörű sziget látványosságaiba.

A film egyébként némileg emlékeztet Roberto Rossellini Utazások Olaszországban című filmjére, amelyben a rendező a saját feleségére, Ingrid Bergmanra bízta a főszerepet. (Nocsak, nocsak…)

Malgré ces quelques fautes de goût, Angelina Jolie a pris du galon en tant que réalisatrice et elle débarque là où personne ne l'attend.

A hollywoodi álompár…

Hollywood leginkább irigylett párja: Brad Pitt és Angelina Jolie sikeresen kerülte el a hírnév csapáit és az évek során általában jó, vagy viszonylag jónak mondható filmekben játszottak. Hála a sikernek megengedhetik maguknak, hogy a korábbi kasszasiker filmek mellett egy ilyen művészfilmet készítsenek, amelyre szinte rá van írva, hogy a bevétel szempontjából nem terem majd számára babér. Bizonyos tekintetben ez a film szöges ellentéte első és egyben eddig egyetlen közös filmjüknek, az akciódús Mr. és Mrs. Smith-nek, amely a pénztáraknál és kritikai téren is hatalmas sikert aratott. A tengernél lassú, önismétlő és cselekményben igencsak hiányos film, amelynél a forgatókönyv leginkább a pár nyűglődésére összpontosít.

Jolie appears almost as an exception to star in her movie alongside her husband, Brad Pitt.

…rémálomról mesél

Jolie egyébként két nem túlzottan sikeres rendezés után most teljesen stílust váltott és totálisan a két karakter intim szférájára koncentrál, amelyeket hiba nélkül alakít a két világsztár. Brad Pitt sokat finomított „laza” játékstílusán, Jolie pedig a ki nem mondott szavak, sokatmondó (sokszor vágyakozó, érzéki, vagy frusztrált) tekintetek igazi mesternője.
Velük szöges ellentétben áll Mélanie Laurent és Melvil Poupaud – mind korban, mind megjelenésben, mint a színészi kvalitások terén. Elképesztő például, hogy Mélanie Laurent, aki legalább egy 15 évvel lehet fiatalabb Jolie-nál, mennyire nem képes erotikusan vonzóvá válni Jolie mellett, pedig Mélanie-t többször is látjuk vetkőzni, vagy szeretkezni, Jolie-t pedig jóval kevesebbszer.

A gond az, hogy a forgatókönyv szerint Mélanie is szexuálisan vonzó, érdekes női karakter, de sajnos annyira unalmas és jellegtelen Mélanie Laurent játéka a filmvásznon, hogy ezzel borul valamennyire a „szerelmi négyszög”. (Mely egyébként  sem válik igazi négyszöggé.) Ugyanez igaz a fiatalabb férfipár, Melvil Poupaud színészi teljesítményére is. A két fiatal szürke és unalmas, ezáltal pedig az egész konfliktus sokat veszít erejéből.

Szerencsére Niels Arestrup, a vidéki szálloda öreg tulajdonosának nosztalgiával és humorral teli játéka feldobja az időnként nehézkes, máskor erőltetett forgatókönyv eseményeit.

Malgré ces quelques fautes de goût, Angelina Jolie a pris du galon en tant que réalisatrice et elle débarque là où personne ne l'attend.

Jolie újabb rendezői kísérlete

A sok lehúzó kritika ellenére nem nevezném ezt a filmnet bukásnak. Kétségtelen, hogy Angelina Jolie nem mindig találta el a megfelelő arányokat, sem a történet, sem a rendezés tekintetében. A végső drámai fordulatot, a „titok nyitját” már rég ki lehetett előre találni és igazából annyira nem is drámai, mint amilyennek szánták – igaz, egyeseknek sajnos tényleg az.
Ettől függetlenül Jolie elismerést érdemel bátor kísérletéért, hogy igazi művészfilmet készített Hollywoodban akkor, amikor már a műfajt nemcsak az amerikai álomgyár, hanem az európai nagyobb költségvetésű filmgyártás is rég eltemette.

-BadSector-

A tengernél

Színészek - 8.2
Rendezés - 6.5
Látványvilág - 8.1
Történet - 6.8
Hangulat - 7.1

7.3

Jolie filmjét magával ragadó hangulata és a két főszereplő elsőrangú játéka, illetve az érdekesnek induló párkapcsolati dráma sem tudja teljesen megmenteni. A túlságos hosszú, eseménytelen jelenetek, a kissé erőltetett "szerelmi négyszöggel" játszadozó sztori, a némileg bugyuta kukkolósdi, illetve a két fiatalabb színész gyenge játéka sokat rontanak az egyébként érdekes, megkapó film minőségén. Mégis jó filmnek tartom A tengernélt, amely napokkal később is hatással volt rám.

User Rating: 3.4 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu