Sony MDR-1ADAC – Újabb mestermunka – „aranyáron”

TECH – Minőségi hangzás, könnyű súly, kényelmes kialakítás, és természetesen remek külső. Ezekkel a prioritásokkal tudnám pár szóban összefoglalni, hogy mit nyújt a Sony legújabb fejhallgatója, az MDR-1ADAC. De a külsőségek mellett van itt még megjegyzendő dolog, úgyhogy essünk is neki a boncolgatásnak. Miből áll a Sony új kiegészítője?

A műanyag borítása szilárd, a csatlakozási pontok könnyedén elérhetők, köszönhetően a kialakításnak. A mellékelt 3,5 milis bemeneti kábel, hasonlóképpen a fejhallgató külső borításához, elég kemény kialakítású. Kisebb, és vékonyabb, mint az eddig megszokottak, viszont könnyen meglehet barátkozni vele. Ugyan elsőre visszalépésként tekintettem erre a változásra, viszont így sokkalta hosszabb élettartamot kölcsönöztek az amúgy sérülékeny kábelnek.

A mellékelt 3,5 milis bemeneti kábel, hasonlóképpen a fejhallgató külső borításához, elég kemény kialakítású.

Egy pont az MDR-nek

A teljes műanyag borításnak köszönhetően egy igazán könnyű (nagyjából 300 gramm) eszközzel van dolgunk. A rajta elhelyezkedő párnák kialakítása amolyan vákumos érzést ad a zenekedvelőknek fejre helyezéskor. A kényelemre ezúttal sem lehet panasz, az MDR-1RBT-vel összehasonlítva pedig még a zajt is sokkal jobban, hatékonyabban szűri. Küllem szempontjából a Sony új fejhallgatója sokat lépett előre a stílus, design és a kényelem terén.

Amit pedig mindig elő hozok, mikor egy kiegészítőről, vagy éppen telefonról/táblagépről írok, az az elegancia, ami jelen esetben is visszaköszön. Az MDR-1ADAC remekül mutat, a hangzása pedig szintén hozza a megszokott színvonalat. Nézzük is meg, hogy mivel kápráztat el minket újfent a gyártó.

A mellékelt 3,5 milis bemeneti kábel, hasonlóképpen a fejhallgató külső borításához, elég kemény kialakítású.

Let’s Walk(Man)

Ugyebár az nem is lehet kérdés, hogy az MDR-1ADAC a leginkább a Sony NWZ-A15-ös Walkman készülékéhez passzol. A szerény kompatibilitás alap elemei között található a kis zenelejátszó, amivel együtt remekül mutat a fejhallgató. Az ügyesen kontrollált magas hangok, az „édeskés” énekhang és a szórakoztató basszus, mind a Sony „aláírását” jelképezik, ami ezúttal sem hagy kívánni valót maga után.

A vásárlók kibontva a dobozt a következőkkel találkozhatnak: 1 db hordozótáska, 1,2 méteres Lightning csatlakozókábel, Digitális Walkman kábel (szintén 1,2 méteres), Digitális Xperia kábel, és egy USB kábel. Ezek együttesen képesek kihasználni a ketyere minden funkcióját, amivel csupán egyetlen probléma van. A megemlített Walkman, és Xperia eszközökön kívül csupán az iPhone-ok támogatottak, így mással csupán akkor tudjuk használni, ha lemondunk a beépített erősítő szolgáltatásairól.

A mellékelt 3,5 milis bemeneti kábel, hasonlóképpen a fejhallgató külső borításához, elég kemény kialakítású.

A beépített S-Master HX digitális erősítő pedig konvertálás nélkül képes leadni az audio jeleket a hangszóróinkba, így még a legminimálisabb torzulás is ki van zárva az MDR-1ADAC-al. A hangszóróban apró rések kaptak helyet, amik érezhetően kiemelik a mélyhangzást, erre pedig csak rásegít az alumínium bevonatú LCP membrán.

Mindent összevetve a készülék egyetlen hibája, hogy a beépített erősítőről sokunknak le kell mondania, mivel azt kizárólag az újabb típusú Xperia készülékek, a digitális Walkman-ek és az iPhone készülékek képesek használni. A hangzás, amit a fejhallgató biztosít remek, a kialakítása kényelmes és kompakt, így mindenkinek szívből ajánlom, akik adnak a minőségi Sony termékekre, viszont mindenki nézzen előbb utána, hogy kompatibilis-e az eszközével az MDR-1ADAC, mivel a legnagyobb pozitívumtól esünk el, amennyiben a fejhallgató analóg jelekké alakítja át a digitális jeleket.

A mellékelt 3,5 milis bemeneti kábel, hasonlóképpen a fejhallgató külső borításához, elég kemény kialakítású.

Költséget nem kímélő

Ugyan a pozitívumok mellé még fel lehet sorakoztatni, az egyetlen töltéssel 8 óra aktív használatot bíró tápot, viszont még ezzel együtt sem biztos, hogy mindenkinek megéri a kb. 80.000 Ft.-os árat (van olyan bolt, ahol 100.000 Ft.-ot is elkérnek érte) akkor pedig végképp nem, hogy ha a kéznél lévő készülék, amivel használnánk az új fejhallgatót, nem támogatja a DAC erősítőt.

Ezzel szemben, hogy ha minden alapfeltétel megvan, és nem sajnáljuk a minőségi termékért a borsos árat, akkor érdemes egy próbát tenni a Sony új remekművével. Akik nem rendelkeznek ezekkel, de mégis szeretnék kipróbálni a DAC nyújtotta lehetőségeket, próbálkozzanak egy PC-vel, ugyanis az asztali számítógépek is teljes támogatást élveznek.

-Kese-

Sony MDR-1ADAC

Design - 7.7
Mobilitás - 7.8
Kezelhetőség - 7.3
Audio minőség - 8.7
Ár/Minőség - 7

7.7

Érdekes hangzást nyújt a DAC erősítő egy Walkman-el. Szerintem csak úgy érdemes belefektetni az MDR-1ADAC-ba, amennyiben rendelkezünk egy digitális lejátszóval, vagy egy kurrens generációs Xperia, vagy iPhone készülékkel. Ha ezek valamelyike hiányzik a képletből, akkor feledhetjük a digitális jelet, és továbbra is be kell érnünk az analóg hangzással, ami egyes mobilkészülékeknél azért valljuk be őszintén RÉMES.

User Rating: 3.7 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
Kese is a young talented writer and music producer from Hungary. He loves any styles of music, and movies too. In his free-time he plays action & adventure games.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu