Among the Sleep – Aludj el kisember!

TESZT – Az eredetileg 2014-ben kiadott túlélő-horror végre elérhetővé vált az új generációs konzolok számára is. A Krillbite Studio alkotása úgy jóformán a fű alatt érkezett meg hozzánk, megbújva az árnyékokban, ágyak alá rejtőzve, valószínű a hónap AAA címeitől rettegve. De bármennyire is túltömött a 2015-ös decemberünk, nem árthat ha odafigyelünk arra, hogy a main-streames AAA kategórián kívül milyen gyöngyszemek váltak elérhetővé számunkra, hiszen a világ nem áll meg a Tom Clancy-féle Rainbow Six Siege-nél, vagy éppen a Just Cause 3-nál.

Az Among the Sleep főszereplője egy épp’ hogy járni képes emberpalánta, akire ráköszönt születésnapjának éjjele. Eme ártatlan gyermek irányítását adja kezünkbe a játék, hogy egy röpke (sajnos túl rövid) időszakra ismét kölykök lehessünk. Anyuci felszolgálja a hamit, elvisz minket kis szobánkba, kapjuk a cukiságunkkal kiérdemelt ajcsit na meg… Azt mondtam már, hogy ez egy horror játék?

Az Among the Sleep képi világa remekül fest. A karaktermodellek eszement jól néznek ki, a helyszínek pazar megjelenést kaptak.

Szülőnek javallott

Az Among the Sleep-et először a tavalyi év folyamán kaparintottam készhez, akkor még a PC-s változatot sikerült kipróbálnom, és már akkor is az volt a véleményem a programról, hogy minden napjainkban szülőnek készülő fiatallal legalább egyszer végigjátszatnám a Krillbite Studio alkotását. Sajnos nehéz a programról úgy beszélni, hogy ne spoilerezzem el a csattanót, így aki még nem játszott a „baby-horror”-al, az ugorjon egy közcímmel lejjebb.

A játék egyik nagy hibájának felírható, hogy ténylegesen mély, és fontos mondanivalójáról már nagyjából a játékidő felénél lerántja a leplet, és tudatosítja velünk, hogy mindaz, amin a csöppnyi totyogóval végigmegyünk, az a szülői agresszió, elhanyagolás és alkoholizmus hatása az emberkezdeményre.

Az Among the Sleep képi világa remekül fest. A karaktermodellek eszement jól néznek ki, a helyszínek pazar megjelenést kaptak.

A gyermek tudatalattijának rémképei kínozzák álmában, ezen képekből alkot egy teljes világot magának, ahova elalvás alatt kényszerül. És ebben a világban élhetjük át mi is, mindazt a gyötrelmet, félelmet és kétségbeesést, amit a gyerek… Na most ez egy brutálisan (hangsúlyozom, tényleg nagyon brutálisan) kő-kemény téma, aminek ha a megvalósítása nem lenne annyira „köhömm” akkor az elmúlt két év egyik legerősebb túlélő-horroraként lehetne emlegetni, ami mellett eltörpülne az Amnesia folytatása, de még a SOMA is.

Az alapötlet remek, a játékmenet élvezhető, a puzzle elemek nehezebbek is lehetnének (de mégis csak egy csecsemővel kell megoldanunk őket), a történet üzenete pedig rettenetesen fontos: „Csak akkor vállalj gyereket, ha nem vagy agresszív idióta!”

Az Among the Sleep képi világa remekül fest. A karaktermodellek eszement jól néznek ki, a helyszínek pazar megjelenést kaptak.

Rémálomszép

Az Among the Sleep képi világa remekül fest. A karaktermodellek eszement jól néznek ki, a helyszínek pazar megjelenést kaptak. A játék során plusz hangulati elem, hogy karakterünk (akit FPS nézetből irányíthatunk) botladozik, ingatag, akár egy valódi gyerek. A Krillbite nagyon odatette az irányítást, jómagam majd’ fél órát őrültködtem a bevezető résznél, a gyerekszobában játékaimmal.

Ahogy megkezdődnek a rémségek szembesülünk azzal, hogy sajnálatos módon a Krillbite stúdió túlegyszerűsítette a rejtvényeket, feladatokat így a program kihívás faktora már-már ijesztőn alacsony. Persze ezt talán az indokolja, hogy mégiscsak egy többnyire kúszó-mászó gyereket kell irányítanunk, de ettől függetlenül többeknek túlságosan is egyszerű lesz.

Az Among the Sleep képi világa remekül fest. A karaktermodellek eszement jól néznek ki, a helyszínek pazar megjelenést kaptak.

Az Among the Sleep másik negatívuma, hogy nagyon rövid. Egy laza délután végigjátszhatja az ember, anélkül, hogy egy cseppet is meg kellene erőltetnie magát. Ide tartozik az is, sajnos, hogy a végkifejlettel is nagyjából már az első 2-3 órában tisztában lehetünk, így hatalmas csattanóra, fordulatos történetre senki ne számítson tőle.

Végeredményben egy nagyon erős alapkoncepcióval érkezett a Krillbite játéka, amit sajnálatos módon végül nagyon összecsaptak. A képi világ fantasztikus, a hangulat remek, a hanghatások káprázatosak, viszont sajnos mindez kevés a túl korán kicsúcsosodó narratíva, a rövid játékidő, és a túl egyszerű feladatok utáni keserű íz feledtetéséhez.

-Kese-

Pro:

+ Szép grafika
+ Ügyesen kivitelezett játékmenet
+ Remek alapötlet…

Kontra:

– …amit végül összecsaptak
– Túl rövid
– Túl egyszerű


Kiadó: Krillbite Studio

Fejlesztő: Krillbite Studio

Stílus: Akció, Kaland, Indie

Megjelenés: 2015.12.15

Among the Sleep

Játékélmény - 6.5
Grafika - 7
Történet - 7
Zene/Audio - 6
Hangulat - 6

6.5

KORREKT

Mikor a játék utolsó jelenete következett sajnos semmilyen meglepetéssel nem szolgált, mégis egy érdekes nyomot hagyott bennem a végkifejlet, ami már így, egy év után is kísér. Tényleg nagyon értékes témát dolgozott fel a Krillbite csapata az Among the Sleep-ben, nagy kár, hogy végül egy összecsapott játék lett belőle.

User Rating: 3.4 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
Kese is a young talented writer and music producer from Hungary. He loves any styles of music, and movies too. In his free-time he plays action & adventure games.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu