Percival – „That’s all FOLKs”

SPOTIFY – A 2005 óta aktív lengyel zenekar Lubin városában született meg. Erős képviselői a tradicionális zenét játszó zenekaroknak. Fennállásuk óta gyűjtik a hagyományos zeneműveket Európa-szerte, hogy azok feldolgozásait, kisebb-nagyobb átalakításokkal eljuttassák a stílus kedvelőinek. Persze a mai trend-központú zeneiparban nem törhet fel egy ilyetén banda, viszont mi mégis elismerjük őket egy róluk szóló bemutatóval, mivel nekik köszönhetjük a The Witcher 3 teljes zenei anyagát.

A csapat debütáló albuma 2007-ben érkezett meg, és az Eiforr névre keresztelték. A produkció a hatodik helyen végzett Németország rangos Virtual Fiddle versenyén. Később, 2008-ban az Oj Dido-val elnyerték az év folk felvételének díját, majd ugyanezt az elismerést 2009-ben, és 2012-ben is bezsebelték.

 

Középkori melódiák

A főként szláv motívumokkal dolgozó csapat azon fáradozik, hogy megadják a középkori témát feldolgozó fesztiválok, kosztümös-programok és persze egyéb, ugyanezen témát boncolgató produktumok alaphangulatát zenéjükkel. Kétség kívül ebből a szempontból kimagasló munkát végeznek, mivel ténylegesen nagyon érzik, hogy mi is tette az akkori zenéket élvezetessé, hangulatossá.

 

Pontosan egy ilyen zenekarra volt szükség a The Witcher 3-hoz is, mivel a program legnagyobb erőssége a hangulata. A változatos –szintén szláv alaphanggal játszó – dallam-motívumok magasra tették a mércét a videojáték aláfestések terepén. Ahogy a játék készítői, úgy a csapat is fontosnak tartotta, hogy a háttér-muzsika ne csupán „legyen”, és szóljon, hanem szerves részét képezze a világnak, az eseményeknek, és a karaktereknek. Ettől vált a Witcher valóban élővé, mivel a zenei motívumok megadták azt a hangulati hátteret, ami mellett teljes volt a korszak, és az események átélése.

 

TAGlalva

Zenéjük egyik legalapvetőbb hangszeréül szolgál a földközi tenger környékén élő kulturális csoportokban elterjedt baglama, amit leginkább a török népi zenében találhatunk meg. A hosszú nyakú pengetős hangszer remek hangzásvilágot kölcsönöz a csapat zenéinek, a tagok közül az eszköz felelőse Mikolaj Rybacki, aki zsonglőrként bánik a hangszerrel, bravúros szólókkal gazdagítva a zenei kultúrát.

Katarzyna Bromirska a byzantine lyra elnevezésű (hegedűre hajazó) vonós hangszer mestere, ami a középkori Bizánc zenei motívumainak felelevenítésére a legmegfelelőbb, mivel a korszak, és a hely kincsesbányának számít az európai népi zene világában. Persze az ütős hangszerek sem maradhatnak el, ezek közül a davul és a bodhrán a leghasználtabb a csapat által, ezeket Joanna Lacher és Christina Bogdanova kezelik.

A csapat minden tagja részese zenéjük vokális motívumainak, és elmondható róluk, hogy mindegyikük remek hanggal lett megáldva, így képesek visszaadni a középkori érzéseket, és hangulatot énekükkel. Talán az egyetlen, aki kiemelkedik a csapatból énekesi képességeivel, az Christina Bogdanova aki káprázatos áriákkal gazdagította a Witcher világát is.

-Kese-

Percival

Zene - 8.6
Szöveg - 7.9
Stílusában - 9.5
Innováció - 8.1
Divatban - 7.9

8.4

KIVÁLÓ

A Percival-t mindenképpen a tradíció örző Folk egy kiemelkedő előadó-csapataként tarthatjuk számon. Remek munkájukkal hozzájárultak a Witcher 3 eszement hangulatához. A PS4PRO csapata által az ÉV JÁTÉKÁNAK megszavazott Witcher 3 szerves részévé vált a Percival munkássága.

User Rating: 4.4 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
Kese is a young talented writer and music producer from Hungary. He loves any styles of music, and movies too. In his free-time he plays action & adventure games.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu