David Bowie emlékére – A retrojátékokban is velünk marad [RETRO]

RETRO – Az utóbbi néhány hét sajnos nem telt nyugodtan a zenészek között, ugyanis a csúf kaszás két neves embert vitt el közülünk. A Motörhead frontembere, Lenny elhalálozása után David Bowie is eltávozott az élők sorából. Ezúttal utóbbira emlékezünk meg úgy, hogy betekintünk a játékokba, amikhez köze volt.

 

David Bowie – eredetileg David Robert Jones – 1947. január nyolcadikán született London Brixton körzetében az Egyesült Királyságban. Az angol toplistákra először a hatvanas évek végén került fel – a Space Oddity című száma volt az első nevesebb alkotása. Az évtizedek során hatalmas népszerűségnek örvendett és még színészként is felbukkant nem kevés filmben (egy példa: A tökéletes trükk 2006-ból, rendező: Christopher Nolan). 2016. január nyolcadikán jelent meg utolsó, huszonötödik stúdióalbuma, a Blackstar – két napra rá a rák legyőzte őt és elhunyt. Tekintsünk bele a játékokkal kapcsolatos munkásságába.

RETRO - Az utóbbi néhány hét sajnos nem telt nyugodtan a zenészek között, ugyanis a csúf kaszás két neves embert vitt el közülünk.

Labyrinth / Fantasztikus labirintus

1986 – a Jim Henson (Muppetek!) áldal rendezett film a mozikba kerül, főszerepben Jareth, a goblinkirály karakterét alakító Bowieval. RETRO - Az utóbbi néhány hét sajnos nem telt nyugodtan a zenészek között, ugyanis a csúf kaszás két neves embert vitt el közülünk.A film huszonöt millió dollár költsége volt, ám ennek a felét sem tudta visszahozni, amely bár pénzügyileg kudarccá tette a filmet, mégis népszerű lett. Ebből készült egy játék is Commodore 64/128-ra, MSX2-re és Apple IIe/c-re, amelyben 13 óránk van arra, hogy Jarethet legyőzzük. A Lucasfilmnek ez volt az első grafikus kalandjátéka (persze az elején még szöveges, szóval tessék türelmesnek lenni!) – nem hittük volna, hogy a későbbiekben ez a csapat olyan sikereket hoz össze, mint a Monkey Island, vagy esetleg a Sam & Max játékok, nem is említvén például a Grim Fandangot!

De visszatérvén a Labyrinthre: a játék nem követi a film történetét. A játékmenetben nem kellett gépelgetnünk a parancsokat, hanem kiválogathattuk a következő cselekedtünket, illetve az objektumot/karaktert, amellyel interakcióba kívánunk lépni. Érdekesség, hogy a C64-es változatban Bowie karakterére mintázták Jarethet – a videó végén látható is.

Omikron: Nomad Soul

Itt is mekkora változásnak lehetünk szemtanúi! Ezt a játékot a Quantic Dream fejlesztette – igen, David Cage ezzel indult! Később a Fahrenheit, Heavy Rain, Beyond Two Souls játékokkal jelentkezett, most pedig a PS4-exkluzív Detroit: Become Humanen dolgozik. Az Omikronban David Bowie egy kicsit eltérő módban vett részt.

Bowie szerepe ugyanis nem merült ki abban, hogy a karaktere részt vesz a történetben, hanem a játék történetébe és designjába is volt beleszólása. Bár saját maga nem tűnik fel a sztoriban, két cameo felbukkanása így is lett: először Bozként láthatjuk, aki lázadó, így a fejét követelik, másrészt a The Dreamers együttes névtelen énekeseként is fellelhetjük. A soundtrack munkálataiból is kivette a részét, így a Labyrinth-hoz képest sokkal inkább érződik munkássága az Omikronban.
Stílusilag ez a játék egy érdekes egyveleg, hiszen bár kalandjátékként funkcionál, puzzle, bunyó és shooter aspektusok is felbukkannak benne.

Bár nem kapott kimagasló értékeléseket, Cage elkezdett dolgozni egy folytatáson eredetileg Nomad Soul: Exodus néven, de ebből végül nem lett semmi. Az Omikron PC-re és SEGA Dreamcastre jelent meg; a PS1 és PS2 portok az anyagi kudarc miatt kerültek törlésre.

Metal Gear Solid?

Ez azért nem komolyan vehető teória (sőt, a Kotaku cikke alapján – 1 – összeesküvés-elméletnek is neveznénk), de a Metal Gear Solid univerzum karaktereinek egy kisebb része úgy tűnik, mintha David Bowieról lett volna mintázva. Furcsa? Aligha. Gond? Nem.

ps4pro-david-bowie-in-video-games-4

Az MGS franchiseban a harmadik részben Major Zero utalásokat tesz Bowie dalaira, de The Fury szintúgy cselekszik. Az MGS V-ben a Diamond Dogs elnevezés is hivatkozik Bowie azonos nevű albumára, illetve az intróban is hallhatjuk őt. From the Man Who Sold the World – vegyük ki a From szót és meg is kapjuk Bowie 1970-es albumának nevét…

Akármi is legyen az igazság emögött, egy valami tagadhatatlan: szomorú, hogy egy újabb tehetséggel lettünk szegényebbek. David Bowie túl korán halt meg, a jókról pedig csak jót, vagy semmit megemlékezésképp. Nyugodjék békében.

-V-

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu