Hatalmas különbség Obi-Wan sorsát illetően az eredeti Star Wars forgatókönyvben!

MOZI HÍREK – Peter Mayhew, aki Chewbaccát alakítja mind a mai napig, nemrég osztotta meg Twitteren az eredeti Star Wars forgatókönyvének részleteit! Szerepel benne egy olyen rész, amely drasztikusan különbözik az eredeti történettől! A legendás fénykard párbaj kimeneteléről van szó, amely során Darth Vader szembeszállt régi mesterével. Igen, Obi-Wan túlélte a párbajt az eredeti verzióban!

Eljátszadozhatunk a gondolattal, vajon milyen lett volna a Star Wars további sorsa, ha Obi-Wan Kenobi túléli ezt a végzetes párbajt egykori tanoncával. Egész biztosan másmilyen lett volna az egész franchise – pedig tényleg ez volt George Lucas eredeti elképzelése. Később azonban meggondolta magát, és Obi-Wan Kenobi halála Luke sorsa tekintetében óriási fordulóponttá vált. Mégsem ez volt az eredeti sorsa a főszereplőknek.

Peter Mayhew egyébként mostanában rendszeresen osztogatja Twitteren a forgatókönyv részleteit, amely sok más egyéb tekintetben is különbözik a végleges verziótól, de Obi-Wan megölése a legnagyobb változás. Aki tud angolul, forgatókönyv régi verzióját a tweetből olvashatja el.

Ebben a verzióban Obi-Wan elkerüli a végzetes csapást és Luke Skywalkerrel, Han Solóval, Chewbaccával és Leiával közösen elmegmenekülnek a Halálcsillagról. Ez bizony drasztikus különbség, amely az egész Star Wars kánonra óriásai hatással lett volna. Például annak a jelenetnek, ahol Luke végül megsemmisíti a Halálcsillagot, jóval kisebb ereje lett volna és Luke egész kutatása és igazi Jedivé váljon is másmilyen lett volna, arról nem is beszélve, hogy Yoda tanítása nagy eséllyel szintén sokkal erőtlenebbé vált volt dramaturgiai szempontból, hiszen így A Birodalom visszavágban nemcsak Yoda, hanem Obi-Wan is oktathatta volna Luke-ot. Persze mindezt már sohasem tudjuk meg.

Mindenesetre az biztos, hogy Obi-Wan halála a film közepén George Lucas mesteri ötlete volt, és óriási csavart adott a filmnek. Innentől szerepel az „Erő szellem” koncepció is, amely a Star Wars kánon rendkívül fontos elemévé vált.

Érdekesség még (ez viszont csak pletyka) hogy állítólag Sir Alec Guinness is közrejátszott ebben a változtatásban, aki nem volt teljesen elégedett a forgatás, illetve a forgatókönyv bizonyos elemeivel. A színész nagyon sok potenciált látott a folytatásban és a rendező – állítólag – épp a drámai halálával növelte Obi-Wan karakterének értékét, és a film színvonalát is. Ez persze csak spekuláció.

Mindenesetre ezzel a hatalmas „mi lett volna, ha?” lehetőséggel óriási táptalajt kaptak a rajongók a rengeteg találgatásra. Vajon Obi-Wan Luke tanítását is „elszúrta” volna? Vajon Luke is a Sötét Oldalra állt volna, mint az apja? Érdemes lesz majd végigolvasni a régi forgatókönyvet, ha Mayew végre mindent megoszt. Nagy meglepetést ígér a végére!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu