Piszkálják Scarlett Johanssont, mert nem egy japán színésznő a Ghost in the Shell főszereplője

MOZI HÍREK – A híres japán anime, a Ghost in the Shell (Páncélba zárt szellem) amerikai, előszereplős adaptációját jelenleg is forgatják, a címszerepben pedig Scarlett Johanssont láthatjuk. Nemrég került fel az internetre az első kép róla, amelyen végre azt is láthatjuk, hogyan fest a színésznő cyborgkommandósként.

Ennek „örömére” ismét fellobbant a vita, hogy Hollywood mogulja már megint miért egy fehér színésznőt szerződtettek le egy eredetileg ázsiai karakterhez. A rasszizmus és a stúdiók pénzéhes hozzáállása természetesen a kritikusok kelléktárában egyaránt szerepeltek.

Az eredeti japán animációs film 1995-ben készült és a főszereplő cyborg kommandós hölgy a Bábjátékos névű ismert hackerre vadászik benne a jövőben, aki egy hálózaton keresztül képes betörni az emberek elméjébe.

Hollywood azon kedvelt szokása, hogy ismert fehér színészekkel alakíttat eredetileg indián, latin, ázsiai vagy éppen afrikai karaktereket nem éppen újkeletű. Mi, játékosok biztos emlékszünk még a „Perzsia hercege” játékadaptációra, amelyben Jake Gyllenhaal alakította a címszereplő perzsa arisztokratát, párja, a történet szerint szintén perzsa származású Tamina hercegnő pedig a very British Gemma Arterton volt. Hasonló sorsra jutott a Pán című film is, amelyben Rooney Mara alakította a regényben még indián Tigrisliliomot, a hófehér szépség, Emma Stone egy félig kínai, félig hawaii pilótát formált meg az Alohá-ban. Scarlet Johansson sem igazán passzol a japán karakterhez, hiszen dán és lengyel felmenőkkel is rendelkezik.

Az egyik felháborodott felszólaló a makaói származású színésznő, Ming-Na Wen (Mulan , Final Fantasy – A harc szelleme, SHIELDS) volt, aki egy dühös tweetjében így ostorozta a hollywoodi praktikát.

„Semmi bajon nincsen Scarlett Johanssonnal. Igazából nagy rajongója vagyok. De minden porcikámmal ellene vagyok az ázsiai szerepek kifehérítésének.”

Vicces adalék, hogy a Screen Crush értesülése szerint a stúdiók CGI-vel próbálták megoldani a problémát. Felkerték a Lola VFX céget, amely a Benjamin Button különös életében is bizonyított már Brad Pitt fiatalításáért és öregítéséért, hogy transzformálják ázsiaivá alakítsák át a színésznőt. Az eredmények azonban olyan borzalmasok lettek, hogy teszteket látva erősen hanyagolták az ezt a „kitűnő” ötletet a stúdiók. (A Paramount egyébként tagadta a Screen Crush állítását.)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu