Film készül Edward Snowden életéből! [VIDEO]

MOZI HÍREK – A közismert lehallgatási-botrány kirobbantója, Edward Snowden igencsak „bögyében lehet” a CIA-nak – biztos vagyok benne, hogy szívesen honorálnák egy golyóval, amiért leleplezte az amerikai titkosszolgálat piszkos praktikáit. Így nem csoda, hogy a hollywoodi filmipar „örökös lázadó” rendezője, Oliver Stone lecsapott a témára és filmet rendez a jelenleg is Oroszországban bujkáló egykori CIA-alkalmazott életéből.

A Snowdenmozi az alkotók szerint a hazáját szolgálni kívánó férfi fokozatos kiábrándulásáról mesél. Ott kezdődik, ahol Edward Snowden katonai előmenetelének hirtelen vége szakad egy váratlan baleset miatt, így a még mindig lelkes hősünknek más utat kell találnia arra nézve, hogy országát szolgálhassa. Ilyenkor jön képbe a CIA, amelyből hősünk (aki úgy látszik, nem látta a Keselyű három napját, az Alain Delon és Burt Lancester főszereplésével készült Skorpiót, vagy más, a CIA-t leleplező filmet) igencsak gyorsan kiábrándul, amikor azzal szembesül, hogy a nemzetbiztonsággal foglalkozó hivatal ténylegesen bárkinek ellenőrizni tudja az e-mailjeit, telefonhívásait, vagy Facebook-üzeneteit.

Váratlan fordulat, hogy az amerikai producerek nem akarták, hogy Cannes-ban mutassák be a Snowden-t, hanem egyenesen az Oscart célozták meg. Az amerikai mozikban szeptember 16-tól lesz látható a film, európai forgalmazásról sajnos még nincs információ.A film tehát a zárójelben említett paranoiás CIA-krimiken abban a tekintetben mutat hátborzongatóan túl, hogy Snowden egy valódi személy, akit egy orosz kémnő várta „szerelemmel” és menekítette ki a nagy medve országába, ahol végül menedékjogot kapott.

A számunkra is izgalmas témákat feszegető film (vajon „biztonságunk” érdekében elfogadható, hogy az állam gátlástalanul korlátozza szabadságjogainkat és elviselhető, hogy kénye-kedve szerint kutakodjon személyes privát szféránkban?) kérdései, egész biztos hosszú évekig nem avulnak még el.

A Snowden főszerepét Joseph Gordon-Lewitt alakítja, aki tényleg emlékeztet a volt CIA-ügynökre, a barátnőjét pedig A beavatott-sorozatból ismert Shailene Woodley formálja meg. A két színész mellett igaz sztárokkal is találkozunk: további jelentősebb szerepekben Nicolas Cage-el, Zachary Quintóval, Tom Wilkinsonnal, Clint Eastwood fiával, Scott Eastwooddal és Timothy Olyphanttal is találkozhatunk.

Váratlan fordulat, hogy az amerikai producerek nem akarták, hogy Cannes-ban mutassák be a Snowden-t, hanem egyenesen az Oscart célozták meg. Az amerikai mozikban szeptember 16-tól lesz látható a film, európai forgalmazásról sajnos még nincs információ.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu