Warcraft: A kezdetek – Orkok emberek ellen (Második rész)

FILMELŐZETES – A Legendary Pictures 2006-ban bejelentette, hogy megvette a Warcraft filmjogait és a játék fejlesztőjével, a Blizzard Entertainmenttel dolgozik a moziváltozaton.

A munka során kikristályosodott, hogy a történetet a Szövetség szemszögéből, új főszereplők beiktatásával mesélik el. 2013-ban eldőlt, hogy Duncan Jones lesz a rendező, aki BAFTA-t nyert Hold (Moon) című remekművével, a Forráskóddal (Source Code) pedig bebizonyította, mennyire ért az izgalmak fokozásához. Fontos szempont volt az is, hogy Jones a Warcraft nagy rajongója, tökéletesen érzi és érti a játék minden momentumát.

ps4pro-warcraft-1-7

A történetet maga a Blizzard adaptálta

„A Blizzard alaposan kidolgozta a történetet – magyarázza Thomas Tull producer. – Ők végezték el a munka nagy részét, nagyszerű mesét alkotva arról a világról, amelyet ők találtak ki.”
Filmünk nagyon sok elemből tevődik össze – veszi át a szót Alex Gartner producer. – Élőszínészes mozi digitális trükkökkel, hatalmas díszletekkel és pompás jelmezekkel. Olyan örök témákkal dolgozunk, mint a túlélés, a szerelem és a szeretet, a család védelme és az ismeretlentől való félelem. A fantasy kitűnően alkalmas arra, hogy egzakt módon foglalkozzunk a legfontosabb dolgokkal, és így talán sikerül is mélyebbre ásnunk, mintha szemből futnánk neki ezeknek a kérdéseknek.”

Duncan Jones rendező (a nemrég elhunyt David Bowie fia) évek óta a Warcraft elszánt rajongója. „Aki játékos, az jól tudja, az a Warcraft egyik fő vonzereje, hogy hős lehetsz attól függetlenül, melyik oldalt választod. Úgy közelítettem a filmhez, hogy ezt a tényezőt kell kiemelnünk: háborús filmet készítünk, ahol egyforma tisztelettel mutatjuk be a szembenálló hősöket.”

ps4pro-warcraft-1-13

A producer is WoW-kocka

Stuart Fenegan producer maga is a Warcraft játékosa a kezdetek óta, Jonesszal pedig régi barátságot ápol még azokból az időkből, amikor reklámfilmeket készítettek együtt. „A Warcraft egyik nagy csodája, hogy nem lineáris játék, ahol le kell ragadnod egyetlen karakternél – mondja. – Egy közösség tagja vagy, és szerintem emiatt lett olyan iszonyatosan népszerű az egész világon.

Megalkotod a saját karakteredet, belépsz ebbe a világba, de nem számítógép generálta szereplőkkel találkozol, hanem más emberekkel, akik a világ különféle zugaiból származnak, mégis összetartoztok.”
Chris Metzen, a Blizzard alelnöke egyből tudta, hogy megvan az ő embere, amikor találkozott Jonesszal. „Órákig mesélte, milyen élményeket szerzett a játékban, s ebből azonnal éreztem, hogy rokonlelkek vagyunk, és jó kezekben van a projekt.”

ps4pro-warcraft-1-15

Orkok és azerothiak: a szereplőválogatás

„A Warcraft sztorija eleve olyan, mintha film lenne – magyarázza Charles Roven producer. – Csodás fantáziavilágba kalauzol, amilyenről mindig is álmodtunk. Mégsem szabad megfeledkeznünk arról, hogy kaland meg mágia ide vagy oda, elsősorban a karakterekhez tudunk kötődni, és minden nagy filmet leginkább a szereplői miatt szeretünk.”
Anduin Lothar, az emberek hadvezérének szerepét az ausztrál Travis Fimmelre bízták, akit a közönség leginkább a Vikingek (Vikings) című sikersorozatból ismer.
„Travisnek már pusztán a jelenléte lenyűgöző – mondja Tull producer. – Belép a szobába, egy szót sem szól, de azonnal tudja mindenki, hogy ő itt a főnök. Van benne valami őserő, amitől neked is kedved támad csatabárdot ragadni, hogy harcba szállj az oldalán.”
Fimmel számára roppant fontos volt az a tény, hogy Lothar távolról sem makulátlan hős. „Áthatja a kötelességérzet és mindenáron jó katona akar lenni, de emiatt elhanyagolja a családját, és állandó önvád mardossa, amiért nincs jóban a fiával.”

For King and Country!

ps4pro-warcraft-1-14Dominic Cooper és Ruth Negga brit színészek alakítják a királyi párt, Llane-t és Tariát. Llane derék uralkodó, aki gyermekkori barátaira támaszkodva igazgatja birodalmát. Az orkok ádáz támadása azonban nehéz próbatétel elé állítja mind a barátságot, mind az uralkodói erényeket illetően.
„Tetszett, hogy a történet nem is olyan egyszerű: nem pusztán arról van szó, hogy a jó harcol a rossz ellen – mondja Cooper. – A konfliktus abból fakad, hogy egy hazátlan nép új otthont keres magának. Az a kérdés, hogy kinek van joga ehhez a földhöz. Kidolgozható-e békés megoldás mindkét fél számára? Ez sajátos sakkjátszma, amelyben Llane-nak az a feladata, az övéit a lehető legjobb pozícióba manőverezze.”
„Első látásra történetünkben hagyományos, patriarchiális társadalommal van dolgunk, de ha közelebbről is megnézzük, kiderül, hogy a partneri viszony nagy szerepet kap – veszi át a szót Negga. – A királyi pár tagjai egyenrangú felek. A titulus talán ezt nem fejezi ki, de a gyakorlatban így van. A király mindig hallgat a feleségére. Úgy érzem, Taria egy anti-Lady Macbeth.”

Azeroth hatalmi hierarchiájában fontos szerep jut Medivhnek, a titokzatos varázslónak, akit Ben Foster alakít. Az Őrzők legendás nemzetségének utolsó nagy mágusát egykor fennen ünnepelte Azeroth népe, Medivh azonban ma már inkább a magányt keresi, és ritkán hagyja el otthonát, Karazhan tornyát. Szinte senki nem tudja, de a varázsló olyan titkot hordoz, amely mindnyájuk végzetét jelentheti.
Foster számos okból mondott igent a szerepre, de az elsődleges szempont az volt, hogy Jonesszal dolgozhat, akinek Hold című filmjét nagyra becsüli. „Nagyon tetszett, hogy Duncan megközelítésében mindkét oldallal szimpatizálni lehet. Az orkok nem emberi teremtmények, Duncan azonban humanizálta őket, ami eredeti ötlet.

A Warcraft film történetének másik fontos szereplője Khadgar, az ifjú mágus, aki nem fogadja el azt a sorsot, amit a Kirin Tor jövendölése szán neki: a saját útját járja, és belekeveredik az orkokkal kitört konfliktusba. „Rengeteget tanul nagyon rövid idő alatt – mondja a karaktert alakító Ben Schnetzer. – Izgalmas volt eljátszani ezt a gyors fejlődési folyamatot, amely a varázslói készségek terén is megfigyelhető.” (Folytatjuk!)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu