Van-e szükség új konzolokra?

VÉLEMÉNY – Miközben a Sony állítólag (mivel még mindig nem erősítettek meg semmit, és szerintem az E3-ig nem is fognak) egy erősebb PlayStation 4-en dolgozik, a Microsoft is talán hasonlóképp cselekedhet az amúgy is gyengébb Xbox One-nal. Ezek mellett pedig két újabb belépő is jön…

 

Szóval a SonyMicrosoft páros mellett ugye ott a Nintendo is, akik az NX-et készítik jelenleg is. Igen ám, de a háromból nemsokára öt lehet, mert egy második vonal is éleződik a háttérben…

ps4pro-eu-TGP Box-Tencent-Games-Platform-2

Tencent

Kínával számolni kell. A mindössze 17 éve alapított cég rövid időn belül hatalmas erővé növekedett az ázsiai országban: nem csak saját MSN-jük van, de még a Twittert, Facebookot is le tudták imitálni a közösségüknek, illetve játékokban is otthon van a cég. Nem is kicsit: 2011-ben bevásárolták magukat a Riot Gamesbe, akik ugye a League of Legends fejlesztői. Az Epic Gamesben, illetve az Activision Blizzardban is van tulajdonrészük.

Innen tényleg nem kellett sok nekik ahhoz, hogy konzolt hozzanak létre. Meg is tették. A CES Asia során bemutatták a Tencent TGP Boxot. A TGP a Tencent Games Platform rövidítése. Mielőtt gyorsan legyintene mindenki, érdekes próbálkozásuk van: Windows 10-zel érkezne a konzol, hardverben meg hatodik generációs Intel i3/5/7 processzort támogat a rendszer. Nincsen infó a GPU-ról, úgyhogy lehetséges, hogy valami integrált megoldással jönne a TGP Box.

ps4pro-eu-TGP Box-Tencent-Games-Platform

Néhány játék online változatát már megerősítették, hogy a TGP Boxon elérhető lesz: az egyértelmű LoLon kívül az NBA 2K, a FIFA Online 3, a Monster Hunter Online, vagy a Need For Speed is belépne a platformra. Több címet később mondanak, mi pedig nem tudunk mit mondani a konzolról, ugyanis nem ismerjük részletesebben a specifikációkat. A cég erős pozíciója miatt viszont esélyük van a sikerre, Kínában biztosan. Csak sajnos még nem tudunk semmilyen részletes hardverspecifikációt, miközben a másik újoncról kb. mindent elárultak…

Ne feledjük, pont a Fuze támogatta meg Inafunétől a Red Ash-t, ami a Kickstarteren bukott egy óriásit.

FUZE

A FUZE egy másik kínai próbálkozó, de ők sem hirtelen-a-semmiből lépéssel rukkoltak elő a közelmúltban. Ők voltak ugyanis, akik a Kickstarteren sikertelen Keiji Inafune játékot, a Red Ash-t megtámogatták. Most ők is konzoloznának. Íme a PlayStation One. Xbox 4. Jó, nem viccelek, a Tomahawk F1. Kinézetre a Sony, kontrollerére meg a Microsoft termékét mondhatnánk első látásra. És tényleg: fura hibrid kinézetre a Tomahawk F1, hiszen a riválisai alakjait ölti magára, miközben azok ellen mérkőzne meg!

Itt meg kell említenem valami mást: a konzolokat hivatalosan 2000-ben tiltották be Kínában, mivel a KKP (a párt) szerint fejlődésre veszélyes eszközök voltak. 2015-ben indult meg a tiltás feloldása, így az addig szürkeimportban, pult alatt megvehető, viszonylag drága konzolok most már a párt felügyelete és cenzúrája alatt beléphettek az országba. Eközben a helyi termékek átvették az uralmat, így a FUZE próbálkozása is érthető. Emellett odaát az internetkávézók jelenléte is erősen elfogadott, illetve a PC-s, mobilos cuccokért van nagy kereslet, főleg a free-to-play modellezés miatt.

ps4pro-eu-fuze-f1-2jpg

Ha hozzátesszük, hogy a Microsoft és a Sony nem rendelkezik nagy kínai fejlesztőkkel kapcsolatos támogatással, amely miatt a mandarin lokalizáció is szinte ismeretlen fogalom, ehelyett van ott egy köztes piac. Az Androidos játékok és az erre építő handheldek, konzolok nem csak olcsóbbak, de néhol érdekes megoldásokat is bevetnek. Emuláció, romkészlet letöltése egy gyanús site-ról, satöbbi.

Na, a Tomahawk F1 is egy Androidos konzol, amely kezelőfelülete valamiért durván hasonlít a PlayStation 4-ére… a neve Fuze OS. A processzor egy NVidia Tegra K1 (4 magos A15 2.2 GHz-n), a GPU egy NVidia Keppler 852 MHz-n, 933 MHz-n dohogó 4 giga DDR3-as RAMmal, 32 gigás eMMC tárhellyel (az Elite modell 500 gigás merevlemezzel jön). HDMI port, egy darab 3.0-s USB csatlakozó, Ethernet, az Elite modellben pedig Qi Wireless kontrollertöltő is lesz. OpenGL 4.4, 3.1 ES-t is tud, miközben angol és kínai nyelvű lenne a kezelőfelület. Hm, ebből adódóan talán nyugaton is értékesíthetik a konzolt.

ps4pro-eu-fuze-f1-3jpg

Na, de mégis mennyibe kerülhet? Az alap kiadás (a Play verzió) 899 renminbibe, azaz kb. 140 dollárba kerül, ≈38500 forint átszámolva. Baráti. Az Elite sem elszállt árcímkéjű: 1499 renminbi, 230 dollár, ami még mindig 62000 forint környékén van. Mondhatná az olvasó, hogy ez nem jelent semmit. Nem bizony, úgyhogy akkor most az X1 ára: árcsökkentés után 3799 RMB / 614 dollár / 163 ezer forint Kinecttel, anélkül meg 3199 RMB / 517 USD / 137 ezer forint.

A PS4 árazása pedig: 2399 RMB, ami úgy 103 ezer forint. Azért nem csak a két ismertebb konzol között van oltári nagy árkülönbség (úgy, hogy arrafelé a 2000 renminbis fizetés körüli a gyakori, bár ebben valószínűleg tévedek!), de a FUZE konzolja úgy durván háromszor olcsóbb a vetélytársaknál, ami biztosan nagyobb közönség számára lesz így elérhető.

Nagyjából ennyi lenne a Digital Foundry gyorstalpalója. Papíron jól hangzik, milyen lesz ez gyakorlatban?

PS4 / X1

Mondhatnám az NVidia Shieldet, vagy akár másmilyen komolyabb felszerelésű tabletet, de akkor ehhez az irományhoz két napi élelem és egy hálózsák is kellene, azt pedig nem tudunk biztosítani. A PlayStation 4K/NEO/4.5-nél már számtalan részletet hallottunk: AMD Polaris, másik processzor, satöbbi, miközben az új játékoknak is – elvileg – kötelező lenne futnia a régi konzolon, ha valaki nem váltana az alap PS4-ről.

Ez mind merő spekuláció, max. az AMD és a Sony tudna erről bármit is mondani, de az E3-on, amikor is utóbbi konferenciája nekünk tökéletes módon éjjel van, mondani fognak valamit. Olyan nincs, hogy hónapokon át le sem ejtik a pletykálókat, mert ez már eléggé egy vicc, hogy hetente hallunk valami meg nem erősített a NEO-ról. A Microsoft meg – ha a Sony tényleg előrukkol egy újabb PS4-gyel – biztosan menni fog a japánok után, mert egyszerűen nem hagynák, hogy piacelső legyen a Sony, bár ebbe még a Nintendo NX belerondíthat, és arról a konzolról sem tudunk semmit még.

ps4pro-eu-GTX-1080

Elmosódik a múlt és jövő

A PC-k folyamatosan hagyják le a konzolokat, és főleg a GTX 1080 bemutatásával tűnik úgy, hogy a számítógépek már elég komoly lépéselőnyre tehetnek szert a konzolokkal szemben. Ezért valamelyest érthető is, hogy a konzolgeneráció fogalmát el szeretnék törölni, de van, aki pont azért vesz konzolt, mert egyszerűen nem akar pár évente újra és újra venni hardvert, hogy a lehető legszebben fussanak az adott játékok. Ha pedig ezt belépi a Microsoft és a Sony is, egy adott mértékben ebből botrány lesz, de ez többnyire oda vezethető vissza, hogy elavult hardverrel jöttek ki. 7870-es AMD grafikus chip? Ez ma már nem akkora szám, főleg ha 1440p-ben, vagy afölött gondolkodunk. A konzolgyártók pedig már a 1080p-n is túl szeretnének lépni.

Szerintem ha egy kicsit is okosan akarnak cselekedni, rukkoljanak elő olyan hardverrel, ami tényleg odapörkölhetne a PC-nek. Azért amikor kijött az X360 és a PS3, nem volt még nekünk Crysis PC-n (az váratott is magára úgy 2007 végéig!), még a két magos processzorok is lassan kezdtek elterjedni. A Nintendo NX valószínűleg pont ezért vár 2017-ig, hogy a legújabb AMD Polarist beüssék a konzolba – bekockáztatnak egy picit magasabb árat egy elképesztő hardverért cserébe. Mivel a Wii U-t veszteségesen adták el, és mivel Kimishima bejelentette, hogy ezt nem akarják megismételni, számítsunk arra, hogy 450-500 dollár között fog indulni a NX.

Először is több játékot is emlegetnek itt-ott az NX-re.

A PS4 NEO/Xbox… Two (?) meg ha megvalósul, akkor az, hogy a konzolok között generációváltás van, elfelejthető. Pedig pont ez volt az utóbbi három évtized egyik fontos szempontja. Ahogy Atari 2600-ról a bizalmatlan emberek rászálltak a NES-re, majd onnan a 16-bites érán át a 3D-be léptek, hogy aztán már a biteket elfelejtve a Microsoftot is választhatták, miközben a SEGA kivonult… na, pont ez fog hiányozni.

Lehet, hogy lesznek konzolgenerációk, de ha ilyen 3-4 évesek lesznek, akkor nem tudni, hogy ez egyáltalán megérné-e bárkinek is. Gyakrabban kellene költeni = nagyobb fejlesztési költségek – nagyobb ár – kisebb kereslet? Valószínűen idióta logika ez, de ki tudja.

A konzolgenerációknak elkéne egy emlékezetes cím. A NES-nek a SMB, a Megadrivenak a Sonic, a PS1-nek a Metal Gear Solid, satöbbi. A PS4/X1 korszakból nehéz lenne egyet is kiemelnem. Uncharted 4? Folytatás. Folytatások meg nem mindig lesznek, a Szomszédok is 331 részig bírta, bár tény, hogy a Banánok közt, vagy mi is annak a Retekelklubbos műsornak a neve, már számomra ismeretlen számú rész ellenére is megy.

-V-

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu