God of War – A változás északi szele megcsapta a spártai harcost

ELŐZETES – Alig ismertem rá az új Kratos-ra a Sony prezentációján. Igen, persze, fizikailag nem sokat változott – legfeljebb kicsit megöregedett – de valahogy mégis nagyon másmilyen. Már nem az a gőgös, macho, kegyetlen antihős, aki mindenkit lemészárol, és mindig ordibál az istenekkel. Ismét családot alapított: fia van és kedvesen (!) beszél vele, vadászni tanítja. Igen, az elátkozott, isteni bűbáj által családgyilkossá vált Kratos-nak ismét gyermeke van.

 

Kratos egyike minden idők legismertebb játékhőseinek. Emellett a Sony PlayStation igazi „kabalafigurája” – már vagy tizenegy éve, amikor először megjelent a PlayStation 2-es konzolon. A kemény, kegyetlen, badass hack’n’slash hősök kvintesszenciájává vált: amióta elveszítette a családját és egyszer már meghalt, nem érdekli senki és semmi, csak az örökös dühe és kiolthatatlan bosszúszomja, amelyet a mitológiai görög istenekkel szemben érez.

A Kratos-kánon szerint Ares , a „Háború Istene” egy bűbájt bocsátott rá, amely révén Kratos megőrült és lemészárolta a saját családját. Az első részben bosszút áll sérelmeiért Aresen, de a következő epizódokban mindig volt olyan isten, amelyik átverte, ezért Kratos folyton dühös volt és állandóan harcolt valamilyen isten ellen, amikor pedig összecsapásra került sor, sosem tétovázott, hogy elképesztő kegyetlenséggel ne mészárolja le isteni ellenfelét. Embertársaival sem bánt kesztyűs kézzel: a mellette fel-alá rohangászó embereknek gond nélkül tekerte ki a nyakát, vagy hagyta, hogy meghaljanak, esetleg felhasználta (feláldozta) őket, hogy valahol továbbjusson.

De ez Kratos már megváltozott.

As soon as we have more information on God of War, we’ll share on PS4Pro, so stay tuned!

„Minden, mindenhol változik”

Írja Corey Balrog blogposztjában, aki már a legelső God of Warnál is grafikai vezetőként is dolgozott a másodiknál pedig kreatív igazgató volt, illetve a God of War III-nál is ebben a pozícióban dolgozott 3 hónapig.  „A változás életünk alaprésze. A kreatív fejlesztői munkában a változás gyakran az az robbanást kiváltó szikra, amelytől az „egészen jó” igazán emlékezetessé válik” – teszi hozzá.

Igen, Kratosnak is változnia kellett és ez kétségtelenül meg is történt. Az E3-as bemutatón egy csendesen, nyugodtan beszélő, idősebb spártai harcost láthatunk, aki ráadásul másik szinkronhangon szólalt meg. Jól olvastátok, Terence T.C. Carson többé már nem szólal meg Kratos hangján, a szintén afro-amerikai, illetve cherokee indián ősökkel is büszkélkedő Christopher Judge  váltotta fel, akit nagyobb hollywoodi blockbuster filmekben is láthattunk – igaz, leginkább csak kisebb szerepekben.

A legmeglepőbb Kratos-szal kapcsolatban nem is az, hogy önmagában véve hogyan változott meg, hanem hogy a legújabb játékban mennyire törődik a fiával: új, élő gyermekével, akivel ketten szarvasra vadásznak egy olyan jelenetben, amely erősen emlékeztet a The Last of Us hasonló jelenetére (hacsak a szörny- és trollgyilkos részeket nem számítjuk.) https://ps4pro.eu/hu/2016/06/14/e3-2016-god-of-war-eszaki-tajakon-jarnak-mar-kratosek-video/

As soon as we have more information on God of War, we’ll share on PS4Pro, so stay tuned!

Kratos örök

Szóval a játékmenet átalakult, de a történetet a folytatják az északi földeken. Mivel Kratosnak fia van, és a spáratai harcos már idősebb, felmerül az emberben, hogy a fejlesztők előveszik azt a klisét, hogy megölik Kratost és majd a fia bosszút áll és vele folytatjuk a történetet. Nos, szerencsére erről szó sincs, a fejlesztők nagyon világosan kifejtették: „az egész játék alatt Kratost irányítjuk majd”. A játék egyébként sok évvel a God of War III után játszódik, és aki azt a játékot végigvitte, talán emlékszik rá, miért van most egy hatalmas forradás Kratos hasán. Bizony, nem volt „egyszerű” a God of War III vége, de Kratos mégis túlélte és itt van: Északon, egy új, vad világban, új családja várja haza miközben fiával szarvasra vadászik.

Kratos ugyanakkor sokkal komplexebb figurává is vált, érzelmi skálája sokkal gazdagabb, mint az előző God of War játékokban, ahol leginkább csak dühös volt. Christopher Judge szerint Kratos az előző részekben „egydimenziós” volt „most viszont egy belső küzdelmet kell megvívnia, hogy ezt az új szerepkört elviselje és ne váljon ismét a régi bosszú és vérszomjas Kratossá” – teszi hozzá a színész, akit egyébként lenyűgözött a forgatókönyv, amikor először elolvasta. „Rengeteg irányba el lehet vinni ezt a karaktert. Színészként tényleg ez életem szerepe.”

Valóban, van egy olyan jelenet, ahol Kratosnak rá kell vennie fiát, hogy megadja a kegyelemdöfést a sebesült szarvasnak, és a fiát – aki még sosem ölt semmilyen élőlényt – ez igencsak felzaklatja, Kratos viszont képtelen rátenni vállára a kezét és megnyugtatni a fiút, miközben pár perccel korábban gond nélkül mészárolt le egy hatalmas, vérszomjas trollt. Mindettől persze ez még mindig ugyanaz a Kratos, csak életének egy másik szakaszában.

Also, since Kratos has a scar on his abdomen, the game seems to be a sequel and not a reboot...

The Last of God of War?

Igen, a játékmenet valóban némileg emlékeztetett a Sony korábbi bestseller horror akció-kaland TPS-ére, de tegyük hozzá gyorsan, hogy még csak a játék rövid részét láttuk. A fejlesztők szerint egyébként ez a rész sokkal „közelebb hozza játékost” karakterhez a játékmenet tekintetében is.

Ettől még a játék könnyű irányíthatósága, kezelhetősége nem fog az előző részekhez képest változni, a játékmenet viszont igen.Az utóbbi évek játékfejlesztői „mániája” révén felmerül az emberben két szó: open world? Nem, hálistennek, a God of Warból nem csinálnak open world címet, bár a játék kétségtelenül sokáig tart majd a fejlesztők szerint.

Bizonyos, már a korábbi részekben is elavult játékmechanikai részek viszont kikerülnek a játékból, mint például az unalomig ismert Quicktime eventek, amelyeket hasonló módon már semmiképpen sem fognak alkalmazni a fejlesztők. Ehelyett új megoldásokkal fogunk találkozni, részben az új csatabárd révén is, amelyet Kratos használt is az E3 demo során. Ehhez a mágikus harci szekercéhez egyébként egy fontos történeti szál is kötődik, de hogy konkrétan micsoda, azt még Corey Balrog nem volt hajlandó elárulni az IGN interjúban, amelyet itt láthattok.

Azt viszont megosztotta az amerikai IGN újságírójával, hogy Kratos a játék során fiát folyamatosan tanítja, hogy az később segíteni tudjon neki – nekünk – harc, vagy logikai részek megoldása közben. Balrog konkrétan megosztotta, hogy lesz egy külön „fiú” gomb, amelyet ilyenkor le lehet nyomni.

Mit lehet még tudni a új God of Warról? (Melynek címe marad „God of War”, tehát a négyes szám lekerült a végéről.) Sokat már nem, mindent, amit eddig össze lehetett szedni, kiveséztünk, legfeljebb még annyi ismert, hogy a közeljövőben újabb és újabb karakterről rántja majd le a leplet a Sony, folyamatosan cseppekben adagolva az információt, hogy a várakozást egyre inkább felfokozzák.

Megjelenés? A fejlesztők szerint „nem kell sokat várni” a játék boltokba kerülésére, de az még biztos, hogy ez nem idén lesz, tehát ez alapján (ha minden jól megy) egy korai 2017-es boltokba kerülésre számíthatunk.

Természetesen, amint bármilyen újdonsággal tudunk szolgálni a spártai harcos legújabb kalandjáról, azt az azonnal megosztjuk veletek.

-BadSector-

A játékot megrendelheted kiemelt partnerünknél a KONZOLKIRÁLY.HU webáruházban.

logokonzolk

Ami sikeressé teheti:

+ Ha a sztori úgy lesz összetett, hogy nem The Last of Us klón
+ Ha a játék meg is őrzi a véres stílusát, de meg is újul
+ Ha Kratos egyszerre a régi is más is marad

Rémesre is sikeredhet

– Ha túlerőltetik az „érzelgős”, lelkizős részeket
– A régi elemek teljesen eltűnnek
– Ha az egész túlságosan The Last of Us lesz


Kiadó: Sony Interactive Entertainment

Fejlesztő:  SIE Santa Monica Studio

Stílus: Akció kaland

Megjelenés: TBA 2017

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu