Kereken 100 éves Olivia de Havilland, az Elfújta a szél Oscar-díjas színésznője!

MOZI HÍREK – Nagyon stresszes munka a színészet, így Hollywood történetében ritkán fordult elő, hogy egy sztár megérje a századik születésnapját. Most azonban végre pontosan ez történt, lévén a kétszeres Oscar-díjas Olivia de Havilland pont a napokban ünnepelte centenáriumát. Az Elfújta a szél egykori dívája a filmes álomgyár igazi aranykorának egyik utolsó még élő képviselője.

Bizony, nagyon kevesen maradtak már életben a klasszikus sztárok közül. Lauren Bacall színésznő két évvel ezelőtti halála után sokan úgy gondolták, Hollywood aranykorának nemzedéke végleg eltűnt, de szerencsére tévedtek. Mégis, annak ellenére, hogy valóban kevés képviselője maradt a filmipar legcsodásabb időszakának, így is akadnak olyanok, akik még köztünk élnek.

Egyik ilyen élő legenda a kétszeres Oscar-díjas Olivia de Havilland, aki július elsején ünnepelte 100. születésnapját. A híres díva 1916. július 1-jén született Tokióban, szülei válása után anyjával és húgával, a később szintén híres színésznő Joan Fontaine-al, Kaliforniába költöztek. Tizennyolc éves volt, amikor egy iskolai előadás keretében a híres rendező, Max Reinhardt felfedezte tehetségét és rábízta Shakespeare Szentivánéji álom színművének főszerepét, majd később ő ajánlotta be a lányt a Warner stúdióhoz. 1935-ben már három filmben alakított főszerepet, amelyek meghozták számára a hírnevet. Összesen nyolc filmben játszott a jóképű és markáns Errol Flynn oldalán, olyannyira megszerette őket a publikum, hogy a mozivászon egyik legkedveltebb szerelmespárja lettek.

Az 1930-as évek vége a filmtörténeti hatású színésznő csereberék időszaka Hollywoodban, ugyanis David O. Selznick producer saját felfedezettjét, Ingrid Bergmant adta kölcsön a legendás Casablanca című filmhez, míg cserébe Olivia De Havillandot kérte el a Warner Brotherstől, hogy aztán minden idők egyik legsikeresebb produkciója, az Elfújta a szél mellékszerepét oszthassa a színésznőre.

Olivia De Havillandet ezért az emlékezetes szerepéért még csak jelölték Oscar-díjra, azonban nem kapta meg, viszont végül az első aranyszobrot 1946-ban kapta meg a Kisiklott élet filmért, a másodikat pedig 1950-ben vihette haza Az örökösnő szerepéért.

És hogy még egy százévest (már előre) ünnepelhessünk: a macho amerikai színész, Micheal Douglas apja, Kirk Douglas szintén idén lesz 100 éves.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu