Jason Bourne – Új barátok, régi ellenségek – Második rész

FILMELŐZETES – „Elsősorban azért csináltuk meg ezt a filmet, mert a közönség annyira akarta – teszi hozzá Damon. – Lépten-nyomon megállítottak az emberek, és az volt az első kérdésük: mikor jön már az új Bourne-film? Ez egyfelől nagyon örvendetes, másrészről azonban óriási nyomás alá helyezi az embert, mert meg kell felelni az elvárásoknak.

 

Nagyon büszkék vagyunk az előző három filmre, és szeretnénk, ha ez a mostani tökéletesen passzolna hozzájuk. Szerencsére van segédfogalmunk arról, mit szeret a közönség ezekben a filmekben, és igyekeztünk mindent beletenni a mostaniba is. Ami engem illet, már teljesen hozzámnőtt Bourne szerepe, hiába csinálok sok minden mást is egyébként. De nem bánom, mert tényleg nagyon szeretem ezt a karaktert.”

„Az elején nem tudtuk, mi legyen a címe – mondja Paul Greengrass. – Sokáig úgy futott, hogy Cím nélküli Bourne projekt. Aztán a stúdió felvetette, hogy mi lenne, ha Jason Bourne-nak keresztelnénk el. Belém hasított, hogy ez zseniális ötlet, mert klasszikus megoldás, mégis eredeti.”

Kémek harca: a jók és a rosszak toborzása

Amíg Bourne távol volt a világtól, rengeteget változott. „A görög-macedón határon találkozunk Bourne-nal, gondterhelt, nyugtalan, és nem tudjuk, miért – mondja Greengrass. – Mi történt vele az elmúlt tíz évben, és miért nem találja a lelki nyugalmát? Történetünk arról szól, mit kell tennie azért, hogy megszabaduljon az őt feszítő konfliktusoktól.”

„Kiderül, hogy visszanyerte a szabadságát – veszi át a szót Matt Damon. – Sikerült levetkőznie Jason Bourne identitását, de ettől még nem tudott egyenesbe jönni. Hihetetlenül meggyötört lélek, és a film elején teljesen maga alatt van.”

Nicky Parsons ügynök az egyik biztos pont Bourne zaklatott életében, és ő jelentheti a kivezető utat abból a mély gödörből, amelyben éppen van. Parsons is rejtőzködött az elmúlt években, és most hirtelen felbukkan Jason életében. Kiderül, hogy betört a CIA adatbázisába, és harminc évre visszamenőleg megszerezte a szigorúan titkos akciókkal kapcsolatos információkat. Parsons különös gonddal elemezte Bourne titkosított adatait is.

Nicky túlélte, Julia ismét a stábban

Az ügynököt ismét Julia Stiles alakítja, aki sokak számára meglepő információval tud szolgálni karakterével kapcsolatban: „Eredetileg úgy volt, hogy A Bourne-rejtély legvégén Nickyt a falhoz vágták, és kitört a nyaka – meséli a színésznő. – De aztán nagy szerencsémre kivágták ezt a jelenetet, úgyhogy 15 évvel később újra itt lehetek.”

„Amikor annak idején kiválasztottak erre a szerepre, arra gondoltam – de nem mondtam ki –, hogy 19 évesen túl fiatal vagyok CIA-snak – folytatja Stiles. – Úgy képzeltem el a figurát, hogy Nicky kezdetben nagyon lelkes és rém kötelességtudó asszisztens. Aztán ahogy telik az idő, egyre inkább megkeseredik, főleg a Jasonnal fenntartott kapcsolatának köszönhetően. Személyesen is kötődik hozzá, és tisztában van azzal, mit tett vele a program. Az Ultimátum végén neki is kell tűnnie a világ szeme elől. Ez durván megváltoztatta az életét.

Nagyon izgalmasnak találom ezt a változást: Nickyből félelmet nem ismerő lázadó lett, aki borzasztóan haragszik az ügynökségre. Nincsen semmije, és már elege van abból, hogy folyton menekülnie kell. Ugyanakkor felszabadító számára az a tudat, hogy semmi vesztenivalója. Arra készül, hogy nyilvánosságra hozza, mit követett el az ügynökség, kerüljön bármibe – mert ezáltal önmagát is leleplezi, és elő kell jönnie rejtekéből.”

„Új” seprő jól seper

Az idő múlása a CIA vezetésében is változásokat hozott. Most Robert Dewey az igazgató – tapasztalt veterán és ravasz játékos. „Nem volt egyszerű erős ellenfelet találni Bourne számára – mondja Greengrass. – Eddig is nagyszerű színészeket kértünk fel erre a szerepre: Brian Cox, Chris Cooper, majd Jason Strathairn játszották a CIA-főnököt. Nagy szerencsénkre most Tommy Lee Jones fogadta el a felkérést.”

„A karakterem olyan internetes rendszerhez akar hozzáférni, amellyel a világ összes számítógépe elérhető, és minden adat megszerezhető – mondja Jones. – Dewey határozottan a rossz fiú ebben a történetben, hiszen meg akarja ölni a jó fiút.”

Marshallnak némileg eltérő a véleménye. „Ezekben a filmekben, de különösen a mostaniban semmi sem fekete vagy fehér, inkább mindvégig a szürke tartományban mozgunk – mondja a producer. – Az igazgató mellett szól, hogy hazafi, és meg akarja védeni az országot. Tommy Lee Jones karaktere nagyon összetett.”

„Dewey nagyon határozottan hisz az igazában és úgy gondolja, ahol gyalulnak, ott hullik a forgács – teszi hozzá Gregory Goodman producer. – Lehet, hogy a közönség nem ért majd vele egyet – ahogy én sem –, de érteni vélem az álláspontját.” (Folytatjuk)

-Anikó-

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu