Epic Games-alapító: a Microsoft meg akarja ölni a Steamet!

Tim Sweeney, az Epic Games alapítója szerint hosszú távon tönkreteheti a Valve népszerű online boltját, a Steamet a Microsoft.

Az EDGE magazin legújabb számában egy interjú található Sweeney-vel, és ebben elhangzott egy olyan kérdés, hogy „Mit gondol arról, hogy a Microsoft egy zárt platformmá alakítja a PC-t?” – erre Sweeney válaszát idézük:

„A Windowsnak két programozói felülete van, és minden applikációnak egyet választania kell ezek közül. Minden Steames applikáció, minden PC-s játék az utóbbi néhány évtizedben a Win32-t használta. Ennek a felületnek köszönhetjük az aktív szoftverpiacot, de a malware-t is: bármilyen program egy vírus lehet.

A Universal Windows Platform (UWP) úgy tűnik, mintha ennek az ellenszere lesz, ami viszont sokkal jobban le van zárva. A kockázat itt az, hogy ha a Microsoft meggyőz mindenkit arról, hogy az UWP-t használja, akkor ki fognak veszni a Win32-es dolgok. Ha ezt elérik, akkor ez egy kis lépés lesz nekik afelé, hogy mindegyik játékot és applikációt rákényszerítsék a Windows Store-on keresztüli értékesítésre.

Amint ide jutunk, a PC egy zárt platform lesz. Nem egy nap alatt lesz használhatatlan a Steames könyvtárad, hanem néhány cseles manőverrel érik el, hogy a régi appok egyre kényelmetlenebbül lesznek használhatóak, miközben a Microsoft lesz az egyetlen forrás az újakhoz.”

A következő kérdés az volt, hogy „Mivel a Steam nagyon elterjedt és népszerű, legalábbis a játékok tekintetében ezt a csatát hogyan tudná megnyerni a Microsoft?” – erre Sweeney még komolyabb választ adott. „Lassan, az elkövetkezendő öt év során erőszakkal patchelgetni fogják a Windows 10-et, hogy a Steam folyamatosan rosszabb és egyre használhatatlanabb legyen. Nem fogják teljesen tönkrevágni, de addig folytatják, amíg az embereknek annyira tele lesz a hócipőjük a Steammel, hogy úgy tűnik majd nekik: a Windows Store egy jó alternatíva lehet. Pontosan ugyanezt a taktikát használták más területeken is, és most a Steammel teszik ezt. Még csak most kezd ennek hatása látszani. A Microsoft talán nem lesz annyira kompetens, hogy véghez vigyék a tervüket, de biztosan próbálkoznak.”

Az interjúban korábban azt is mondja Sweeney, hogy „Képesek voltak ezt elkezdeni néhány sunyi PR-lépéssel. Néhány olyan közleményt adnak ki, amik úgy hangzanak, hogy nyíltságot ígérnek, de mindeközben semmi ehhez mérhetőt nem mondanak.” Közben a Microsoft az Apple modelljét másolja, de csak kis lépésekben tudják ezt összehozni.

Nagyon fájdalmas szavak az Epic Gamestől. Vajon mások is „lázadni fognak” a folyamatosan teret nyerő Windows 10-zel szemben?

Forrás: NeoGAF fórum.

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu