Az Öngyilkos osztag szuperhősei – Filmes és játékbéli szerepek

RETRO FEATURE – A DC Comics szupergonoszai – akik ezúttal underdog „szuperhősökké” válnak majd – természetesen mind kedvelt boss ellenfelei voltak játékbéli szuperhőseinknek – leginkább Batmannek persze. De tényleg, mely játékokban is szerepeltek? Nos, megnéztük az összes Öngyilkos osztag karaktert, és utánanéztünk, utánagondoltuk: mikor is akasztottuk velük össze a bajuszt? Nosztalgia gyanánt is, illetve azok számára is, akik még nem is találkoztak velük videojátékan. Nem hagytuk le a listáról azt a két szuperhőst sem, akik szerepelnek majd a filmben.

 

A DC univerzum mindig is nagy favorit a játékkiadók és fejlesztők körében (különösen, amióta a Warneré a licenc), de a legtöbbet foglalkoztatott szuperhős persze nem más, mint jó öreg Batman. Jó néhány Öngyilkos osztag karakter pedig szerepelt bossként a Batman játékokban – főleg a Batman Arkham részékben, az ismertebb figurák pedig a régi Batman játékokban is. Utánakerestünk, hogy melyik „szupergonosz” konkrétan melyik régebbi címben szerepelt. Egyedül a Lego Batman 3: Beyond Gothamot hagytuk ki, mert oda elvileg az összes karakter bekerült, de csak mint DLC, úgyhogy ezeket kihagytuk.

In the prequel Batman: Arkham Origins, he appears as one of the assassins hired by The Joker (posing as Black Mask).

Batman (Ben Affleck) – Első játék: “Batman” (1986) Legjobb játék: Batman: Arkham Asylum (2009)

Persze, az Öngyilkos osztagból sem hiányozhat legalább kameo szintjén a Denevérember (bár állítólag fontosabb szerepe is lesz). A legelső játék, amelyben Batman szerepelt, egy a 3D izometrikus akció-kaland, egész egyszerűen „Batman” címmel volt felvértezve és még az Ocean adta ki 1986-ban olyan ősrégi gépekre, mint az Amstrad CPC, ZX Spectrum and MSX, MSX-2. Az akkoriban megjelent nyomtatott sajtóban rendkívül pozitív kritikáka kapott, így nem csoda, hogy elkészült a folytatása is: a Batman: The Caped Crusader.
In the prequel Batman: Arkham Origins, he appears as one of the assassins hired by The Joker (posing as Black Mask). Azóta irgalmatlan mennyiségű Batman cím készült, de őszintén szólva az évek során nagyon kevés ütötte meg azt a szintet, amelyet a Sötét Lovag kalandjainak adaptációjától elvárunk. Az első olyan cím, amellyel tényleg megtört a jég a 2009-es Batman Arkham Asylum volt, amelyben rengeteg karaktert szerepelt az Öngyilkos osztag figurái közül.

A Batman: Arkham Asylum egy külső-nézetes akció-kalandjáték, melynek főszereplője a DC Comics népszerű képregényhőse, Batman. A játék 2009 augusztusában jelent meg PlayStation 3 és Xbox 360 platformokra, szeptemberben pedig a Microsoft Windows átirat is elkészült. A játékot egy korábban kevésbé ismert cég, a Rocksteady Studios fejlesztette, a kiadói feladatokat pedig az Eidos Interactive és Warner Bros. Interactive Entertainment közösen látta el.

Az Arkham Asylum történetét Paul Dini írta, aki már korábban is számos Batmanhez kapcsolódó történetet alkotott. A játék az Arkham Elmegyógyintézetben játszódik, ahol a szálakat Batman legfőbb ellensége, Joker irányítja a háttérből, de rajta kívül is számos bűnözővel kell felvennie a harcot. A nyomozása során fény derül Joker tervére: az embereket Banehez hasonlóvá kívánja változtatni és ezzel a sereggel akarja Gotham városát a feje tetejére állítani. A szereplőknek több ismert amerikai színész kölcsönözte hangját, mint Mark Hamill (Joker), Kevin Conroy (Batman) vagy Arleen Sorkin (Harley Quinn). A játék külső nézetet alkalmaz, a harc mellett pedig a főhős lopakodási képességeire is szükség lesz, amiben számos segédeszköz lesz a segítségére.

No és ne feledkezzünk meg a Batmant alakító színészről sem: a Batman Superman ellen után természetesen ismét Ben Affleck ölti majd magára a Denervérember páncélját. Az előző filmben Affleck nemcsak kiválóan alakítta a szerepet, de feltűnően hasonlít is az Arkham-játékok Bruce Wayne-jére is.

In the prequel Batman: Arkham Origins, he appears as one of the assassins hired by The Joker (posing as Black Mask).

The Flash (Ezra Miller) Első játék: Mortal Kombat vs. DC Universe 2008. Legjobb játék: Injustice: Gods Among Us

Sajnos különálló játék nem készült Flash kalandjaival: szupergyors hősünknek meg kell elégednie két bunyós játékkal, amelyben sok más DC karakterrel együtt egyike a választható harcosoknak és amelyet a Mortal Kombat készítői fejlesztettek: Mortal Kombat vs. DC Universe-vel és az Injustice: Gods Among Us-el.

A Flash rajongók egyébként jól tudják, hogy Flash gúnyáját a képregényekben többen is magukra öltötték. A fenti két játékban a legismertebb: Barry Allen tudós szerepel. Mindkét játék siker volt és számíthatunk rá, hogy Flash az Injustice 2-ben is visszatér, amelyen már dolgozik a NetherRealm Studios.

Flash emellett szerepel a DC Universe Online ingyenes MMORPG-ben is, méghozzá itt Barry Allen mellet egy másik többi Flash figura is megjelenik. Míg a Barry Allen féle karakter a hősök mellett küzd Gorilla Grodd hadserege ellen, addig Jay Garrick a Watchtowerben található és 30-as szintű hősöknek kínál páncélt.

A Flasht Ezra Miller alakítja majd a filmben, és igazi meglepetés volt, amikor a Comic-Con bejelentették az utolsó pillanatban, hogy szerepel majd az Öngyilkos osztagban. A képregény rajongói egyelőre meglehetősen vegyes fogadtatásban részesítik: sokan ekézik az IMDB-n, hogy nem illik rá a szerep.

In the prequel Batman: Arkham Origins, he appears as one of the assassins hired by The Joker (posing as Black Mask).

Joker (Jared Leto) Első játék: Batman: The Caped Crusader 1988. Legjobb játék: Batman: Arkham Asylum (2009)

Batman örökös ellensége a második, 1988-as Batman: The Caped Crusaderben tette először tiszteletét, amely egy oldalnézetes akció-kalandjáték, melyet a Special FX Software (Jonathan Smith, Zach Townsend, Charles Davies, and Keith Tinman) csapata fejlesztett és Ocean Software adott ki 1988-ben.

Persze az ősrégi „mászkálós” akciójáték után a legjobb Batman játék, amelyben a vigyorgó, őrült gyilkos szerepel, még mindig a Batman Arkham Asylum. Joker az összes Arkham-címben szerepelt, beleértve a Batman Arkham Origins-t az először PS Vitára készült Batman Arkham Origins Blackgate-et is.

A Jokert olyan nagy színészek után, mint Jack Nicholson és Heath Ledger (aki tragikusan fiatalon, szó szerint „belehalt” ebbe az alakításába, annyira túlhajtotta magát) Jared Leto alakítja, aki az eddig tralierek alapján szintén nagyon odatette magát Joker szerepében.

In the prequel Batman: Arkham Origins, he appears as one of the assassins hired by The Joker (posing as Black Mask).

Harley Quinn (Margot Robbie) Első játék: The Adventures of Batman and Robin (1994). Legjobb játék: Batman: Arkham Asylum (2009)

Harley Quinn már az 1994-es The Adventures of Batman & Robin sorozatba is belekerült, amelyet 1994 és 1995 között adtak ki és amely a Batman: The Animated Series adaptációja. A játékok többek között Genesis-re, Game Gearre, Super NES-re és Sega CD-re is megjelentek.

Harley Quinn emellett szintén vissza-visszatérő karakter az Arkham játékokban, örök szerelme, Joker oldalán. A legjelentősebb szerepe talán az Arkham City-ben volt.

Margot Robbie a trailerek alapján nagyon jól elkapta Harley egyszerre rendkívül szexi, ugyanakkor megzakkant női karakterét és hasonlít is az Arkham játékok Harley-jára.

In the prequel Batman: Arkham Origins, he appears as one of the assassins hired by The Joker (posing as Black Mask).

Deadshot (Will Smith) First game: Batman: The Video Game (1989) Best game: Batman: Arkham City (2011)

Deadshot érdekes módon egy olyan játékban szerepelt először, amely az 1989-es Batman film adaptációja, amelyben ugye még csak utalás szintjén sem került be. További furcsaság, hogy csak abba a Nintendo verzióba került bele, amelyet a Sunsoft a Nintendónak fejlesztett, az Amiga és C64-esbe nem került bele, az hűen követte a filmet. A Nintendo verzióban az 1. és 2. pályán szerepelt a mesterlövész bérgyilkos.

Emellett két Arkham címbe is bekerült: az Arkham City-be és az Arkham Origins-ben. Az Origins-ben egy elképesztően kemény boss fight-ban legyőznünk, ugyanis egyike volt azoknak a bérgyilkosoknak, akiket az akkor még ifjú Joker arra bérelt fel, hogy öljék meg Batmant.

Az Öngyilkos Osztagban Will Smith alakítja majd a karaktert, és… kövezzetek meg Will Smith rajongók, de szerintem egyáltalán nem hasonlít a karakterre, meg a színészi kvalitásai és játékstílusa alapján sem igazán neki való ez a szerep. Persze, majd meglátjuk.

In the prequel Batman: Arkham Origins, he appears as one of the assassins hired by The Joker (posing as Black Mask).

Rick Flag Jr. (Joel Kinnaman) Egyetlen játék: Batman: Arkham Origins Blackgate

Rick Flag Jr. a Batman: Arkham Origins Blackgate-ben, az eredetileg PS Vitára megjelent oldalnézetes akció-kalandban szerepel. A játékban Rick Flag Jr. and Amanda Waller ellenőrzik Batman’s munkáját a Blackgate Penitentiary-n. Miután vége a játéknak, a post-credits részben, Amanda Waller felveszi Deadshot az Öngyilkos osztag csapatába.

ps4pro-8-boomerang-1

Boomerang (Jai Courtney) Egyetlen játék: DC Universe Online (2011)

Captain Boomerang a DC Universe Online-ban szerepel, J. Shannon Weaver hangján szólal meg. Eléggé egyszerű feladata van tech kereskedő a Hall of Doomban. Bár a játék szerint „Digger” Harkness ölti magára Boomerang gúnyáját, a model mégis Owen Mercerre hasonlít.

A filmben Jay Courtney portrays Boomerangot – a trailerek alapján igencsak meggyőzően.

In the prequel Batman: Arkham Origins, he appears as one of the assassins hired by The Joker (posing as Black Mask).

Killer Croc (Adewale Akinnuoye-Agbaje) Első játék: Lego Batman: The Videogame (2008), Legjobb játék: Batman Arkham Asylum (2009)

Killer Croc először a Lego Batman: The Videogame-ben szerepelt, mint játszható karakter, és Steven Blum hangján szólalt meg. A játékban Croc-ot Pingvin bérelte fel, szuperereje van, immunis a mérgekre és bármeddig tud vízalatt úszni.

Persze a legfélelmetesebb, legmeggyőzőbb szereplését a Batman: Arkham Asylumban láthatjuk, ahol Croc sokkal hatalmasabb, mint a képregényes megjelenéseiben – igazi borzalmas, félelmetes kolosszus. Az Arkham Asylumba gyilkosságért és kannibalizmusért került, tehát nemcsak embert ölt, hanem meg is ette őket. Ha ezekett nem követte volna el, akkor is börtönben ülne, jó sokáig, ugyanis Croc igazi gengszter, aki illegális drogokkal kereskedik.

Az elmegyógyintézet személyzete annyira fél tőle, hogy szörnyetegnek hívja, egy föld alatti csatornában tartják fogva, ahol állati maradványokkal etetik hetente egyszer és nyakán egy elektromos sokkolóval tartják sakkban.

Persze Batman szerepében ebben a játékban és többi részben is meg kell vele küzdenünk. A Batman: Arkham Origins-ben ő az első nagyobb ellenség, akit le kell győznünk – itt még Croc kisebb, és emberi formájúbb, mint az Origins-ben.

Az Öngyilkos osztagban Adewale Akinnuoye-Agbaje alakítja a normálisabb, emberi méretű Croc-ot, akinek külseje az Origins és az Arkham Asylum között

In the prequel Batman: Arkham Origins, he appears as one of the assassins hired by The Joker (posing as Black Mask).

Amanda Waller (Viola Davis) Első játék: DC Universe Online (2011), Legjobb játék: Batman: Arkham Origins (2013)

Amanda Waller a DC Universe Online-ban szerepel először és Debra Cole hangján szólal meg és egy NPC, aki küldetéseket ad a játékosnak. Emellett a PVP (játékosok egymás elleni harcát hívják így az MMO-kban) küldetéseket is Amanda Waller adja abban az esetben, ha a Suicide Squad opció be van kapcsolva játékban.

Amanda Waller emellett szerepel a Batman: Arkham Origins-ban, méghozzá itt meg fiatalabb, szexisebb, és legalább 30 kilóval kevesebb, mint a filmben, illetve a rajzfilmekben. A játék post-credits része után megkeresi Deahtstroke-ot a börtönben és felajánlja neki, hogy lépjen be az éppen alakuó Öngyilkos osztagba, cserébe csökkentik a börtönbüntetését, amelyett Deathstroke „még megfontol”.

Amanda Waller a későbbi, PS Vitás Batman: Arkham Origins Blackgate-ben ismét szerepel. Sokan úgy gondolják, hogy ő szervezte titokban a börtönfelkelést, azáltal, hogy az eseményeket úgy irányította, hogy mindkét oldalt (a bűnözöket és ügynököket is) manipulálta azért, hogy az Öngyilkos osztagjához a legjobb jelentkezőket találja. Még Catwomant is felvette a csapatba, hogy Bane kiszabadítsa börtönből, de a küldetés Batman miatt kudarcot vallott. Wallernek ugyanakkor Deadshotot és Bronze Tigert sikerült kiszabadítania az Öngyilkos osztag új csapatába.

Amanda Wallert Viola Davis alakítja filmben és a színésznő azt is elárulta, hogy három filmre is aláírta a szerződést.

Felkészültél?

Kész vagy az Öngyilkos osztag filmre? Játszottál a játékokkal, annyi képregényt olvastál, amennyit csak lehet? Ne felejtsd el: már csak pár nap és jön az Öngyilkos osztag!

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu