Bastille nap – Francia kapcsolat

FILMKRITIKA – A Párizsban operáló mestertolvaj, Michael Mason (Richard Madden) hirtelen egy terrorista összeesküvés kellős közepében találja magát, miután tudtán kívül ellop egy bombát. Sean Briarnek (Idris Elba), a profi CIA ügynöknek kell a pisztolya és öklei segítségével kiderítenie az igazságot. James Watkins, brit rendező állt a kamerák mögé ennél a szolid akció-thrillernél, amelyet a párizsi támadások miatt több országban – köztük Franciaországban és nálunk sem – vetítettek.

 

Az alacsony költségvetéssel készült Bastille nap egy feszes, 92 perces krimi, amelyik egyetlen percet sem veszteget felesleges jelenetekre. A szokásos, monumentális két-két és félórás szuperhősfilmekkel összehasonlítva ez olyan, mintha a sok ízletes, de nehéz ebéd után, hazafelé gyorsan bekapnánk egy sajtburgert.

A Bastille nap különféle dátumokkal került vetítésre a különböző országokban, viszont Franciaországban, ahol a film eseményei játszódnak, július 13-ától került volna vetítésre. Pár moziban meg is nézhette a közönség a filmet, azonban amikor a július 14-ei terroresemény lezajlott, a Bastille napot kivonták a forgalomból. 

Szolid alakítások, meglepetés nélkül

Bár marketing szempontból az egykori DJ-ből színésszé avanzsáIt Idris Elba a film legértékesebb részé, kőkemény CIA-ügynök alakítása teljesen korrekt, de semmilyen téren sem kiemelkedő. A Trónok harcából ismerős Richard Madden egy fokkal érdekesebb karaktert alakít, de a forgatókönyv kevés lehetőséget nyújt a két karakter és színész számára, hogy igazán érdekessé váljanak.

Annál érdekesebb a film párizsi aspektusa: az európai nagyváros melegágya a korrupciónak és bűnözésnek, így érthető is, hogy a francia forgalmazók nem kardoskodtak a Bastille nap mellett, amikor a merénylet miatt bevonták a filmet.

Bűnözés… korrupció… terrorizmus?

Nehéz ezt leírni, anélkül, hogy spoilerkednénk, de a filmnek végső soron nem sok köze van a terrorizmushoz, szóval a Bastille témát leszámítva, utólag még nyugodtan levetíthetnék – legalábbis ami a 14-ei eseményeket illeti.

A bombát hordozó lány karaktere egy táskában visz magával egy játékmackót, amely egy halálos bombát rejt. Michael, a mestertolvaj nem elég okos ahhoz, hogy rájöjjön, hogy egy bombáról van szó és véletlenül be ne indítsa azt. A bomba egy kukában landol, négy ártatlan áldozatot megölve.

A „terroristák” így elérték céljukat: bár rövidesen kiderül, hogy nem tényleges terrorakcióról van szó, hanem másról. Az akció mindenesetre először pánikot, majd tüntetést okoz Franciaországban, a bűnözőknek pedig pont ez a céljuk…

Bourne is bevállalná

James Watkins, brit rendező korábban sokkal „visszafogottabb” munkáiról volt ismert: ő rendezte Az Éden folyó és A fekete ruhás nő című filmeket is. Az akció-thriller műfajához lelkesen alkalmazkodik: sokkal kevésbé törekszik arra, hogy a cselekmény koherens legyen, ugyanakkora jelenetei a James Bond filmekével vetekszenek. A párizsi tetőn lezajlott üldözés kifejezetten profi jelenet volt és a Bond, illetve Bourne filmekét idézte – miközben töredékébe került csak.

Idris Elba CIA ügynöke igazi kemény, macho karakter – sokak szerint a színész ezzel is bizonyítja, hogy jó lenne James Bondnak, ha felkérnék rá. Ugyanakkor (a dolgok jelenlegi állása szerint is) logikusabbnak tűnik, hogy a Jason Statham által bejáratott szerepkört hódítja majd meg. Stílusukban, megjelenésükben a két színész rendkívül hasonlít egymásra: állandó grimasz, izmos, sportos megjelenés, tipikus amerikai akcentus. Szóval Bond nem esélyes, de Statham filmszerepei (A szállító) veszélyben lehetnek.

Nincs egy unalmas pillanata

A Bastille nap egyértelműen nem forradalmasította az akció-thriller műfaját, a jelentek bár feszesek és jól koreografáltak, de túlságosan is a Jason Bourne-t, vagy Jason Statham filmjeit idézik.

Ugyanakkor a politikai/bűnügyi szál érdekes, a fehérgallérős bűnözés beépítése is okos ötlet volt, még ha ezáltal nem is lopta be magát annyira a francia nézők szívébe magát – ameddig egyáltalán vetítették a filmet az országban.

A helyenként kissé túlkombinált, máskor eléggé nehezen hihető fordulatokkal ellátott történet ellenére a film élvezetes, a maga 92 perce alatt nincs egy unalmas pillanata.

-BadSector-

Bastille nap

Színészek - 6.5
Rendezés - 6.8
Sztori - 6.2
Látvány - 6.4
Hangulat - 7.2

6.6

KORREKT

A Bastille nap egyértelműen nem forradalmasította az akció-thriller műfaját, a jelentek bár feszesek és jól koreografáltak, de túlságosan is a Jason Bourne-t, vagy Jason Statham filmjeit idézik. Ugyanakkor a politikai/bűnügyi szál érdekes, a fehérgallérős bűnözés beépítése is okos ötlet volt, még ha ezáltal nem is lopta be magát annyira a francia nézők szívébe magát – ameddig egyáltalán vetítették a filmet az országban.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu