1,15 milliárdos kár: hamuvá égett egy 30 ezer négyzetméteres középkori kulisszaváros egy prágai filmstúdióban!

MOZI HÍREK – A hétvégén Prágában több, mint 100 millió koronás (1,15 milliárd forintos) kár keletkezett, amikor a város déli szélén álló Barrandov filmstúdióban leégtek egy középkori város kulisszái – közölte a cseh rendőrség vasárnap.

A leégett kulisszák a középkori Párizst idézték és a Knightfall című amerikai tévéfilmsorozathoz gyártották őket. A nem kevesebb, mint 30 ezer négyzetméteres kulisszavárost három hónap alatt építették fel, és 5-6 hónapig használták volna az amerikai filmesek. Hamuvá égtek azok a díszletek is, amelyek a középkori párizsi kastélyok belső termeit imitálták.

A hatalmas kárt okozó tűz péntek éjjel keletkezett. Miután felemésztette a kulisszavárost, átterjedt a környező füves-bokros területre is, és megfékezéséhez 17 tűzoltóegység és egy, a Moldva folyóból vizet szállító rendőrségi helikopter beavatkozására volt szükség. Csak vasárnap reggelre sikerült eloltani mindenütt a tüzet. A mentés során három tűzoltó könnyebb sérüléseket szenvedett. Prágában idén ez volt a legjelentősebb tűzoltósági bevetés.

A tűz oka egyelőre ismeretlen, azt a rendőrségi szakértők vizsgálják.

A templomos lovagok középkori rendjéről szóló filmsorozatot az amerikaiak a History Channel tévécsatorna számára forgatják. A horvátországi forgatások után a filmeseknek augusztus végén kellett volna átköltözniük Csehországba, ahol a barrandovi filmstúdiókon kívül több középkori cseh várban és kastélyban is forgatnak.

A barrandovi filmváros a világ egyik legrégibb és legnagyobb filmstúdiója, az 1930-as évek óta több mint 2500 hazai és nemzetközi filmet forgattak ott, köztük több Oscar-díjas produkciót.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)