PlayStation 4 Pro – Legyünk profik?

VÉLEMÉNY – A Sony hivatalosan is leleplezte az eddig NEO néven ismert, erősebb PlayStation 4-et, a Pro modellt. A generáció felén a japán cég is meglépi azt, amit a Microsoft is: egy félmegoldás a következő generációs konzolok megérkezéséig. Kell ez nekünk?

 

Tegnap lezajlódott a PlayStation Meeting, a bejelentések megtörténtek, de mégis valamelyest sikerült meglepnie bennünket a Sony-nak azzal, hogy mire számíthatunk 2016 utolsó időszakában. (Sőt, ha üzletileg nézzük, akkor mondhatjuk, hogy márciusig.)

PS4 Pro – a tények

Most kivételesen nem magunkról fogok beszélni, hanem arról, hogy miben tér el a PlayStation 4 Pro a Slimtől a kinézetén kívül. (A Pro egy kenyérpirító, a Slim meg egy grillsütő. Szerintem.) Eddig CUH-1200A volt a jelenlegi PS4 kódszáma – a Slim 2000-es, a Pro 7000-es számot kap. A proci továbbra is a nyolcmagos AMD Jaguar, de emelt órajellel érkezik a Pro kiadásban. A GPU teljesítményében erősebb lesz – az eddigi 1.84 TFLOPS (azaz 1,84 terányi lebegőpontos művelet másodpercenként) helyett 4,20-at tud majd, ami bár nem tűnik olyan soknak (elvégre az Xbox One Project Scorpio 6 TFLOPS-ot tud majd elvileg), rövid távon mégis nagy ugrásnak lesz kezelhető az eddigi konzolpároshoz képest. Teljesítményében tehát a PS4 Pro rövid távon trónra ülhet, de meddig?

Visszatérve a specifikációk taglalására: a Pro képes lesz 4K felbontáson (3840×2160) játszani játékokat, de érdekes módon az eféle Blu-rayeket lejátszani nem tudja, ami fura. A merevlemez alapból (!) 1 terabyte-os lesz, így az 500 gigás alap megoldáshoz képest dupla annyi helyünk lesz a vinyón felrakni a játékokat. Méretek? Lista jön, milliméterekben:

Alap PS4: 275,1 x 305,1 x 53,1, tömeg: 2,5 kg

PS4 Slim: 265 x 288 x 39, tömeg: 2,1 kg

PS4 Pro: 295 x 327 x 55, tömeg: 3,3 kg (!)

Igen, a Pro-nak kelleni fog a hely, úgyhogy pár extra centit szorítsunk a konzolnak, hadd szellőzzön! (Kelleni is fog neki!) USB portok tekintetében kettő helyett 3 lesz a Pro-n (a Slimen is marad a 2), WiFi-ben pedig szintén javul a két új PS4 modell: az alap PS4 IEEE 802.11 b/g/n-jéhez képest IEEE 802.11 a/b/g/n/ac-t tud, a Bluetooth pedig szintén javul 2.1-ről 4.0-ra. A fogyasztással vigyázzunk: az alap PS4 230 wattos maximumához képest a Slim bár 165-re zuhan, a Pro 310-re emelkedett, szóval éhesebb lesz az erősebb modell.

Technikailag a Slim és a Pro egyaránt tudni fogja a High Dynamic Range-et (HDR; nagy dinamikatartomány – szebb látványt eredményez), a Pro tudni fog 4K-n is rendesen játékokat futtatni, de ha esetleg 1080p-n maradna az adott cím, abban az esetben tuti stabilabb frame ratere lesz képes a PlayStation 4 Pro.

PS4 Pro – a vélemény

Ezzel úgy röviden le is tudtam a statisztikákat, úgyhogy most jövök én a gondolataimmal. Kell-e ez nekünk? Nos, ha a rögmagyar szituációt nézzük, akkor reflexből rávághatnám, hogy NEM, mert Tudta? Nem. De ezt félretéve a játékosnak kell eldöntenie. Ahhoz, hogy ki tudja aknázni a PlayStation 4 Pro képességeit, egy 4K TV-re is szüksége van. Tény, 1080p-n stabilabb eredményeket prezentálhat az erősebb konzol, de ez olyan, mintha az autónkba raknánk egy erősebb motort, de a kasztnit nem cserélnénk le. Úgyhogy ebből fakadóan bár 400 euró (~120 ezer forint, Viktor cárnak köszönhetően pedig inkább ~125 az áfa miatt) lesz az ár, ehhez még hozzá kell vágni egy TV árát, ha nincs olyan a birtokunkban. Az pedig errefelé nem olcsó.

Ezen túl pedig felmerülhet az, hogy most komolyan három évvel az alap PS4 megjelenése után újra ugyannyit (és még többet, újfent kiemelem, ha nincs 4K TV) költenünk kell a maximális élményhez? Ezzel már egy korrekt PC szinjét karcoljuk. Sokan talán azért konzoloznak, mert nem akarnak állandóan PC-t újítani, ezzel pedig ugyanaz lehet. Akinek elég a 1080p, akkor maradjon a sima (és szerintem szebb) PS4-nél, vagy a Slimnél, mert a HDR miatt úgy is szebbek lesznek a játékok. Aki viszont 4K-ra váltana, törje fel a pénzes perselyt…

Szerintem amúgy a két konzolgyártó szépen elbaltázta az időzítést. Mi lett volna, ha a PS4 és az X1 is 2014 végén jönne ki? Talán technikailag előrébb járnának az alap konzolok, illetve esetleg (ismétlem: ESETLEG!) nem lenne szükség a köztes megoldásra. Most olyan helyzetben állunk, hogy a generáció közepén erősebb kiadást hoz ki két cég, egy harmadik pedig a maga útját járva megy a maga feje után (és ezt nem sértő szándékkal írom).

A Sony egy évig biztosan jó úton jár a PlayStation 4 Pro-val. Az eddig legalább 40 millió eladott konzolból pár millió tulajdonos biztosan átvált a Pro modellre, ami újra hozhat pénzt a Sony konyhájára – és az kell is nekik -, de kérdéses, hogy a Project Scorpio mivel üthet vissza. Ha tényleg erősebb lesz grafikailag, a Sony a generáció vége felé már nem biztos, hogy éllovas lesz.

-V-

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu