Széttörve – A személyiségek megjelenése: a film látványvilága (2. rész)

FILMELŐZETES – A látványtervező, Mara LePere-Schloop szerint a filmnek rendkívül sok rétege van, amelyeket folyamatosan láttatni kell a közönséggel. „Szerettük volna elérni, hogy azok az árnyalatok és finomságok, amelyekre utalni akarunk, anélkül jelenjenek meg, hogy bármit fel kelljen adnunk értük” – mondja LePere-Schloop, aki csapatával többek között azon dolgozott, hogy a megjelenő színek Kevin különböző személyiségeihez igazodjanak.

 

A pincében kialakított föld alatti világnak is átgondolt színvilága volt: a fal színei néhol telítettek, néhol elmosódottak attól függően, milyen jelenet zajlik éppen előttük. „Azoknál a jelenteknél, ahol a közönség a legintenzívebb és legerőszakosabb akciók szemtanúja, sokkal élénkebb színeket alkalmaztunk” – meséli a látványtervező.

A sok-sok személyiséghez egy jelmeztervező

A jelmeztervező, Paco Delgado is részletesen kidolgozta a szereplők megjelenését. Casey öltözékénél például fontos szempont volt, hogy olyan nagy méretű ruhákat hordjon, amelyek eltakarják az alakját. „Ő sérült ember, aki bántalmazást szenvedett el, ezért nem érdekli a divat, ahogy az sem, hogy megfeleljen a többi lánynak” – mondja. Dr. Fletchert megjelenésének a nő hivatását, magas intelligenciáját kellett tükröznie, ezért Delgado elegáns, de nem feltűnő ruhákba öltöztette őt. A legfontosabb mégis Kevin különböző személyiségének ábrázolása volt, amit a jelmeztervező változatos színek használatával kívánt hangsúlyozni. „Dennis a legerősebb személyiség az összes alteregó közül, és olyan katonára emlékeztetett engem, aki mindent az irányítása alatt akar tartani, ezért ezt a minőséget szürke színekkel érzékeltettük – mondja Delgado. – A fantáziadús Barry lágy színeket és anyagokat, például gyapjút visel, amely kifejezi a kreativitását. A fiatal Hedwignek pedig melegítőt szántunk, ami nagyon népszerű ruhadarab a hasonló korú gyerekek körében.”

A jelmeztervező szerint a női személyiség, Patricia az egyik legnehezebb karakter: „Úgy döntöttünk, hogy Patriciának úgy kell kinéznie, mint egy férfinak, aki női ruhát hord.”
Az egyetlen közös pont, ami minden egyes személyiségben azonos, James rövid frizurája volt: „Nem akartam, hogy a hajstílusok váltakozzanak a különböző személyiségek megjelenésével. James borotvált feje tulajdonképpen egy üres ’tető’, amely alatt csupán a színészi eszköztár biztosította azt, hogy a nézők mindig pontosan tudják, épp melyik személyiség van színen” – mondja Shyamalan.

A film szereplői

James McAvoy (Kevin): Az Arany Glóbusz-díjra jelölt színész Az utolsó skót király (The Last King of Scotland) és a Vágy és vezeklés (Atonement) című filmjeiért nyerte el leginkább a közönség és a kritikusok elismerését. Az Empire magazin „korunk legjobb fiatal brit színészének” nevezte. McAvoy számtalan színpadi, televíziós és filmes produkcióban próbálta ki magát, és a filmes iparág az egyik legizgalmasabb színészi tehetségként tartja számon.
Színházban kezdte pályafutását, de népszerűségét a Channel 4 produkciója Zadie Smith angol író White Teeth című novellájának adaptációja hozta meg 2001-ben. 2003-ban a BBC BAFTA- díjas Dolgok állása (State of Play) című thrillersorozatban játszott. Emlékezetes alakítást nyújtott olyan televíziós projektekben is, mint az első világháborús tematikájú, szintén BAFTA-díjjal kitüntetett A fronton túl (Regeneration) és az Elit alakulat (Band of Brothers) című háborús minisorozat. Játszott a BAFTA-díjas Szégyentelenek (Shameless) című sorozatban, amiért 2004-ben a British Comedy Awards legjobb feltörekvő vígjátéki színészének jelölte. 2005-ben a Breathing Corpses színdarabban nyújtott alakításának köszönhetően a londoni filmkritikusok az év legjobb brit színészének járó díjjal jutalmazták.

Még ebben az évben Ugandába utazott, hogy eljátssza dr. Nicholas Garrigan szerepét Az utolsó skót király című filmben, amelyet az Oscar- és BAFTA díjas Kevin Macdonald rendezett. Alakításáért 2007-ben a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában BAFTA-díjra jelölték. Feltűnt a Narnia Krónikáiban is, 2007-ben pedig a Vágy és vezeklés című filmben játszott Keira Knightley-val, amiért Arany Glóbusz- és BAFTA-jelölést is kapott.

2014-ben Charles Xavier professzor szerepét alakította az X-Men: Az eljövendő múlt napjai (X-Men: Days of Future Past) című filmben. A Mocsok (Filth) című filmben nyújtott alakításáért BIFA-díjjal, a londoni kritikusok díjával, és Empire-díjjal is jutalmazták. Szintén ebben az évben feltűnt az Egy szerelem története (The Disappearance of Eleanor Rigby) című filmben, és nemrég fejezte be a The Coldest City-t Charlize Theron oldalán, valamint a Submergence című filmet.

Az elismerés színházi szerepeiért sem maradt el: többször jelölték Olivier-díjra.
Egyéb alakításai: Jane Austen magánélete – Becoming Jane (2007), Penelope (2008), Wanted (2008), X-Men: Az elsők – X-Men: First Class (2011), A cinkos – The Conspirator (2011), Gnomeo & Juliet (2011), Karácsony Artúr – Arthur Christmas (2011), Üdv a mocsokban – Welcome to the Punch (2013) Transz – Trance (2013), Victor Frankenstein (2015) és X-Men: Apokalipszis – X-Men: Apocalypse (2016).

Anya Taylor-Joy (Casey Cooke): a színésznő 2016-ban debütált A boszorkány (The Witch) című filmben, és ezzel elnyerte a kritikusok elismerését. A film a Sundance Fesztiválon megkapta a legjobb rendezés díját. 2016-ban még Vikram Gandhi új filmjében, a Barryben tűnik fel, amely a fiatal Barack Obama szárnypróbálgatásait és egyetemi éveit mutatja be. Szintén ebben az évben kap szerepet a Luke Scott (Ridley Scott rendező fia) által készített Morgan című sci-fi horrorban. Anya nem rég fejezte be Sergio G. Sanchez pszichológiai thrillerjét, a Marrow-t.

 

Betty Buckley (Dr. Karen Fletcher): a színésznő/énekesnő, akit csak a „Broadway hangjának” neveznek, a színházi világ egyik legismertebb, legendás alakja. Buckley megkapta a Tony-díjat a Macskákban nyújtott alakításáért, és két alkalommal jelölték Emmy- és Grammy-díjra. A színésznő olyan rendezőkkel dolgozott, mint M. Night Shyamalan, Brian De Palma, Bruce Beresford, Roman Polanski, Woody Allen és Lawrence Kasdan. Pályafutása során 16 zenei albuma jelent meg.

Jessica Sula (Marcia): a walesi születésű színésznő 2015-ben kapta meg első nagyobb szerepét a Honeytrap című filmben, amellyel elnyerte a kritikusok elismerést. Eddig leginkább tévésorozatokban tűnt fel: a Skins ötödik és hatodik évadjában Grace szerepében vált ismertté. A színésznő jelenleg a Godlesst forgatja, amely a Netflix hatrészes minisorozata.

Haley Lu Richardson (Claire Benoit): a 21 éves színésznő fiatal kora ellenére már jelentős elismerésekben részesült; első játékfilmje, a The Last Survivors posztapokaliptikus thriller, amelyben egy túlélőt alakít, de főszerepet játszik a The Young Kieslowki és a The Bronze című filmekben is. A közönség legutóbb a The Edge of Seventeen filmben láthatta Hailee Steinfeld és Woody Harrelson oldalán.

A film alkotói

M. Night Shyamalan (író, rendező, producer) két évtizede rendez, 16 éves korára már 45 kisfilmet készített el. Az egyetemi tanulmányai utolsó évében az ő forgatókönyvéből készült Praying with Anger című filmet a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták. Ő írta a Stuart Little, kisegér, a Nyitott szemmel (Wide Awake) forgatókönyvét is. 1999-ben Hatodik érzék című, Bruce Willis főszereplésével készült filmjével Hollywood egyik legkeresettebb fiatal filmesévé vált. A film hat Oscar®-jelölést kapott.

Shyamalan 2000-ben dolgozott újra együtt Bruce Willisszel a Sebezhetetlen című filmben. 2002-ben forgatta a Jelek című filmet Mel Gibson és Joaquin Phoenix főszereplésével, Phoenix 2004-ben A falu (The Village) című filmjében is szerepel. Shyamalan következő filmje a 2008-as Lány a vízben (The Lady in the Water), ezt követi Az esemény (The Happening) Mark Wahlberg főszereplésével, majd az Utolsó léghajlító (The Last Airbrender). 2013-ban mutatták be A Föld után (After Earth) című filmjét, amelyben Will Smith és fia, Jaden Smith játssza a főszerepet.

2015-ös A látogatás (The Visit) című filmje kasszasiker lett, 100 millió dolláros bevételt hozott. Ebben az évben egy televíziós produkciót is rendezett, a Wayward Pines-t, ami a FOX csatorna legnézettebb drámája volt 2016 nyarán.

-PS4Pro-
(Vége)

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here sincs 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu