Sniper Elite 4 – A negyedik mesterlövész

ELŐZETES – A Rebellion már a negyedik fő részhez jutott a Sniper Elite-tel. Sok franchise esetében a négyes felvonás volt a fordulópont, és eddig úgy tűnik, hogy a mesterlövészkedés esetében is pontosan ez a rész hozhat nagyobb sikert.

 

Hasraütésszerűen mondok öt franchise-ot, ahol a negyedik rész hozott komolyabb változásokat. Megaman 4 1991, Call of Duty 4 2007, Battlefield 4 2013, Metroid Prime (első rész NES, második GB, harmadik SNES, de a Fusion GBA-n is egy napon jött ki a Prime-mal, de ezen ne vesszünk össze) 2002, sőt, a Prince of Persia negyedik tagja, a Sands of Time is 2003-ban. Fordulópont játékmenetben (Megaman, Metroid, Prince of Persia), sikerben (Call of Duty, Battlefield) – és úgy tűnik, hogy az utóbbi kategóriába fog besorolni a Sniper Elite is.

Olasz hadművelet

A harmadik rész afrikai kalandozásai után (ami ráadásul még prev-gen konzolokra is kijött) a negyedik új, nagyobb helyszínt fog kínálni – ezúttal a mediterrán Olaszországot vesszük górcső (vagy inkább célkereszt) alá. A nácik beveszik a „csizmát”, Karl Fairburne-nek, a főhősnek pedig adott feladatokat kell teljesítenie a cél érdekében. Például az egyik pályán egy híd felrobbantása lesz feladatunk. Igen ám, de a nácik erősen többségben vannak (ez amúgy hagyomány a szériában – ezért is értékes a fejlövés, hiszen kevesebb töltény, több lelőhető ellenfél, és több Kill Cam, a franchise tradicionális eleme), úgyhogy anélkül, hogy észrevennének minket – ami általában a halállal egyenlő – a lopakodásra építve kell kivitelezünk célunk.

Ehhez fel is kell térképeznünk a korábbi részekhez képest sokkal nagyobb pályákat, amihez a távcsőnk hatalmas segítség lesz. Így előre megtervezhetjük az útvonalunkat, ami a hatékony náciirtáshoz elengedhetetlen lesz (és így az irhánkat is megőrizzük, ha nem baltázzuk el). Pluszban segítségünkre lesznek a tarackok, így a robbanás közben nem fog hallatszódni mesterlövészpuskánk, ha jól időzítjük be a gyilkolást.

Célra tarts

A pontos célzáshoz természetesen elengedhetetlen a lélegzetünk visszafojtása – a jó öreg R1 gomb segítségével meg tudjuk oldani a biológiai szükségletünket. Akik pusztán a fizikára és szélre hagyatkoznának, kikapcsolhatják a „vörös lézert”, ami kb. azt jelzi, hogy a lövésünk hol is fog landolni. A lövés után pedig jöhet az a jól eső lassított felvételű lövés, ami végül ellenfelünkben landol, akár szét is loccsantva annak agyvelejét is.

Hiába, ezt már a Famicomon is láthattuk a Hitler no Fukkatsuban, a Bionic Commando japán NES változatán – ott Hitler feje robbant szét a játék végén. És ha már Hitler szóba került, természetesen ő is fel fog bukkanni a Sniper Elite 4-ben, igaz, a Rebellion is őt rakta be előrendelői bónuszként. Nem vicc, a korán fizetők egy plusz küldetésben a Führert is kiiktathatják:

A Rebellion mindent (szó szerint) új szintre akar vinni a 4. résszel, beleértve a lopakodást is, és a nagyobb pályák (most már nem kell figyelembe venni a PS3/X360 képességeit, ugye) nagyobb non-linearitást okoznak, ami a játékmenetre lesz jó hatással. Elsődleges, másodlagos küldetések tömkelege vár ránk, és ebben Karl új képességei is a kezünkre játszhatnak: lelóghat itt-ott, tetőkre mászhat, csak ne kapja el az okosabbnak tűnő mesterséges intelligencia.

Így van, ha rossz időpontban lövünk, gyorsan mesterlövészt kiáltanak a katonák, ami után jön a terep kiadós átfésülése… és ezt többnyire úgy úszhatjuk meg, ha a lehető legmesszibbre jutunk észrevétlenül. El lehet felejteni a „meghalt a bajtársunk, lenyugszunk egy idő után” stílust.

Sniperbox

A Rebellion sandboxnak ígéri a Sniper Elite 4-et… amit inkább el is nevezhetünk sniperboxnak. Lerakhatunk csapdákat is, és nem a Kevin-féle Reszkessetek betörők!-fajta csapdákra kell gondolni. Nem ám, hanem aknákra, amikre rálép az óvatlan, akibe belemegy pár… párszáz repesz, ami a környezetben mindenbe belerepül. Több aknát is lerakhatunk sorban, így akár csak a második működésbe lépésével is okozhatunk egy kis (?) káoszt. Ja, és ehhez is járul a Kill Cam-féle kameranézet…

A Sniper Elite 4 jóformán mindenben képes lehet túltenni a harmadik részen. A február 14-ei megjelenési dátum még gondot okozhat (For Honor!), illetve még az is kérdéses, hogy a CoDokon és BFeken felnőtt generáció vajon képes lesz-e értékelni egy ilyen akciótól bár nem mentes, de mégis más tempójú és stílusú shootert…?

Mindenesetre szerintem a négyes elit mesterlövész képes lesz új szintre emelni a szériát.

-V-

Ettől sikeres lehet:

+ „Sniperbox”
+ Könnyebben célozhatunk, de ez nem kötelező
+ Új, nagyobb terület és több opció

Ettől még csalódás kelthet:

– A megjelenési dátum keresztbe tehet még…
– Hitlert előrendelői bónuszba rakni? Hmmm…
– A Call of Duty-k és Battlefieldek mellett ez más lesz, és ebből lehetnek még gondok


Kiadó: Rebellion, Sold Out

Fejlesztő: Rebellion

Stílus: First-Person, Shooter,

Megjelenés: 2017. február 14.

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu