Lego Batman – A film – Légy kockában is Batman!

FILMKRITIKA – Batman, Batman, nehéz éveket tudhatsz magad mögött! Miközben Tim Burton, vagy a Christopher Nolan filmjei jók voltak, pár bukás bekerült a franchise-ba, mint például Joel Schumacher szörnyszülöttje, a Mindörökké Batman, vagy a szintén nem túl jól sikerült Batman Superman ellen.

 

A Warner Brothers és a DC már régóta küzdenek egymással a filmvászon meghódításában és egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a Marvel erősen nyerő pozícióban van. Ha a pletykáknak hinni lehet, Ben Affleck otthagyja a The Batman rendezői székét is, szóval mostanában rájár a rúd a Denevéremberre. Ekkor érkezett szinte teljese váratlan egy animációs film a LEGO filmek készítőitől és valami – szinte elképzelhetetlen módon – valami olyasmit csináltak, amire senki sem számított: elkészítették az utóbbi idők egyik legjobb Batman filmjét.

Igen, bármilyen hihetetlen: miközben a 2017-es év is jól indult a filmek tekintetében, a Lego Batman – A film az egyik legjobb animációs alkotás lehet idén. Bár nagyon erős volt a hype és nyomatták a trailereket rendesen, kivételesen ezeket most elkerültem. Az ok egyszerű: nem voltam biztos benne, hogy egyszerű parasztvakítás lesz-e, vagy tényleg igazán jó batmanes újra gondolása, a LEGO filmeknek.

Mondd ki, Batman!

Annak ellenére, hogy a film elején Batmant a szokás hibátlan, epikus hősként láthatjuk, a poénok nagyon ütnek, később pedig azzal is szembesülünk, hogy Denevérember is sebezhető – talán ez a rész egy kicsit túl depressziós is egy gyerekfilmbe. Hősünk egyetlen öröme az életben, hogy harcoljon a bűn ellen és legyőzze a gonoszt, miközben egyedül él a Wayne-szigeten lévő házában.

Szerencsére azért szó sincs róla, hogy a film hangulata is depressziós lenne, a készítők ügyesen keverték a fanyar humort és a vicces benyögéseket az események sorába, bár a fiatalabbak talán nem feltétlen vették az összes felnőttesebb poént – volt olyan vicc, amelyet én magam sem vágtam rögtön. Egy biztos: ez a mozi egyértelműen nem csak a gyerekeknek, hanem minden korosztálynak remek szórakozás.

Rajongóknak az igazi

Persze azért az egyértelmű, hogy a rajongok zárják majd igazán a szívükbe a filmet. Telis-tele van a régi Adam West-sorozatra vonatkozó utalásokkal, vagy az 1990-es rajzfilmsorozatra, sőt, még a Nolan-filmekre, vagy a legutóbbi Superman Batman ellenre is találunk kikacsintásokat. Megemlíthetnénk pár poént, vagy olyan jeleneteket, amelyektől nosztalgikus érzések keltettek hatalmukba, vagy egyszerűen csak kacagtam rajtuk, de nem akarok Spoiler-Mant játszani.

A sztori szerint Batman megsérti Joker érzéseit  az egyik epikus összecsapásuk során, melynek révén olyan események láncolata indul be, hogy Joker gonoszabbá válik, mint valaha. Batman és Joker kapcsolata a „komoly” filmekben, játékokban is mindig különleges volt és ezt ebben a humoros alkotásban is nagyszerűen ábrázolják.

Nem csak Joker, hanem más szupergonoszok is szerepelnek a filmben: például Bane és Scarecrow is felbukkannak egy-két jelenet erejéig.

Látvány és hangok

Vizualitásában a film kiváló, méghozzá technikailag is sokkal tökéletesebb alkotás, mint A Lego film, amely párszor be-beszaggatott. Itt minden animáció nagyon rendben van, nincs semmi szaggatás és az effektek is sokkal látványosabbak. Ugyanezt mondhatjuk el a környezet kivitelezéséről is: Gotham City-t például rendkívül részletesen kidolgozták a készítők. Egyedül a zene és a hangok hagynak némi kívánnivalót maguk után és a szinkron sem volt tökéletes.

Összességében azonban a film poénjai, a történet és a nagyszerű látvány révén fiatalabbaknak, idősebbeknek, rajongóknak mindenképpen csak ajánlani tudom ezt a remek animációs filmet.

-Dante-
(fordította: BadSector)

Lego Batman - A film

Rendezés - 7.6
Szinkronszínészek - 7.4
Történet - 7.2
Látvány - 7.8
Hangulat - 7.5

7.5

Összességében azonban a film poénjai, a történet és a nagyszerű látvány révén fiatalabbaknak, idősebbeknek, rajongóknak mindenképpen csak ajánlani tudom ezt a remek animációs filmet.

User Rating: 3.5 ( 1 votes)

Spread the love
Holt hősök társasága
Bence is a Senior Staff Writer for our site. He is an avid gamer, that enjoys all genres, from Indie to AAA games. He mostly plays on the PS4 or on the laptop (since some indies get a preview build there faster). Loves obscure Japanese games that no one else dares to review on this site.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu