Oculus-ZeniMax per: most már Carmack is perel

Ezúttal az FPS-ek atyja megy neki a ZeniMaxnak.

John Carmack azért perli előző munkáltatóját, mert miután 2009-ben a Bethesda (ami a ZeniMax alá tartozik) felvásárolta az id Software-t 150 millió dollárért (ez ma úgy 44 milliárd forintnak felelne meg), ő nem kapta meg a teljes, neki járó összeget (22,5 millió dollárról van szó), hiszen 1991-ben az alapítók egyikeként hozta létre a Wolfensteinnel, majd a Doommal és Quake-kel nagy sikert arató csapatot.

Az UploadVR által megszerzett vádiratok szerint a ZeniMax nem fizet a intellektuális tulajdonának megsértése és Carmack alkalmazotti szerződésének felrúgása miatt. Ne feledjük, korábban a ZeniMax az Oculust úgy baráti négy milliárd (!) dollárra perelte, mert Carmack az utóbbi céghez elvihetett az id Software-től technológiát az Oculus Rift megalkotása céljából. A ZeniMax fél milliárd dollárt nyert a bíróságon (ez nem nagyon tetszett John Carmacknek), és azt is elérheti a közeljövőben, hogy ideiglenesen levetessék a polcokról az Oculus Rift VR-headsetet.

A ZeniMax reagált is Carmack követelésére. Szerintük az ex-FPS-király követelése elfogadhatatlan, és hivatkoztak arra is, hogy bűnösnek találták már a korábbi perben, mert magával vitte az id Tech 5 engine-t, illetve a 2011-es RAGE forráskódját is, sőt, az is megállapításra került, hogy a bűntudat nélküli Carmack számítógépe direkt lett leformattálva, ezáltal igyekezve elkerülni a bizonyítékok feltárását. A vicc az, hogy elvileg pont akkor történt a PC formattálása, miután Carmack rákeresett arra Google-n, hogy miként kell ezt kivitelezni… „és még több is van ennél”, idézve a ZeniMaxot…

A ZeniMax valószínűleg újra bíróságra megy, és ha így haladnak az események, Carmack rövid időn belül másodszor esik padlóra…

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu