Halálos iramban 8 – Padlógáz a családért

FILMKRITIKA – Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham és Michelle Rodriguez visszatérnek a Halálos iramban nyolcadik részében, hogy farkasszemet nézzenek a kegyetlen, jéghideg, de mégis rendkívül vonzó Charlize Théronnal. A Halálos iramban 8 már több körrel lehagyta az eredeti illegális autóversenyzős sztoriszálat, átadva helyét a már-már szürreálisba hajló, videojátékokat idéző autós akciójeleneteknek. Ez a film sem kivétel az új irányvonal alól…

 

Vin Dieselnek talán, ha két arckifejezése van a színészi repertoárjában (egy, amikor elszánt, és egy másik, amikor mosolyog) de ez a tény egy csöppent sem gátolja meg abban, hogy iszonyatos pénzeket hozzon – sztártársaival egyetemben – a Halálos iramban sorozat minden egyes részének. Ettől függetlenül is felmerülhet a kérdés a kevésbé elvakult rajongó nézőkben: vajon mit lehet még várni ettől a már elképesztő módon agyoncsócsált akciófilm sorozat legújabb darabjától?

Charlize lenyúlta Vint

Egy biztos: nem a történet lesz az, amelyben az (esetleges…) újítani vágyó szándék jelentkezik. A film elején Dom (Vin Diesel) mély baritonhangú, izompacsirta, aranyszívű hősünk éppen Kubában henyél barátnőjével, Letty-vel (Michelle Rodriguez) és már a családalapításon gondolkoznak. Az élet édesebb, mint a kubai narancs, azonban hőseink szerelmes semmittevését gyorsan megzavarja Cipher (Charlize Theron), egy női szuper hacker és arra kényszeríti a főhőst egy régi ügyével zsarolva (melyet egy okostelefonon mutat meg számára), hogy segítsen neki a saját kis piszkos küldetéseiben, melyek részben a világot veszélyeztető nukleáris fenyegetéshez is vezethetnek.

Miután Dom „dobbant”, a régi versenyző cimboráival, a „csapatával”, „családjával” kerül szembe. Többek között Hobbs (Vin Diesel) és Letty társai, illetve Deckard Shaw (Jason Statham), a legutóbbi film nagyszájú főgonosza is tiszteletét teszi a teamben.

Nagyobb? Jobb? Gyorsabb?

Több poént nem akarok lelőni a sztoriból, de igazából sok mindent nem is lehet, annyira bugyuta és oly mértékben nélkülözi az elemi szintű logikát is, „a család” szó viszont rengetegszer elhangzik benne. No és az akció? Az eszement autós üldözések? A robbanások? A bombák és bombázok? A versenyzést indító lánykák miniszoknyáinak hossza? Nos, aki még súlyosabb autós akciót, robbanást és még rövidebb miniszoknyát vár csak a filmtől, az nem fog csalódni.

És amitől más egy kicsit ez a filmsorozat a James Bond, vagy a Mission Impossible filmekhez képest, az a „buddy-mozi”, a haverság, a „család” kihangsúlyozása, a csapat, amelyet kívülről fenyeget a Charlize Theron-féle jégszívű, kegyetlen, női hacker.

Charlize Theron lejátssza a teljes teamet

A szőke, Oscar-díjas színésznő persze nem csak karakterében jelent „fenyegetést” a sorozat megszokott veteránjai számára, hanem olyan könnyedén is játssza le a vászonról a többi színészt, hogy még meg sem kellett magát egy pillanatig sem erőltetnie hozzá. Persze, nem volt okos ötlet túlzottan erőltetni azokat a jeleneteket, amelyekben Vin Diesellel folytat párbeszédeket, mert hiába a szándékosan lebutított, ostoba dialógusok, Theron mellett még így is alig vesszük észre az egyébként ilyenkor feltűnően erőlködő Vin Dieselt, aki még pár könnycseppet is kiprésel magából az egyik közös jelenetben.

Charlize Theron mellett talán még Jason Stathamot érdemes kiemelni, akinek ugyan szintén elég bugyuta karaktert kell alakítania, viszont azt kellő tehetséggel teszi – nem véletlenül volt a Guy Ritchie Blöffjében az egyik legemlékezetesebb színész. Természetesen akcióra termett tehetségét is megcsillogtatja a verekedős, lövöldözős jelenetekben – amilyen keveset láthatunk ezen a téren Dieseltől, annyira viszi a prímet az alig pár évvel fiatalabb Statham.

Need for Speed kezdés, Mad Max befejezés

No de persze egy Halálos iramban nem is annyira a színészi játék, vagy akár a verekedés, lövöldözés a lényeg, hanem az autós akciójelenetek, üldözések. Ezek mind teljesen rendben vannak, a látványelemekben, robbanásokban, hajmeresztő autós kaszkadőrjelenetekben nincs hiány.

Érdekes módon azért a „több: kevesebb” elve érvényesül most: miközben a film eleji, régi „Need for Speed-féle” illegális autóverseny hatalmasat üt a film elején, addig a végső, szibériai „jégmezők lovagjait” játszó járgányok között dúló – már-már szürreálisba hajló – valóságos háború már nekem túlzásként hatott, és egyértelműen körökre lehagyta régi motívumokat.

Kicsit „átmenet” volt a kettő között az a – némiképpen a Watch Dogs-ra hajazó – jelenet, amely során Cypher meghekkeli a New York utcáin lévő autókat, hogy hatalmas káoszt okozva megszerezze az orosz védelmi minisztertől egy atomfegyver indítókulcsát. A jelenet kicsit a technofóbiára hajaz, és ügyesebben kidolgozott, mint a Watch Dogs hasonló, végső küldetése, de azért ettől még nem válik a Halálos iramban 8 korszakalkotó filmmé.

Ahogy Dom is mondta: „a család, a család és a család”

A látvány és a tényleg elképesztő akció tényleg magáért beszél, kár, hogy történet is van a filmben és Vin Diesel is néha megszólal, mert az iszonyúan bugyuta történet és egybites alakítása nélkül simán meglettünk volna. Persze, aki Vin Diesel-filmjeit ismeri és beül a következőre, kevéssé érdekli, hogy a kritikusnak mi a véleménye a jó öreg akciósztár színészi képességeiről, szóval a lényeg: az akció, a látvány teljesen rendben vannak és a filmben elhangzott „család” szó sem haladja meg végsősoron a sokéves átlagot. Végülis, ez egy „családi” mozi…

-BadSector-

Halálos iramban 8

Rendezés - 7.2
Színészek - 5.2
Történet - 4.3
Látvány - 8.3
Hangulat - 6.2

6.2

KORREKT

A látvány és a tényleg elképesztő akció tényleg magáért beszél, kár, hogy történet is van a filmben és Vin Diesel is néha megszólal, mert az iszonyúan bugyuta történet és egybites alakítása nélkül simán meglettünk volna. Persze, aki Vin Diesel-filmjeit ismeri és beül a következőre, kevéssé érdekli, hogy a kritikusnak mi a véleménye a jó öreg akciósztár színészi képességeiről, szóval a lényeg: az akció, a látvány teljesen rendben vannak és a filmben elhangzott „család” szó sem haladja meg végsősoron a sokéves átlagot. Végülis, ez egy „családi” mozi…

User Rating: 3.35 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu