The Walking Dead: A New Frontier – Episode 5: From The Gallows – Bitófáról béklyóba

TESZT – Negyedszerre kezdem előlről gondolataim. Még reggel fél hatkor sem tudtam nekiülni rendesen, mert egyszerűen nem állt össze a kép. Aztán kialvatlanságomban hirtelen inspiráció: klisé. Most este fél hét van, és mindjárt kapok egy üzenetet, hogy mikorra leszek kész. Ilyenkor dobnám ki az asztalt. A játékot, azt nem.

 

Szóval a Bitófáról névre hallgató epizód elég szépen szerteágazik a végén, és olyan nincs, hogy mindenki túléli. NEM, ilyen nincs. Valakit tuti elveszítünk, akár olyan személy is ki lesz húzva pirossal a végén, akire nem számítanánk. Nos, akkor ez volt a bemelegítő.

Richmond

…pácban van, mert Kate (most, hogy kijött a teljes szezon, már talán nem kell spoilerektől tartanom…) sikeresen belerohant egy falba, ami egy kis robbanással megfűszerezve az addig biztonságos várost rögtön veszélyessé tette. Szóval van egy jó két és fél perces, szerintem elnyomhatatlan összefoglaló, aztán egy Javier-emlék, ahogy ez lenni szokott. Most egy családtag ígérete köré összpontosul ez, ami később felbukkan egy kis viszály között. (Hogy van-e hatása, azt nem tudom megmondani.) Szörnyek lettünk, mert egy baleset miatt most mindenki élete kockán forog. Összeveszés, megbocsátás lehetősége, David agya megint bekattan – ez kezd már kissé KLISÉS lenni.

Háztetőn állás, egy vagy két fővel, kis találkozó egy, az előző részben veszélybe került illetővel, aztán jön egy kis tervezés – hegedűsök nem, walkerek viszont lesznek a háztetőn. Helikopter, baleset, paccs, egy fővel kevesebb. Clementine ötlete utal az első évadra (aki azt nem játszotta, tegye meg, AZT mindenkinek ajánlom!), és itt most nem érdekel, de egy mondatot idézni fogok a játékból. „Szó szerint egész nap sz_rt eszel? Azért van ilyen rossz szagod?” A terv segít, de nem sokáig…

Itt David és Javier esik egymásnak, és közben Javi és Kate kapcsolata is előtérbe kerülhet. Képesek vagyunk-e szeretni valakit, aki fájdalmat okoz nekünk? Képes lehet-e a Telltale ennél emberibbet alkotni? Itt Clementine közbelép, és ahogy láttam, ezt kétféleképpen teszi – nálam egy könnyebb megoldás figyelt be. Szétszakadunk, Clem és Kate pedig egy döntés elé állít minket. Kate ötletét figyelembe véve a városmentésre böktem, és itt találkozunk egy visszatérő karakterrel, aki mintha a Gears of War testpáncélját viselné – itt kicsit randomnak tűnt a felbukkanása… és megint elvesztünk valakit. Itt jön az, hogy nincs tökéletesség… hogy nincs megállás, hanem fogyatkozunk. A választásainkon múlik, hogy kiket vesztünk el. (ja, és most nincs Clementine-jelenet… ejj!)

Ha ügyesen igyekeztünk játszani, elég sok személy felbukkanhat, majd a végén összefoglalót kapunk, nem beszélve arról, hogy milyen kapcsolatot építettünk ki Daviddel, Kate-tel, Gabe-bel, és milyen karaktert faragtunk Clementine-ból. Itt most spoilerezek: szívből szóló, vegyes, első a biztonság, határozott. Clementine kalandja folytatódik, a befejezés meg kicsit nevetséges. Óh, menjen a fenébe a Telltale.

The end

Rám jött a karakterömlengés. Úgy van… Gratulálok magamnak. Jelenleg megvan bennem, miként tudnám besorolni A New Frontiert. Maga mögé utasította a Michonne-szériát, de az első két évadhoz nem sok köze lett. Áh, igen… Röviden szólva a harmadik helyre sorolt be. Kezdő, első évad – 9,5 pont… Igen, valahogy úgy értékelném ma is. Második szezon? 9 pont, kezd fáradni a formula. Michonne? Na menjen a fenébe, 7 pont, jó szívvel.

A New Frontier? 8,5 pont. A végén emberibb arcot öltött az utolsó epizód néhol feltűnő „ugró animációi” és a hangok néhol a felirathoz képest eltéréséhez képest, de a klisék miatt nehéz lesz magára találni a játéknak. Lesz negyedik évad is. Ja, itt a zene a döntéseink/post-credits jelenet közben, szerintem eszméletlen jó, nem, nem cenzúrázom ki:

Úgyhogy ha olcsón lehet venni, úgy 4-5 ezer forintért, ennyit megér. Cserébe 7-8 órányi tartalmat kapunk. Ennél többet nem adnék érte, ne tegyen így az olvasó sem. Az epizód maga nálam egy gyenge 9-es lett, de az értékelő a TELJES ÉVADOT tükrözi.

-V-

Pro:

+ Javier karaktere erőre kap az évad során
+ Vannak ármányok rendesen, hullanak a karakterek is
+ A szinkron és az itt-ott elszórtan hallható zene még mindig remek

Kontra:

– Néhol kevés maga a játékmenet
– Sokan már most a hátuk közepére kívánják a Telltale-t, akiknek újítania kellene már valamit (pl. választható karakter?), mert kezdünk klisések lenni
– Mibe, hogy Kate/Gabe/Javier többet nem fog feltűnni…? (+cliffhanger, lol)


Kiadó: Telltale Games

Fejlesztő: Telltale Games

Stílus: Epizodikus, kaland

Megjelenés: 2017. május 30.

The Walking Dead: A New Frontier - Ep. 5: From The Gallows

Játékmenet - 7.1
Grafika - 7.4
Történet - 9.3
Zene/Audio - 9.2
Hangulat - 9.5

8.5

KIVÁLÓ

Fárad a formula.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu