Sony: játék, mint szolgáltatás – megfontolják

Manapság a játék, mint szolgáltatás koncepció (Game as a Service, GaaS röviden) egy olyan séma, amit sok kiadó és cég körbejárt. Most a Sony is így tesz.

Ez a kifejezés nagyjából azt jelenti, hogy a fejlesztők a megjelenés után is gyakran frissítik (illetve monetizálják, pénzt keresnek a mikrotranzakciókon keresztül) a játékaikat. Példák? Rainbow Six: Siege. Overwatch. League of Legends. Destiny.

A Square Enix már elismerte, hogy ők ebben látják a jövő mainstream modelljét, de a Microsoft is már ezen az úton jár (Halo 5: Guardians, Killer Instinct, Gears of War). A Sony Interactive Entertainment egyik főnöke, Shawn Layden ezt mondta a Telegraphnak:

„Az én filozófiám az, hogy az erősségeimet kell kijátszanom. Ha megnézed a stúdióinkat – Naughty Dog, Guerrilla, Santa Monica, SIE Japan -, akkor látható, hogy ebben jók vagyunk. Mi történeteket, karaktereket csinálunk. Annyira jól esett, amikor a közönség tombolt a Horizon Zero Dawnból Aloy feltűnésekor. […] Mi szórakoztatni szeretnénk, hogy titeket boldoggá tegyünk, vagy megsirassunk. Ezeket az érzéseket felkelthetjük bennetek egy jó élmény érdekében.

Játékok, mint szolgáltatás? Már valami ilyesmi van az MLB The Show-val – virtuális pénzneme van, mint sok sportjátéknak, és pár hasonló címünk van, ami ebbe a környezetbe beilleszthető. De ha nagy általánosítást szeretnél arról, amit a Worldwide Studios csinál: nagyok vagyunk karakter(ek)ben és történetben.”

Ettől függetlenül Layden nem adja át a GaaS-területet a Microsoftnak, ugyanis ezzel kapcsolatban azt válaszolta, hogy „Megvan a jogom arra, hogy belépjek bármibe, ha egy olyan csapatom és koncepcióm van, ami az adott területen dolgozik.” Szóval ők azért még igyekeznek hagyományosak maradni…

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)