Nyomd, bébi, nyomd – Jól nyomja!

FILMKRITIKA – Ansel Elgort padlógázzal nyomja a pedált Edgar Wright zenei aláfestéssel erősen átitatott, elképesztően stílusos, intelligens, autós gengszterfilmjében, amelyben Kevin Spacey, Jamie Foxx és Jon Hamm is egyaránt nagyot alakítanak. Az igazi elismerés azonban Edgar Wright rendezőt illeti, akit olyan klasszikus filmek ihlettek, mint a Gengszterek sofőrje, vagy Tarantino Tiszta románca, de találunk itt finom stílusbéli utalásokat a Grand Theft Auto V-re is!

 

„Tényleg kellett egy Baby Driver (Nyomd, bébi, nyomd angol címe) című filmet csinálnom, csak azért, hogy bebizonyítsam neked, hogy a The Drivernek (Gengszterek sofőrje) mekkora hatása van.” – vallotta meg Edgar Wright a legendás Walter Hillnek egy, az Empire-ban megjelent közös beszélgetés során , aki az utóbbi, 1978-as klasszikus autós film noir thrillert rendezte. Ugyanakkor szó sincs csak egy egyszerű remake-ről, vagy utánérzésről: a Nyomd, bébi, nyomd egyedi, saját, nagyon jól eltalált stílussal és remek történettel büszkélkedhet.

Gengszterek sofőrje

Azért, ha nem láttad még ezt a klasszikus Walter Hill autós krimit, mindenképpen megnézésre ajánlom, nem csak azért, mert a Nyomd, bébi, nyomdot még inkább élvezni fogod, hanem a Gengszterek sofőrje többek között olyan videojátékokat is ihletett, mint a Driver, vagy a Grand Theft Auto játékok. Ryan O’Neil csendes, sztoikus, macho figurája némileg meg is ihlette Baby Drivert, akit Ansel Elgort alakít.

Persze szó sincs arról, hogy egyszerűen csak lekoppintotta volna Wright a figurát. (Akit egyéb Alain Delon bérgyilkos szerepe ihletett az 1967 A szamurájból.) Igaz, Baby is igazi vérprofi „getaway driver”, aki épp olyan mesteri módon, sztoikusan és arcizmát sem rándítva rázza le a zsarukat, mint anno Ryan O’Neil, ugyanakkor Baby karakterének sokkal több mélysége van. Érzékeny, sebzett fiatalember (a szó fizikai és lelki értelmében is) akinek tragikus gyerekkora rányomta a bélyegét későbbi életére is: szüleit egy autóbalesetben veszítette el, melynek során ő is megsérült és baleset okozta fizikai sérülés miatt alakult ki nála a zene iránti addikció.

Mindörökké zene

Baby ráadásul tartozik a Dokinak (Kevin Spacey) is, aki egy olyan típusú tervező, bűnöző elme, mint Lawrence Tierney a Kutyaszorítóban című Tarantino klasszikusban, vagy Elmer és Michael keveréke a Grand Theft Auto V-ből. Doki minden rabláshoz más teamet keres, de Baby állandó tag. A sztori igazi klasszikus gengszterfilm elemet használ fel: Bébinek már csak egy utolsó munkát kell elvégeznie, mielőtt végleg megszabadul Dokitól…

A rablások és a menekülések során Bébi nemcsak egyszerűen zenét hallgat az iPodján, hanem szinte mániákusan ragaszkodik hozzá, hogy a megfelelő számot, a megfelelő időpontban elindítva hallgassa. Bár mindent hall és mindenre figyel környezetében zenehallgatás közben, de a füléből mégis ritkán veszi ki az „agybadugós” fülhallgatóit.

A zenehallgatás persze nemcsak történeti elem, hanem film nagyszerű stílusát, audiovizuális elemeit is felépíti, ahogy a megfelelő akcióhoz mi is a tökéletesen passzoló zenei betét hallgatjuk.

Tiszta románc

Bár Baby igazi szűkszavú, csendes, sztoikus fiatalember, mégis meghódítja a gyorsétterem felszolgálólányának, Debora (Lily James) szívét, aki szinte kiköpött mása Shelly-nek a Twin Peak sorozatból. A kölcsönös vonzalom és a közös zenei ízlés hamar szerelemmé válik és Bé el is dönti, hogy az utolsó meló után lelécel Deborával. Persze állandó megbízójának, Dokinak más tervei vannak…

Bébi hiába is szeretne, Doki nem hagyja visszavonulni és meg egy utolsó után munkára visszaerőlteti, hogy Buddy-val (John Hamm), a femme fatale nőjével, Darlinggal (Eiza Gonzalez) és az agresszív, kötekedő Bats-szel (Jaime Foxx) egy újabb bankrablást hajtsanak végre. Ez az utolsó meló azonban már a tervezési fázisban is rosszul alakul: nemcsak Bébi, hanem a szerettei életét is veszélybe sodorva…

A film második felében a történet kicsit talán túlságosan is a hagyományos gengszterfilmes konvenciókat használja és kevésbé ad teret az innovatív megoldásoknak. Emellett még a film gyengéje Debora kissé túlságosan is Twin Peaks-es karaktere is: míg a film majdnem mindegyik zseniális karaktere egyfajta jellemfejlődésen megy keresztül, Deborára ez nem jellemző, egyértelműen ő a legunalmasabb, leggyengébb láncszem az egyébként alapvetően jól felépített történetben.

Eredetiségvizsgálat: kipipálva

Ezektől az apró negatívumoktól eltekintve a Nyomd, bébi, nyomd számomra a nyár legpozitívabb filmes meglepetése, igazi újdonsült klasszikus, amely bőven partiban van Quentin Tarantino alkotásaival, vagy a már említett Gengszterek sofőrjével is.

Miközben a moziban manapság egymásnak adják a kilincset a szuperhősfilmek, vagy a remake-ek, egy ennyire eredeti, vérprofin elkészített autós thriller igazán üdítően hat ebben a nyári forróságban.

-BadSector-

Nyomd, bébi, nyomd

Rendezés - 8.9
Színészek - 8.4
Történet - 7.9
Látvány/zene - 9.2
Hangulat - 9.2

8.7

KIVÁLÓ

Ezektől az apró negatívumoktól eltekintve a Nyomd, bébi, nyomd számomra a nyár legpozitívabb filmes meglepetése, igazi újdonsült klasszikus, amely bőven partiban van Quentin Tarantino alkotásaival, vagy a már említett Gengszterek sofőrjével is. Miközben a moziban manapság egymásnak adják a kilincset a szuperhősfilmek, vagy a remake-ek, egy ennyire eredeti, vérprofin elkészített autós thriller igazán üdítően hat ebben a nyári forróságban.

User Rating: 4.35 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu