Dishonored: Death of the Outsider – Viszlát!

TESZT – Ennek a történetszálnak, karaktergárdának vége van a Death of the Outsider névre hallgató standalone DLC-vel, ami nem tekinthető teljes értékű új Dishonorednak, úgyhogy a búcsú Corvoéktól keserédes, ám mégis egy adott értelemben új. Hogy elrepült ez az utóbbi öt év, amióta megjelent az első Dishonored!

 

Adott értelemben új? Nos igen. Ezúttal nem kell mana potikat torkolnunk, ugyanis szereplőnk, Billie Lurk ugyanis nem rendelkezik az Outsider jelével (amivel Corvo és Emily igen), így kevesebb képessége van, ám cserébe regenerálódó manát kap, ami azért kicsit módosít az eddigi játékmeneten. Csak egy kicsit, ugyanis az öt fejezet túlnyomó része azért rámegy arra a lopakodós megközelítésre, ami az első résszel elnyerte sokak szívét. Gyors említés az óvatosaknak: a Foresight képességgel könnyen fel lehet deríteni a terepet, ami – valljuk be – sosem árt! Még valami: a Displace gyakran kerül majd bevetésre, hiszen így pikk-pakk mozoghatunk a viszonylag méretes pályákon.

Tört énet

A Death of the Outsider cím nem éppen kötelezően jelenti azt, hogy a Kívülállónak meg kell halnia. Hoppá, spoilereztem, két befejezés van. Billie majd kap egy választást, de addig el is kell jutnia a címben levő karakterhez, és ehhez segítségére lesz Daud, akit az első játékból ismerhetünk. Kár, hogy többnyire csak a pályák közötti képregény stílusú jelenetekben bukkan fel, amik többnyire Billie nem működőképes hajóján… halyólyán (lyaly!), a Dreadful Wale-en játszódnak, és itt gyorsan meg is említeném, hogy több hónappal a Dishonored 2 után járunk. Ez amúgy a játék „hubja” is. A történet nem akkora dobás, ami azért visszaesés a két fő Dishonored játékhoz képest. Ejj!

Káosz. Nem olyan értelemben, mint a két előző felvonásban: itt nincsen Chaos System, tehát nincsen ott az a morális döntés, hogy életben hagyjuk-e ezt az őrt, vagy csak üssük ki, hogy aztán később magához térjen. Azért a játék így is majd értékelni fog (hányszor is vettek minket észre? mennyi tárgyat leltünk meg? hány ellenfelünket, akik közé az Eyeless banda [Szemtelenek?], a Kívülálló csatlósai is tartoznak, hatástalanítottunk?), de a változás itt rosszul hat: nincsen ott az a tipikus kockázat, ami gyakran engem is a reload, reload, reload menüpont felé vezérelt az első részben.

AIjajjaj

A játék mesterséges intelligenciája nem rossz, sőt! Köröket ver arra, amit például legutóbb az Echóban láttam, és emiatt is érdemes kísérletezgetni a fegyvertárunkkal, hiszen a Chaos System hiánya miatt nem a végigjátszásunk dönti el, melyik befejezést kapjuk, hanem az, hogy mit  választunk a játék legvégén, ahová elég rövid idő alatt el lehet jutni.

Nekem nyolc óra ötvennégy perc kellett hozzá úgy, hogy mellékküldetéseket (vagy ahogy a játék nevezi, szerződéseket) is csináltam párat az öt fejezet során. A karnacai feketepiac számunkra hasznos felszerelést is kínál lóvéért.

Satöbbi

A vizualitás tekintetében a Death of the Outsider követi azt, amit a 2-ben láthattunk tavaly, de nekem az első rész maradandóbb volt (ami nem azt jelenti, hogy most burkoltan leszóltam a 2-t). Audióban sem gyengélkedik, szóval ezen a két téren nincsen akkora gáz. A hiba ott van szerintem, hogy bár a Death of the Outsider próbált eltérni a már kitaposott ösvényről, nem nagyon tette ezt meg, így visszafogta magát. Nyugodtan lehetett volna kicsit brutálisabban kísérleteznie az Arkane-nek, hogy a Dishonored 3-ban (tuti, hogy lesz) gőzerővel támadjanak az új stáb tagjai.

Búcsút veszünk hát Corvoéktól, a végeredmény pedig csak egy 7,5-es. Hiába a kihívások (mint például az Ironman mód, ami büntet!), a történet nem valami egetverő, és jobban szerettem volna gördíteni látni, mint képregényekkel. Daud több szerepet kaphatott volna. Úgyhogy ez jó, de nem olyan jó, mint amit eddig láttunk. Ha 4-5 ezer forintért árulják, annyit megér. Én többet nem adnék érte, csak akkor, ha több bankos rész lenne, mert számomra az volt a csúcspont.

-V-

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

konzolk2

Pro:

+ A Chaos System hiánya miatt játszhatunk akciósabban is
+ Audiovizualitásában hozza a megszokott szintet
+ Billie és Daud karaktere önmagában is pozitív

Kontra:

– Kicsit rövid
– Nem nagyon mert újítani, holott lehetett volna rá lehetősége
– A Chaos System nincs itt, így mindegy, mit csinálunk a befejezésért


Kiadó: Bethesda Softworks

Fejlesztő: Arcane Studios

Stílus: FPS, akció-kaland

Megjelenés: 2017. szeptember 15.

Dishonored: Death of the Outsider

Játékmenet - 6.6
Grafika - 8.3
Történet - 7.4
Zene/Audio - 8.3
Hangulat - 8.4

7.8

Ennél jobb lezárást kellett volna összehozni!

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu