Cyberpunk 2077: menetrend szerint haladó fejlesztés, és néhány szó a stúdió moráljáról

A CD Projekt RED egy elég masszív közleményt adott ki a Twitteren.

„Ha követed a CD Projekt REDdel kapcsolatos híreket, hallhattál olyan információkat, amik a stúdió moráljáról szóltak. Mi többnyire igyekszünk a céggel kapcsolatos véleményekről [pl. Glassdoor] nem beszélni, de most, főleg amiatt, hogy hosszú ideje nem beszéltünk a Cyberpunk 2077-ről, ami sok játékosban aggodalmat keltett, szeretnénk kifejteni néhány dolgot.

Először is, beszélnénk a távozásokról. Amikor 2015-ben kiadtuk a The Witcher 3: Wild Huntot, több mint 200-an dolgoztak itt, és ez a csapat volt a stúdió fő magja. Azóta kb. megdupláztuk ezt a számot, és még mindig bővítjük a csapatot. Elmennek az emberek? Természetesen. Mindig a legjobbat kívánjuk nekik, tisztelve a döntésüket és az általuk nyújtott feedbacket, ami miatt elhagynak bennünket. Folyamatosan próbáljuk a RED-et egy mindenkinek jó munkahellyé tenni, de van egy pár meghatározott értékünk, amik meghatározzák, hogy kik vagyunk és miként csináljuk a dolgaink.

Egy eltávozó – még ha magasabb beosztású is – azt jelenti, hogy a projekt veszélyben van? Annak, aki így gondolja, eléggé bátornak kell lennie, hogy egy (vagy néhány) személy távozására alapítva helyezi egy AAA RPG jövőjét. Minden RPG, amit fejlesztettünk, abban a pillanatban mindig is elérhetetlennek, lehetetlennek tűnt, amikor elhatároztuk annak megvalósítását. Öt évünkbe került az első The Witchert befejezni, a saját engine-ünket kellett létrehozni a The Witcher 2: Assassins of Kinghez, és teljesen újra kellett gondolnunk a játékfejlesztési módszerünket a The Witcher 3: Wild Hunt esetében a nyílt világ elhozatala érdekében. Amikor elindulunk egy úton valami megalkotása felé, tudjuk a célt, és egy dologban biztosak vagyunk: még ha valami lehetetlennek is érződik, nem jelenti azt, hogy tényleg lehetetlen. Úgy néz ki, hogy leggyakrabban lehetségesek ezen dolgok, csak sok hitet, elhatározottságot és lelkierőt igényelnek.

Ez a játékkészítési megközelítés nem való mindenkinek. Gyakran azt a tudatos megpróbáltatást igényli, hogy „újra feltaláljuk a kereket” még úgy is, ha személyesen úgy gondolod, hogy az már kiválóan funkcionál… de tudjátok mit? Minden kicseszett alkalommal hiszünk annak a keréknek újra feltalálásában, mert úgy hisszük, hogy ez tesz egy játékot jobbá. Ez hozza létre az innovációt, és lehetővé teszi, hogy azt mondjuk: keményen dolgoztunk valamin, ami szerintünk megéri a pénzt, hogy elköltsd rá. Ha úgy készítesz játékokat, hogy az „közel van, hogy jó legyen” attitűddel élsz, egy kényelmi zónába kerülsz… és tudod, hogy a varázslat hol is történik.

A Cyberpunk 2077 [fejlesztése] a tervek szerint halad, de kihasználjuk az időnket – ebben az esetben a csend a költsége egy király játék megalkotásáért. Mint mindig, köszönjük, hogy annyira érdeklődtök az iránt, amit csinálunk, hiszen ez kimutatja: megéri a rá szánt óráink,” írta Marcin Iwinski, a stúdió társalapítója, illetve Adam Badowski, a stúdió fejese Twitteren.

Magyarul: a jó munkához nekik idő kell. Nem akarnak tucat/befejezetlen játékkal jelentkezni, és inkább hallgatnak, hogy meglepjenek minket valami minőségivel. A Cyberpunk 2077-nek megjelenési dátuma nincs, de korábban már írtunk arról, hogy 2019-ben lehetséges a megjelenése… amúgy a Glassdoorral pl. arra az értékelésre utaltak, ami azt mondta, hogy „Vonuljatok vissza, koncentráljatok a családra. Hagyjátok azokra a játékfejlesztést, akik tényleg játszanak velük, illetve létrehozzák, szeretik azokat.”

Forrás: Twitter, Glassdoor

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu