South Park: The Fractured But Whole – Nagyobb, viccesebb, betegebb!

TESZT – A rajzfilmsorozat rajongói egyrészt már várhatták, másrészt pedig örülhetnek. Miután a sorozat konkrét felvezető epizódot adott a The Fractured But Whole-nak (ami cím ráadásul szójáték, ami magyarul annyit jelentene nem cenzúrázott formájában, hogy „A repedt s_gglyuk”), megérkezett maga a játék is, több hónapnyi késés után.

 

Bár ezúttal nem az Obsidian (Fallout: New Vegas) áll a fejlesztés mögött, megőrizte a TFBW (innentől rövidítem a játék címét) azt a báját, amit a The Stick of Truth előhozott három és fél éve. Ez egy interaktív epizódnak is beillő South Park-termék, ami nem okoz csalódást azoknak, akik ismerik a szériát. Reszel a humora, mint egy sajtreszelő, és vizualitásában sem marad el attól, amit a Comedy Central vetít (holott itt is volt egy váltás a belsős Snowdrop engine-re, amit a The Division is használ).

Varázslóból szuperhőst

A The Stick of Truth-hoz képest itt is van eltérés: míg ott egy RPG-t szerepjátszottak a srácok, a közvetlen folytatásban már szuperhősöket formálnak meg South Park gyermekei, két csapatra oszolva. Marvel vs. DC, Parker-Stone köntösben! Az új srác, akinek a neve… az új srác (igen, még mindig) testreszabhatósága ezúttal kicsit kibővült, hiszen a ruházat mellett képességet is választhatunk, ám itt is a játék címére kell utalnom. Persze majd bővülnek a lehetőségeink, ahogy a kisvárost lassan felfedezzük és magunkévá tesszük.

Persze nem lenne a TFBW az, ami, ha nem lenne benne harcolás. Ebben történt egy kis változtatás. Míg a The Stick of Truth esetében egy körökre osztott harc volt egy helyen állva, néhol megdobva gombnyomásokkal, addig itt lehetőségünk lesz mozogni, négy karakterünk lesz kinn, célozhatunk támadásainkkal, és így a stratégia sokkal nagyobb szerepet kap, mint az előző játékban. Ez felfrissíti a The Stick of Truth élményét. Emelem a kalapom a Ubisoft előtt: negyed év alatt kétszer is mertek eltérően RPG-zni, ugyanis a Switch-exkluzív Mario x Rabbids: Kingdom Battle (amit én poénosan XCOMarionak hívok) után ilyesmivel előrukkolni nem is olyan rossz. Stratégiai RPG lett a csatából. Huh.

Southparkvania?

Ez persze túlzás, de valamelyest igaz: a kisváros egyes részei, esetleg néhány tárgy eleinte elérhetetlennek tűnik, de a történet előregördítése során új képességeket kapunk, amivel áthidaljuk az addig lehetetlennek tűnő akadályokat. Szellemes… vagy inkább szeles. Gondolok itt a Fartkourra. Ilyen módon parkourt még életemben nem láttam, bár időtekerést sem tapasztaltam még a hátsó kijáratunkon távozó gázzal. Ennyire fontos szerepe lesz majd a fingásnak, de ezzel van egy kis probléma – ilyenkor jelenetek és hangsávok kerülnek bejátszásra, ami pedig gyorsan unalmassá válhat, mint ahogy a jó öreg backtracking is. Ezt nem hiszem, hogy ne tudták volna kiküszöbölni ennyi halasztás után!

Grafikailag nincs kifogásolnivalóm a TFBW-lal kapcsolatban, ugyanis nem akart hiperrealisztikus lenni. Hangok, zene? Tökéletesek: a South Park stílusa simán át lett ültetve játékformába. A hangulat is ott van, úgyhogy a lenti értékelést látván még egy kérdés maradhat: miért csak ennyi? Picit nehezen adja a lóvét a drága, ami azért hm… hogy is mondjam, érdekes húzás a Ubisofttól.

South Park fanoknak egyértelműen igen

A South Park: The Fractured But Whole kegyetlenül beteg játék, de többnyire jó értelemben. Mindegy, hogy a Freedom Palsnak vagy a Coon and Friendsnek szurkolunk, de a játék maximum egy magyar szinkronnal lett volna még jobb (nos, ilyesmire sajnos nekünk sosem lesz esélyünk…). Kicsit stratégikusabb lett, és bár hiányzik belőle egy olyan elképesztő jelenet, mint ami a The Stick of Truth herekerülő csatája volt, ez egy korrekt alkotás lett. Nyolc körül adok rá, rajongóknak ez lazán kilences, de aki nem nagyon nézi a sorozatot, sok utalás el fog szállni a feje felett… de ott egy demó PS4-en és X1-en, amiben egy órát játszhatunk ingyen. Legyen az a döntő tényező a vétel mögött.

-V-

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

konzolk2

Pro:

+ Tökéletesen áthozza a sorozat stílusát…
+ …és hangulatát is
+ A harcrendszer megváltozott, mégpedig előnyére

Kontra:

– Aki nem ismeri a sorozatot, nem fog minden poént megérteni
– Kicsit unalmas lesz a backtracking és néhány animáció egy kis idő után
– Mintha valamelyest megkopott volna a játék fénye a The Stick of Truthhoz képest…


Kiadó: Ubisoft

Fejlesztő: Ubisoft San Francisco

Stílus: South Park, (taktikai) RPG

Megjelenés: 2017. október 17.

South Park: The Fractured But Whole

Játékmenet - 6.8
Grafika - 7.2
Történet - 8.4
Zene/Audio - 8.9
Hangulat - 9

8.1

KIVÁLÓ

Kicsit stratégikusabb lett, és bár hiányzik belőle egy olyan elképesztő jelenet, mint ami a The Stick of Truth herekerülő csatája volt, ez egy korrekt alkotás lett. Nyolc körül adok rá, rajongóknak ez lazán kilences, de aki nem nagyon nézi a sorozatot, sok utalás el fog szállni a feje felett... de ott egy demó PS4-en és X1-en, amiben egy órát játszhatunk ingyen. Legyen az a döntő tényező a vétel mögött.

User Rating: 4.2 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu