RIME – Nem prime [PS Plus]

TESZT – Tengerparti ébredés egy olyan vizualitásban, amit leginkább a The Witnessben látottakhoz tudnék hasonlítani, főleg a cel-shaded grafikai megközelítésnek köszönhetően. Persze ezúttal is pacifista módon fogunk játszani, és itt is – párhuzamot állítva Jonathan Blow játékával – szótlanul fogunk haladni előre, mégpedig egy róka társaságában.

 

A fejlesztőkről, a Tequila Worksről nem nagyon hallhattunk, holott már három játékot kiadtak – a 2012-es Deadlight mellett az idei The Sexy Brutale is az ő nevükhöz fűződik. Most egy kis… hm, hogy is mondjam… orrunknál fogva vezetett utazásban vehetünk részt, ugyanis elég gyakran láthatunk a távolban egy felnőtt karaktert, aki azt mutatja, merre kell tovább haladnunk az amúgy tetszetős világban, amit először még 2013-as (!) Gamescomon láthattunk először. Wow, kellett egy kis idő a fejlesztéshez, az már biztos!

Környezet

A RIME egyik erőssége a sziget változatosságában rejlik. Hiába mutattak a megjelenés előtt csak szép/napfényes tájakat, több is van annál itt, és érdemes is néha körülnézni, hiszen így a maximalisták 100%-osan is végigjátszhatják a játékot, mert néhány tárgyat azért a fejlesztők elrejtettek a felfedezők számára. Eközben lassan a történet is kibontakozik, és mivel szavak nélkül teszi ezt a RIME, csak figyelni kell arra, hogy például milyen festmények vannak a falakon. A sziget egyes területei egy rövid, de interaktív jelenettel zárulnak, így ez is segíthet megérteni, mit is hoztunk elő. (Az mondjuk kérdéses, hogy a végén összeálló puzzle-ért megéri-e idézőjelesen küzdeni.) HUD nincsen, aki ilyesmit várna a játéktól, egyáltalán nem fog kapni.

Persze nem lenne jó, ha nem lenne talpalávaló – tény, a rókakoma hangjai zavaróak lehetnek, ha túlzottan eltérünk a következő megállónktól, ám a zenék remekek. Itt bele is lehet hallgatni (és igen, spanyol beütése van):

Akad

A RIME sima PlayStation 4-en 30 FPS-en fut, a PlayStation 4 Pro pedig 4K/60 FPS-t kínál…nos, ha nem lennének itt-ott elég szépen megfigyelhető akadások, amikor betölti a következő szigetrészletet a háttérben a játék. Az Unreal Engine 4-nek többnyire nincs problémája a RIME-mal, de azért ezt még az avatlan szempár is észre fogja venni. (Mondjuk ez még mindig jobb, mint amit az UE3-as engine kései textúrabetöltései műveltek több neves AAA játékban is!).

Az animációk sem mindig tökéletesek, és szerintem érdekes módon egymásnak feszül a nyugalmas környezet és az itt-ott kicsit frusztációt okozó feladatmegoldás. Megosztó a RIME, annyi szent, viszont tagadhatatlan, hogy művészi alkotással rukkoltak elő a tequliások – ám ha túlzottan is erre az ágazatra állunk rá, nem biztos, hogy kifizetődő tud lenni! A végén azért a történet szépen csavart vesz…

Egy hétvégi délutánra, olcsóért

A játékot még megerőltetésekkel is bőven be lehet fejezni négy, igen, 4 óra alatt. Ez már önmagában is megkérdőjelezheti a vételt, de én – most csekkolom a Store-on – nem adnék érte 10490 forintot. Nem: ha esetleg a nemsokára elstartoló Black Friday akciókban lecsapják 3-4 ezer forint körüli árra, akkor megéri, de ennyiért nem.

A RIME jó játék, de művészi mivolta megosztó maradt, rövidsége pedig ellensúlyozza a hangulatot, amit az első pillanatoktól kezdve megteremt. Emiatt pedig sokat töprengtem, hogy milyen pontszámot aggasszak rá. Maradjunk egy hetesnél. (Jobb árral 7,5 körül lenne.) Aki korán feladja, a végén lemarad arról a bizonyos történetbeli fordulatról – az nálam is kicsit feljebb tolta a pontszámot!

-V-

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

 

Pro:

+ A vizualitás nagyon magával ragadó
+ A soundtrack fantasztikus
+ Nyugató élmény…

Kontra:

– …de eközben itt-ott bosszantó is
– Nagyon rövid, és ennyi pénzért nem biztos, hogy megéri
– Talán túlzottan művészi irányzatot vett fel, ami miatt sokan átsiklanak felette


Kiadó: Grey Box/Six Foot

Fejlesztő: Tequila Works

Stílus: Puzzle, platformer

Megjelenés: 2017. május 26.

RIME

Játékmenet - 5.5
Grafika - 8.1
Történet - 5.9
Zene/Audio - 8.1
Hangulat - 7.4

7

A RIME csak egy betűre van attól, hogy prime legyen. Én pedig egy lépésre a nyugalomtól.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu