We Happy Few – Orwelli köntösbe bújtatott bohóckodás [VIDEO]

ELŐZETES – Mi történik akkor, ha a Don’t Starve-ot nyakon öntjük Orwell 1984-ével? Valami hasonló lehet, mint a We Happy Few-ban látunk. Ebben a játékban az emberek bedrogozzák magukat, hogy elfelejtsék mindazt, ami a nácik miatt a fejükben kavarog. Ez kb. a játék alapelképzelése.

 

A Compulsion Games játékát nem csak az 1984 inspirálta, de Terry Gilliam filmje, a Brazil, vagy Stanley Kubricktől a Mechanikus Narancs is jó hatással volt a fejlesztőkre. A videó legelején a főszereplőnk próbál magához térni a drog hatásából. A környezetünk egy boldog, jóakedvünkmindenoké látványból gyorsan átcsap a valóságba, ami pont az ellenkezője az eddig látottaknak. Példának okáért felhoznám a pinatát, amely átalakul egy patkány holttestévé. Bár szkriptelt sztorirészleteket láttunk, Wellington Wells, a játék helyszíne, véletlenszerűen generált elemekből fog majd állni a végleges változatban, ja, és ne számítsunk arra sem, hogy kapásból mindent látni fogunk az első végigjátszás során!

„Mindig eltérő lesz, ugyanis változni fognak bizonyos találkozások is”, mondja David Sears, a játék designere. „Lehet, hogy lesz egy olyan végigjátszásod, ami során a hallucinogénekről tudsz meg sokat, illetve megtanulsz fegyvereket és eszközöket létrehozni, míg egy másikban ezeket sosem tudod megtanulni.”

A tabletták és a világ mögött megbúvó igazságot felfedhetjük, de ehhez sok idő kell, ugyanis a játékot mindhárom karakterrel végig kell tolnunk. Ja, és akkor még nem is mondtuk, hogy a játék khm, nem könnyű. A demóban csak néhány tárgy került elvesztésre és egy biztonságos házban kezdtük újra kalandozásunkat, de a teljes verzióban kezdhetjük az egészet újra, ha elszúrjuk. game we will have to start from the beginning.

Puskátlan Anglia

Bár a We Happy Few többnyire egy fura posztapokaliptikus városban való túlélésről szól, nem az lesz a célunk, hogy tömegpusztító fegyvereket építsünk. A játékmenet alapján több dologra kell majd figyelnünk: éhség, fáradtság, egészség, állóképesség. Ezeket több módon helyreállíthatjuk, viszont mivel a játék elég agresszív módon büntet bennünket, gyorsan el is veszíthetjük testi állapotunkat.

A játékban a fő ellenségek a mosolygó rendőrök lesznek, akik addig ütnek minket, amíg mozgunk, vagy ha a városlakók észreveszik, hogy nem vagyunk bedrogozva, esetleg ha túl sokat lopunk. A harc többnyire melee-alapú lesz, mivel a fejlesztők mondtak egy olyat, hogy lesz egy küldetés, ami felfedi: miért is nincsenek fegyverek itt? A harc gyorsnak és folyékonynak látszik, az egészre pedig egy extra réteg kerül a boldogság piruláival.

Ezeket használnunk kell kötelező jelleggel néhány helyen (vagy néhány emberen), hogy be tudjunk olvadni a közösségbe, ami kell ahhoz, hogy ne bukjunk le. A felfedezés élménye nem valami Minecraftból kiragadott lesz, ugyanis a város lakosainak lesznek háttértörténetei. Nem mindenki egy gonosz, őrült, zombiszerű lény, aki rácuppant a tablettákra. A Compulsion is mondja, hogy az emberek mindent megpróbálnak, hogy egyben maradjanak. „Ez egész jó, amikor ezeket a találkozásokat tervezed, hiszen nem csak a világról tudsz meg újdonságokat, hanem azt is láthatod, hogy ezeknek az embereknek is vannak igényei és vágyai. Nem csak sorozatgyilkos őrültekről van itt szó. Így tudhatsz meg többet a világról.

Amint megérted „A Nagyon Rossz Dolgot”, illetve azt, hogy mit kellett tenniük a túlélés érdekében, meg fogod többnyire érteni, hogy miért a drogot választották, hiszen így elfelejthetik, mi történt tizenöt perccel ezelőtt.” – mondja Sears. Ha már a gyilkosság szóba került: nem kötelező mindenkit megölni, úgyhogy pacifista módon is végigjátszhatjuk a We Happy Few-t, de így a túlélés sokkal nehezebb lesz Wellington Wellsben. A játék számon fogja tartani, hogy mennyi illetőt iktatunk ki, így ezek befolyással lesznek a végigjátszások befejezéseire is.

Piros pirula? Kék pirula?

Az E3-as trailert leszámítva a játék még pre-alpha változatban van. A PC-seknek van korai hozzáférésre lehetőségük. A We Happy Few ámulatba ejtőnek néz ki, de reméljük, hogy a város változatosabban fog kinézni, mert eddig kb. a látottak után a Szomorú Vasárnapot hallgatnánk Seress Rezsőtől. A teljes játék talán 2017-ben érkezik PS4-re, X1-re és PC-re.

-V-

Amitől jó lehet:

+ Érdekes koncepció, rémisztő narratíva
+ Túlélés egy kis csavarral
+ A Brazil és az 1984 játékba öntve

Ami csalódást kelthet:

– Az atmoszféra gyorsan elkopottá válhat
– Rossz AI, kevés szinkron?
– Milyen hosszú is lesz ez?


Kiadó: Compulsion Games

Fejlesztő: Compulsion Games

Stílus: pszichológiai thriller, lopakodós

Megjelenés: 2016. július 26.

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu