Star Wars: Knights of the Old Republic – Egyszer, 4000 éve, egy távoli galaxisban [RETRO-2003]

RETRO – 4000 évvel a Star Wars-filmek érája előtt járunk, amikor a jedi és a sith lova¬gok még nagy számban, szabadon jártak-keltek a galaxisban, és lézerkardjaik mellett gyakran fémből készült pengéket is használva vidáman kaszabolták egymást. Az Erő azonban már akkor is átjárta őket, ebben pedig nyilvánvalóan a BioWare is dúskál, a KotOR ugyanis döbbenetesen jól sikerült…

 

Négyezer esztendő bizony sok idő, mégse próbáljunk párhuzamokat vonni az emberiség és a „starwarsiság” történelme között: ugyan eljátszhatunk a gondolattal, de hőseink mégsem fognak banthaháton, ókori vagy középkori páncélba öltözve lovagi tornákon részt venni, a wookie-k sem zúdítanak nyílvesszőket várfalak tetején forró szurkot öntözgető twilekekre.

ps4pro.eu_Star-Wars-Knights-of-the-Old-Republic_13

Nem, a KotOR univerzuma nagyjából megegyezik a jól ismert Star Wars-os világképpel: az államforma köztársaság, a távolabbi űrutazásokhoz ugyanúgy hiperűrsebességet használ mindenki, a jó polgárok pedig különféle nézeteltéréseiket ebben az időszakban is lézerpisztollyal oldják meg.

Hogy miért kellett akkor ez a visszaugrás az időben? Nos, igaz, hogy így nem fogunk Han Solóval és Leia hercegnővel találkozni, cserébe viszont a BioWare jóval nagyobb szabadságot kapott, mint ha a filmek eseményei kötötték volna.

Baljós Árnyak? Felecs’d el!

Megmondom őszintén, egy kicsit épp ettől a nagy autonómiától tartottam, ugyanis a Bioware a Black Isle-tól va ló elszakadása óta ugyan a játékme¬net szempontjából továbbra is első¬rangú RPG-ket készít, viszont akár a Neverwinter Nigths-ot, akár a konzolos Baldur’s Gate-et nézzük, egyikük sem ér fel a klasszikus PC-s Baldur’s Gate 1 és Baldur’s Gate 2 történetvezetéséhez, és küldetéseinek kidolgozottságához. Szerencsére a KotOR minden aggodalmamat szertefoszlatta ezen a téren is: bár a sztori eleinte kicsit döcögősen indul, aztán nagyon hamar totálisan a monitor elé szögezi az embert.

ps4pro.eu_Star-Wars-Knights-of-the-Old-Republic__8

Noha most is a Jó és a Rossz örökös küzdelméről van szó, a készítőknek sikerült kiragadni a filmekből azt a motívumot, amely igazából érdekes¬sé tette őket: a játék központi témája az a belső morális konfliktus, amely jedi hőseinknél állandóan a Sötét Oldal megkísértéseként jelentkezik. Ha csak egyetlen elemet kellene kiemel nem ebből a korszakalkotó RPG-ből, akkor az nem más, mint e belső viaskodás tökéletes áttétele a játék nyelvére.

Szó sincs ugyanis arról, hogy egy fix történet unalmas, megszokott fordulatain át láthatjuk, ahogy hőseink vagy egyes jedik sithekké válnak, vagy esetleg mégis csak a Jó oldalán maradnak. Nem, ezt a döntést Te fogod meghozni, de nem ám csak úgy, a mese adott pontján választasz, hanem minden egyes cselekedeted előtt, a ravaszul megfogalmazott pár¬beszédek során adott válaszaidban, illetve az Erő megfelelő használatakor alaposan mérlegelned kell, hogy mi szolgálja a jót, és mi a rosszat.

ps4pro.eu_Star-Wars-Knights-of-the-Old-Republic_26

Azt, hogy ez nem csupán Star Wars- os sallang, hogy a Sötét Erő hatalma mennyire csábító, a LucasArts-féle eddigi alkotásokban még sohasem éreztem ennyire, és szokásommal ellentétben dalon maradtam, mert így valahogy sokkal érdekesebb és nagyobb kihí¬vást jelentett a KotOR. Baromi könnyű ugyanis alaposan feltápolt karakterünkkel macsó választ adni egy buta alien kötekedésére (aztán a tor¬kába nyomni lézerkardunkat), vagy cinikusan beszólni társunk egy kissé korlátolt, ám jóindulatú mondatára, sok pénzt kizsigerelni egy gyengébb figurából, esetleg fenyegetéssel rá¬bírni, hogy ne kelljen fizetni egy méregdrága robotért. Ám hiába az anyagi boldogulás okozta sikerélmény: rögtön kaptál egy Sötét Oldal-pontot, ha pedig ez túl gyakran fordul elő, akkor máris fogadnak a sithek, szeretettel.

ps4pro.eu_Star-Wars-Knights-of-the-Old-Republic_17

Mocsok macsók meséi

Persze szó sem lehet arról, hogy ne próbáljam ki a Sötét Oldalt is… Na¬gyon kevés olyan játék van, amelyet hajlandó lennék elölről elkezdeni, ám a KotOR-t egészen biztosan elő fogom ezért még egyszer „kotorni”: egyszerűen vétek lenne kihagyni az említett számtalan, Machiavellit is megszégyenítő cinikus beszólást, kegyetlen jedi varázslatot és sok más egyéb, gonoszkodó tettet is. Emellett a kiváló történet alapszálai ugyan megegyezők, mégis egészen másképp alakulnak az események, ha a Sötét Utat járjuk, akár a fontos, akár a kevésbé jelentős missziókat nézzük: megbocsáthatatlan lenne ezeket kihagyni!

Így persze az ötventől kb. hetven óráig tartó tiszta játékidő (attól függően, hogy mennyire nyomod a mellékküldetéseket) a duplájára emelkedik. Na, ilyenkor mondhatunk búcsút szociális életünknek: barátaink, barátnő(i)nk, családunk, főnökünk megszűnnek létezni számunkra – csak a Star Wars galaxis sorsa számít, és semmi egyéb.

ps4pro.eu_Star-Wars-Knights-of-the-Old-Republic__24

Karakteres karakterek

Igen, a KotOR ennyire jó, de szerepjátékról lévén szó, erről nemcsak a svájci órák finomságával kidolgozott sztori, hanem a hasonló gonddal kimunkált, általunk irányított karakterek ábrázolása is gondoskodik. Nagyon ritkán kötődtem így RPG-s hősökhöz – talán a két Krondor játék (Betrayal at Krondor és Return to Krondor) vagy a Summoner főszereplőiről tudnám ugyanezt elmondani. Igaz, bár önmagukban is érdekes figurák, mégis a profin megírt, választható párbeszédekből eleinte csak felsejlő, később egyre jobban kibontakozó belső konfliktusaiknak és nem utolsósorban az elsőrangú szinkronhangoknak köszönhetően válnak igazán felejthetetlenekké.

A szoftver borítóján látható Bastilát például eleinte rendkívül rühelltem: a játék elsõ része nagyjából arról szólt, hogy meg kellett őt mentenünk a tarisi vulkarbanda karmai közül, ám amikor ez végre sikerült, akkor a csinos jedi lovagnő csak hihetetlen beképzeltségéről és gőgjéről tett tanúbizonyságot.

ps4pro.eu_Star-Wars-Knights-of-the-Old-Republic_21

Később, amikor jedi lovaggá válunk (gondolom, ezzel nem árulok el nagy titkot…) persze egyre inkább bebizonyíthatjuk neki, hogy mekkorát tévedett, amikor először lebecsülte képességeinket, sőt akár… Na, de a többi maradjon titok ☺.

Bastila mellett további kedvenceim Mission Zhan, a bájos és talpraesett twi-lek lány vagy HK–47, a mértéktelenül cinikus harci robot, akinek a beszólásain harsány kacajokat hallattam, pedig ilyet ritkán teszek RPG-nél.

A KotOR humora helyenként az erről híres Anachronox poénjaival is vetekszik, a korábbi BioWare, vagy más fejlesztõk RPG-i, illetve a legutóbbi Star Wars-filmek pedig ezen a téren a közelébe sem érnek!

Végül nem szabad elfelejtkeznem a nagyszerűen kidolgozott NPC-kről sem: Calo Nord, az überlaza fejvadász, vagy a Jabbához hasonlító hutt kiskirály – sőt még a legjelentéktelenebb NPC-k is mind-mind nagyon ott vannak!

ps4pro.eu_Star-Wars-Knights-of-the-Old-Republic__23

Advanced Cantinas & Banthas

Hmm… egy kicsit elkalandoztam a sztori és a hősök méltatásán… A KotOR azonban alapvetően mégiscsak egy remekbe szabott RPG, nem kalandjáték, ezért most áttérnék a műfaj alapvető stílusjegyeinek elemezésére.

Nos, akik az eddigi Bioware RPG-kkel nyomultak, azok nem fognak elveszni, sem a karaktergenerálás, sem a küldetések, sem pedig a harc rejtelmeiben, hiszen a recept lényegesen nem változott – a különbség leginkább a 3D-s külső nézetes megjelenítésben jelentkezik.

A karaktergenerálás például sok tekintetben emlékeztet a harmadik generációs Dungeons & Dragonsre: a három választható karakter, a katona, a felderítő és a „zsivány” (scoundrel) például a D&D-ben megszokott harcosnak, rangernek és rogue-nak felel meg.

ps4pro.eu_Star-Wars-Knights-of-the-Old-Republic_32

Õszintén szólva azért elsőre kicsit karcsúnak éreztem ezt a három osztályt, az viszont kárpótolt, hogy itt tényleg sok tekintetben befolyással van a játékmenetre is, hogy férfi vagy női hőst indítasz: akár a szereplők közti esetleges romantikus szálakat, akár a küldetések lehetséges kimenetelét nézzük.

Ugyanakkor azonban, amikor jedivé lépünk elő, akkor további három kaszt közül válogathatunk – aszerint, hogy a lézerkardbéli jártasságunkat vagy inkább az „ékesszóló” Erőt használó beszédtechnikánkat akarjuk kamatoztatni. (Idézet Obi Wantól: „Nem ezeket a droidokat keresik. Továbbmehetünk.”) Az alternatíva nem is olyan egyértelmű, hiszen ügyes „Erő-beszéddel” sok mindenről könnyedén meggyőzhetjük a velünk társalgó NPCket, ez pedig ebben a játékban épp akkora királyság, mint egy gyors lézerkardvágással lekaszabolni valakit.

ps4pro.eu_Star-Wars-Knights-of-the-Old-Republic_31

Kard ki lézerkard!

Persze amikor egy sith lovag Darth Maul-stílusban akar felnyársalni, vagy egy tusken harcos szét akarja verni a fejedet, akkor hiába is próbálnánk a párbeszéd pacifista eszközeihez nyúlni. A KotOR-ban a harc éppoly fontos szerepet játszik, mint a korábbi BioWare-játékokban, és hasonlóképpen is kivitelezett. Amikor egy alapból ellenséges lényhez vagy egy aknához közeledünk, a játék automatikusan kimerevedik, nekünk pedig lehetőségünk nyílik arra, hogy különféle taktikai parancsokat osszunk ki, majd a szóköz lenyomásával valós időben folytatódik tovább a haddelhad, újabb szüneteltetéssel pedig ismét manőverezhetünk – a Baldur’s Gate óta ennél jobb módszer egyszerűen nem létezik.

ps4pro.eu_Star-Wars-Knights-of-the-Old-Republic_33

Újdonság a KotOR-ban az egyszerre több, sorrendben végrehajtható parancs kiosztásának lehetősége: így például egyetlen karakternek megadhatjuk, hogy az ötfős ellenséges csapatból először bénítsa meg az egyiket egy Jedi trükkel, a következőt lézerpuskával lyukassza át, a harmadikat pedig cakkozza szét lézerkarddal, ha pedig hősünk esetleg megsérült, akkor utolsóként még gyógyíthat is magán. A parancsokat bármikor meg is változtathatjuk, amire gyakran az események alakulása miatt van szükség.

ps4pro.eu_Star-Wars-Knights-of-the-Old-Republic_36

Bármennyire taktikus is azonban a KotOR, azért amellett nem mehetünk el, hogy a régi konzolos örökség (hiszen már 2003 elején megjelent Xboxra a játék) egy kicsit rányomta bélyegét, illetve a BioWare el is ismerte, hogy a PC-s stílusjegyeket szándékosan fogják vegyíteni a konzolosokkal.

Ez részben azt jelenti, hogy a Baldur’s Gate-rajongók inkább nehéz fokozaton üljenek neki a játéknak, különben túl könnyűnek érzik majd a harcokat, részben pedig azt, hogy a küzdelmek sokkal… hmm… „dinamikusabbnak” hatnak.

ps4pro.eu_Star-Wars-Knights-of-the-Old-Republic_15b

Majdnem hibátlan gyémánt

Kisebb-nagyobb hibái ellenére a KotOR kétségkívül olyan klasszikus, amelyet még évek múlva is sokáig emlegetni fogunk, és méltó vetélytársa a szintén etalonoknak számító Betrayal at Krondornak,Baldur’s Gate 2-nek vagy a Morrowindnek. Sikerült benne finoman vegyíteni a kiváló történetet a tökéletesen kidolgozott RPG elemekkel, ez pedig bizony ritkán elért teljesítmény egy RPG-ben.

Akár kezdő, akár haladó szerepjátékos vagy, egyszerűen bűnt követsz el magad ellen, ha a KotOR-t kihagyod, még akkor is, ha egyébként herótod van a Star Wars-világtól. Én mindenesetre lapleadás után megyek ismét a sötétségbe taszítani a galaxist, túl sokáig voltam jó fiú ☺…

-Bad Sector- (2003)


Pro:

+ Kiváló sztori, remek karakterekkel
+ Jól kidolgozott fejlődésrendszer
+ Választható párbeszédek

Kontra:

– Túl könnyű harc
– Nehezen indul be a sztori
– Kicsit naív néha


 

Kiadó: LucasArts

Fejlesztő: BioWare

Stílus: RPG

Megjelenés: 2003

Star Wars: Knights of the Old Republic

Játékmenet - 9.1
Grafika (2003 és 2014: Android) - 8.2
Sztori - 9.8
Zene/audio - 9.1
Hangulat - 9.1

9.1

SZÉDÜLETES

Kisebb-nagyobb hibái ellenére a KotOR kétségkívül olyan klasszikus, amelyet még évek múlva is sokáig emlegetni fogunk, és méltó vetélytársa a szintén etalonoknak számító Betrayal at Krondornak,Baldur’s Gate 2-nek vagy a Morrowindnek. Sikerült benne finoman vegyíteni a kiváló történetet a tökéletesen kidolgozott RPG elemekkel, ez pedig bizony ritkán elért teljesítmény egy RPG-ben.

User Rating: 4.5 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu