Devil May Cry HD Collection – Add ki újra, Sam!

TESZT – Unom már, hogy a legtöbb kiadó, de legfőképp a Capcom csak újra kiadja a régebbi játékait. Komolyan. Értem én, hogy a japánok éppen dolgozhatnak egy új Devil May Cry-on, de legalább csinálják meg úgy az újrakiadását a kollekciónak (ez nem elírás: PS3-on és X360-on jó hat éve már ellőtték), hogy az tényleg érdemi frissítést nyújt.

 

Ez a problémám. A végén az értékelés nem az eredeti játékok felé irányul. Hideki Kamiya nagyot menetelt az első résszel, ami eredetileg Resident Evil 4-nek készült volna: 9/10 még ma is, a második részt már nem ő rendezte és meglátszik rajta, 7/10, a harmadik rész pedig megint elég komoly lett – a Special Editionnel szerintem az is bőven 8,5-9/10. A HD kollekció elnevezés már ma is furán hangzik – igen, az első három játék anno nem volt ilyen felbontású, de ahogy az Okamival tették, itt sem adtak új nevet az újrakiadásnak.

Sótlan

Nincsen 4K-támogatás. Már ezen is érződik, hogy a Capcom egy trehány portot rakott össze – ilyesmit 2006-2007 tájékán csináltak a PC-sekkel, ott olyan gány volt a Devil May Cry 3 Special Edition és a Resident Evil 4 első PC portja, hogy azt ma elrettentő példaként tanítani kellene.

Jó, van technikai fejlődés: 720p helyett 1080p-ben fut a három játék. Hű, ez igen, ez aztán tényleg megerőltető. Ja, és a 60 képkocka másodpercenként. Úgyhogy technikailag szinte semmit nem léptünk előre: a textúrák, a karaktermodellek mintha csak át lettek volna emelve a PS3-as kiadásból. Mégcsak semmi új bónusz tartalom sincsen! Ugyanúgy azok a koncepciós rajzok, grafikák vannak, amit már hat éve, az előző konzolgeneráción láthattunk már.

Ördögsirató

Azért gyorsan beszélek a játékokról is – Dante, aki lőfegyvere mellett karddal is odacsaphat ellenfeleinek (amik démoni lények), jóformán létrehozta a modern hack-and-slash alapjait. Hideki Kamiya ezt a formulát a PlatinumGamesnél a Bayonettával tovább finomította. Viszont a Capcomnál lehelyezte az alapokat. Viszont a fixált kameraállásokat meg kell szokni azoknak, akik mondjuk a 4 Special Edition után (ami szintén egy újrakiadás a PS3/X360 verziónak… lol) nekiülnek – ilyesmibe belenyúlni nem lett volna jó ötlet, ezt meg is értem. Ami viszont módosult, az az első rész kezelése, amit közelebb hoztak a második és a harmadik részhez.

A játékok jutalmazzák azokat, akik stílusosan, kombózva irtják az ellent (a 3 esetében ráadásul több harci stílus is van, ami között szükséges váltogatni a sikerért!), és ebben a tekintetben tényleg nincsen semmi kifogásolni valóm. Rövid adrenalinbombákkal hasít a Devil May Cry első és harmadik része, és talán a második is, bár ott azért van az a helikopter bossfight, amit simán csak pisztollyal le lehet győzni. LOL.

Ajánlott vétel-e?

Az első részen érzékelhető Resident Evil-szerű stílus után a második rész már-már sötétebb humora és a harmadik rész kifinomultsága bemutatja, hogy a franchise milyen szépet fejlődött öt év alatt. Hack ‘n’ slash rajongóknak ha eddig kimaradt volna, ajánlom, de előre szólok, hogy a játékok nem olyan modernek, mint mondjuk a Devil May Cry 4: Special Edition. Ha már megvolt PlayStation 3-on és Xbox 360-on, nem ajánlom, maximum akkor, ha ötezer forintért vesztegeti valaki. Mi a fenének megvenni megint? „Már nincs bekötve az előző konzol” – a lustaságért én nem dobnék ki pénzt. Azért kap 6-ost, mert a Capcom egyszerűen trehány módon újrakiadta az előző pakkot. Majd jöhet a PlayStation 5-ön az első négy rész kollekciója. Majd megcsinálják, erre már most fogadni mernék.

A három játék önmagában szerintem valahol egy 8-ast kapna (és ezt dobnám rá prev-genen), de az, hogy a Capcom mégcsak nem is gondolt arra, hogy esetleg 1080p-nél nagyobb felbontáson futtassa a játékot, amire bőven képes lenne a PlayStation 4 Pro és az Xbox One X is, csak szégyenteljes.

-V-

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

konzolk2

Pro:

+ Devil May Cry
+ Devil May Cry 3
+ Akciódús, tempós játékmenet

Kontra:

– Devil May Cry 2
– Nulla PlayStation 4 Pro-támogatás: 1080p, ha akarjuk, ha nem…
– Miben több ez a változat a PS3/X360-ashoz képest a felbontáson kívül?


Kiadó: Capcom

Fejlesztő: Capcom

Stílus: újrakiadott hack’n’slash

Megjelenés: 2018. március 13.

Devil May Cry HD Collection

Játékmenet - 6.8
Grafika - 0.7
Történet - 7.1
Zene/Audio - 8.4
Hangulat - 8

6.2

ÁTLAGOS

Elegem van az újrakiadásokkal, főleg a Capcomtól. Lustán összedobott, hanyag munka ez...

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu