Extinction – Nem fizetett trollkodás

TESZT – Negyedszer ülök neki ennek a tesztnek, amivel már több időt töltöttem el, mint amennyi ideig az Extinction végigjátszása tartott. Ez már megadja az alaphangot, és akkor még nem is beszéltem arról, hogy mennyire átgondolatlan butaság az egész, mert a jó ötletet gyorsan beárnyékolja az eszméletlen ismétlődés.

 

Az Iron Galaxy Studiostól nem sokat hallottunk idáig: a 2012-es X360 arcade Wreckateeren kívül 2013-ban egy egészen elfogadható bunyós játékkal jelentkeztek (Divekick – PC, X1, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita). Aztán csend idáig, miközben a PC/X1 Killer Instinctet fejlesztették. A csend megtörésre került… egy pillanatig.

Attack on the Titan’s ass

A játék alap elképzelése a Shadow of the Colossusra és az Attack on Titanre egyaránt emlékeztet: ember küzd óriás ellen, aminek itt asszem Ravenii a neve. És a játék egészen korrekt módon nyit a képregényszerű képsoraival, de nem túlzok, ha azt mondom, hogy rövid időn belül pofára esik az egész elképzelés.

Itt konkrétan arra gondolok, hogy a harmincnégy küldetés konkrétan négy küldetéstípusra bontható le. Van az ölj meg X Raveniit fajta, van az ölj meg X Jackalt változat (ezek a kicsi, könnyen lecsapható ellenfelek… meg van a Vulture, ami dettó ilyesmi), a védd meg az őrtornyot X percig fajta, illetve a ments meg X civilt típus. Ennyi. Halálkomolyan ezeket váltogatja az Extinction a kb. 6-7 órája során! Jó, véletlenszerű bónuszokat nyerhetünk a másodlagos küldetések teljesítésével (ami akár olyan mély is lehet, hogy maradjunk életben), meg skilleket is fejleszthetünk, de előre elmondom, hogy a legdrágább, a falon futás, az első végigjátszásban nem fog elérhetővé válni, amivel az Iron Galaxy az újrajátszhatóságot próbálta volna meg előhozni, de így nem éri el, hogy végigjátsszam megint.

Shadow of the Shadow of the Colossus

A játék kidolgozatlansága a küldetéstípusokon túl máshol is kimutatkozódik, talán a történetet leszámítva (mondjuk a befejező videó eszméletlenül rövid). A Raveniik megtámadták a földet, mi, Avil, az utolsó Őrszem, illetve a bajtársunk, Xandra, megpróbálja Yarrow királyt meggyőzni, hogy egy teleport építésével el lehessen menekülni a gólemektől. A csavarokat nem írom le.

Ha már Ravenii, na, ezeket a lényeket úgy kell legyőzni, hogy szépen hátbaszúrjuk őket a rúnával (ahhoz meg gyűjteni kell azt…). Ehhez szükség lesz a végtagjaik lenyesésére, hogy kis időt nyerjünk és bevégezzék, ámbátor az egész bugos, ugyanis haltam én már meg egy puszta üvöltéstől, nem egyszer láttam egylábú Raveniit, de volt olyan is, hogy totális páncélban tűnt fel egyszerre három is, és nem tudtam megsebezni őket. Ja, igen, páncélok – ebből is több fajta van a fától a fémig, és ezzel próbál a játék trükközni, hogy lekösse a figyelmet.

Az élményt nagyban rontja, hogy nincsen célzás gomb (ellenfelünkre tartás… van erre magyar kifejezés? maradjunk akkor az angolnál: lock-on), és a korábban említett ismétlődés után olyan gyorsan unalomba fullad az egész még a karakterfejleszthetőségi lehetőségek ellenére is, hogy nem sokáig marad a PlayStation 4-ünkön, főleg úgy, hogy a Raveniikre való felmászás és az ezzel járó kamerakezelés olyan idegesítő tud itt-ott lenni, amit nem tudnék cenzúra nélkül jellemezni. (Miért nem tudtak volna pl. egy megragadásra használt gombot programozni, hogy megpróbálhassak rajtuk maradni, ha már sikerült végre rájuk másznom, miután össze-vissza épületeken és fákon találtam magam?)

Extinction of your money

A játék vizualitása nem valami tetszetős. Nem bűnronda, de nem is szép. A rajzfilmszerű jelenetek gyorsan átmennek minimálisan animált videókba, a szinkron oké, a zenére kajak nem emlékszem, és úgy összességében egy befejezetlen külső nézetes akciójátéknak mondanám az Extinctiont. Időre megy a küldetés, de ha civilmentés van, akkor tuti nem fogok a gólemekkel tökölni, hanem megcsinálom a küldetést akár két perc alatt is.

Óh, de nem ez a vicc, kérem. Az ára az. Ezt a játékot 18 ezer forintért lehet a PlayStation Store-on megvenni. Az Extinction nem egy 60 dolláros/eurós játék. Nem, inkább egy 20-as kategória. Dobj már rá négyezer forintot és vedd meg a God of Wart (a Store-on eskü nem találom simában, csak Digital Deluxe változatban), de ezt a vackot, mert ez egy vacak, ennyiért meg ne vegyed. Ez a játék el van tévedve!

Mi a csudának irtsam ezeket az orkokat? Akkor már inkább a Shadow of the Colossus, és az hótziher nem kerül ennyibe, és azt nem fogom egy nap alatt végigjátszani. Azért kap egy négyest, mert eleinte lekötött. De ennyi, amúgy szerintem az év egyik legbotrányosabb bukása idáig… és akkor még finoman fogalmaztam. (Ja, és ezt is a Maximum Games adta ki – tavaly a Road Rage-dzsel már buktak egyet, úgyhogy grat, srácok!)

-V-

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

konzolk2

Pro:

+ Negyedszerre sikerült megírnom
+ Gyorsan végig lehet játszani
+ Jó, szerintem a történet nem rossz.

Kontra:

– Úgy en bloc nincs kész
– NÉGY küldetésfajta 34 küldetés során – unalmas lesz, garantálom
– Ez a játék hol ér 18 ezer forintot?


Kiadó: Maximum Games

Fejlesztő: Iron Galaxy Studios

Stílus: Kaland, Akció

Megjelenés: 2018. április 10.

Extinction

Játékmenet - 1.8
Grafika - 5.2
Történet - 7.1
Zene/Audio - 3.9
Hangulat - 2

4

GYENGE

Ugyan már...

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu