Shadow of the Tomb Raider – Ilyen lesz az új Lara Croft-kaland [VIDEO]

ELŐZETES – Londonban mutatták be a Shadow of the Tomb Raidert, új Tomb Raider trilógia utolsó részét. Az újságírók a világ minden tájáról részt vehettek a bemutatón és megtapasztalhatták, milyen is lesz Lara Croft legújabb kalandja. Miközben az előző részek egy kezdő, kevésbé gyakorlott (ám fokozatosan erősödő) Lara Croftot mutattak be, addig a Shadow of the Tomb Raider lényegesen rátermettebb, harcosabb Laráját már inkább a lelkiismertfurdalás és önreflexió gyötri.

 

A játék eseményei közvetlenül a Rise után játszódnak és Lara és hűséges szövetségese és társa: Jonah egy régi maya műtárgyat keresnek Dél-Amerikában. A régóta kihalt indián nép kataklizmatikus eseményeket jósol, melyek egy rejtélyes dobozhoz kötődnek, amelyet az előző részből és a Tomb Raider filmből  is ismerős Trinity nevű katonai szervezet próbál kétségbeesetten megszerezni. Mindeközben Croft kénytelen szembesülni azzal, hogy az előző kalandjainak saját magára nézve is súlyos következményei vannak és azon gyötrődik, vajon tényleg az a hősnő, aki mindent és mindenkit megment, akinek hiszi magát?

Azáltal, hogy Lara tetteinek következményeinek sokkal nagyobb szerepe lesz, az Eidos Montreal és a Crystal Dynamics arról szeretné biztosítani a játékos közönséget, hogy ez a rész a jól ismert és imádott fiatal kalandornő életében igazi fontos fordulópont lesz.

„A narráció tekintetében sokkal drámaibb lesz ez az új rész” – hangsúlyozta Jason Dozois, aki a játék történetét írta. „Éppen ezért nem csak a belső konfliktusoknak lesz jelentősége – például harcok kegyetlensége miatt – hanem Lara más szereplőkkel is személyes konfliktusba keveredik majd, méghozzá nemcsak ellenséggel, hanem baráttal is. Itt van például Jonah, akit már az első rész óta ismerünk, és azon gondolkoztunk, hogy mi lenne, ha kicsit fejlesztenénk a karaktert… Ha olyan szereplő lenne, aki tényleg szembe szállna Larával. Sokan nem hittek először benne, de amikor láttuk, hogy a színészek mire képesek, leesett az állunk. Igazi karakterfejlődés lesz ez a két előző részt ismerve!”

A küldetés

A Shadow of the Tomb Raider Londonban kipróbálható demójában Lara és Jonah egy kis mexikói faluban nyomoz a Halottak ünnepe alatt. A fejlesztők azt bizonygatták, hogy a Shadow of the Tomb Raider a sorozat legfontosabb helyszíneit vonultatja fel és sokkal több lehetőséget nyújt majd a felfedezésre, illetve arra is, hogy interakciókba lépjünk azokkal többé-kevésbé fontos szereplőkkel, akikkel Lara kalandjai során találkozik. Miközben Lara még több sírt fedezhet fel, még több kincset zsákmányolhat, illetve többféle ellenséges bázisra is kell behatolnia, addig a készítők nagyobb hangsúlyt fektetnek a a különféle régiók kultúráira és történelmére, ahol a játék játszódik.

Miközben a többféle fontosabb esemény, és lineáris történeti szál alkotja a vázát a sztorinak – például egy hatalmas árvíz, amely során iszonyú árral szemben kell úsznunk, miközben a civil lakosság fulladozik mellettünk – addig a játékban nyitott, open world zónákat is fel kell fedeznünk. Ezeken a területeken Croft mellékküldetéseket vállalhat, ritka tárgyakat és alapanyagokat gyűjthet, melyeknek segítségével a fegyvereinket erősíthetjük – miközben sokkal többet tudunk meg környezetünkről, mint az előző részekben.

A Shadow of the Tomb Raider – címéhez híven – sötétebb lesz, mint az eddigi Tomb Raider címek, emellett pedig Lara Croft is sokkal rátermettebb, kegyetlenebb túlélővé vált a sok kaland során. A szokásos mászócsákány, íj és tűzfegyver mellett sokkal ügyesebben tud majd lopakodni. Az új részben jelentős szerepet kapó dzsungel dús növényzetét arra tudja felhasználni, hogy akár egyenesen állva is rejtve maradjon és így sokkal gyorsabban és hatékonyabban tud lesből támadni és legyilkolni a gyanútlan ellenséget.

Az agilitás és trükkös kis eszközök Lara legjobb adui lesznek

Lara Croft agilitása, ügyessége ismét a legfőbb kulcsa lesz nemcsak a túlélésnek, hanem a platformokat is felvonultató puzzle-feladatok megoldásának is. A falra mászáshoz, vagy a tér egyéb módon való meghódításához most már sokszor nem lesz elegendő a csákány, hanem időnként más gadgeteket is igénybe kell majd vennünk. Alaposan fel kell majd fedeznünk környezetünket is, ha a különféle relikviákra és értékes tárgyakra rá akarjuk tenni a kezünket. Természetesen a fegyvereink is változatosak lesznek: a megszokott íjon, pisztolyokon, puskákon túl időnként helyhez kötött fegyvereket: például ágyukat is használunk kell.

Annyit azért hozzá kell tennünk, hogy a GameSpot újságírói nem minden tekintetben voltak elájulva az új Tomb Raider demóban tapasztalható irányításától: a most már etalonnak tekinthető másik női főszereplős Uncharted: Lost Legacy a tűzharcok, fegyverek kezelése terén kenterbe veri és az előző részekhez képest sem tökéletes szerintük az élmény – különös tekintettel az input lagra, amely kicsit a lövöldözést keseríti meg. (Persze azt is hozzátették, hogy lehet, hogy csak a tévének róható fel, amelyre a developer konzol volt rákötve.) Reméljük, a végső játékig még finomítanak rajta.

A másik kritika, amelyet a GameSpot újságírói megfogalmaztak, hogy túlságosan „szájbarágós” volt demó, pár a pályadesign rendkívül intuitív és jól kidolgozott, mintha a fejlesztők kicsit hülyének néznék a játékost (vagy legalábbis a jelenlévő újságírókat), mert olyan „tippekkel” segítték őket, hogy „hmm… talán a víz alá bukva alatt kellene keresgélnem…”, amikor erre egyébként is könnyen rá lehet jönni. Reméljük, ez tényleg csak a demó miatt volt így, és a végleges termék nem fog egyfolytában kézen fogva vezetni.

A 3Djuegos spanyol újságírói inkább arról írtak, hogy a játék gyönyörűbb, mint valaha, már most stabil 30 fps-el, pazar környezettel (különösen a kis mexikói falu kidolgozása terén, tűéles részletességű textúrákkal, hiba nélküli arcanimációval, lips synch-el, vagy harci animációval. Viszont azt is elismerték, hogy a demó számukra leginkább annak bizonyítéka, hogy ez az utolsó rész a játékmenet szempontjából nem sokat változott az előző részekhez képest – ezt pedig maguk a fejlesztők is elismerték.

„Ismétlés a tudás anyja”

Miközben a dél-amerikai dzsungel újabb nagy váltás a északi, hideg fjordos területekhez, illetve a legelső rész monszunoktól sújtott szigetéhez képest, addig a gameplay tekintetében azért el kell ismerni, hogy a Tomb Raider a harmadik részre sem nagyon változott. Az Eidos Montreal ezúttal ezt el is ismeri, de egyúttal az új rész erényeként is tünteti fel.

„Úgy gondolom, hogy a játékmenet tekintetében tényleg igaz az a mondás, hogy az ismétlés a tudás anyja.” – jelentette ki Heath Smith designer. „Amikor az előző részekkel játszottál, Lara még „tanulófázisban” volt, kereste önmagát és fokozatosan fedezte fel képességeit. Lara most is állandóan fizikai tárgyakat, kincseket keres, de ugyanakkor sokkal érettebb, komolyan személyiség – ezt pedig a játékmeneten keresztül is érezni lehet majd. Lara számára nem a lopás, a rablás a cél, hanem a tudás, az ismeretanyagok felhalmozása: ezt már a Rise of Tomb Raiderben is tapasztalhattátok. Mindamellett fontos célunk az is, hogy a Shadow of Tomb Raiderből egy önmagában is megálló, egyedi játékélményt alkossunk, hiszen a trilógia zárásaként ez a rész lesz az, hogy tényleg sírrablóvá válik, így beteljesítve saját sorsát, saját küldetését.”

-BadSector-

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház oldalán rendelhetitek meg!

konzolk2

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu