Street Fighter 30th Anniversary Collection – Újra régi

TESZT – A Capcom talán a leggyakrabban adja ki újra régebbi játékait újabb platformokon. A Street Fighter esetében legalább egy viszonylag kiadós kollekcióval jelentkeztek, és bár én azért elítélem ezt az újrakiadósdit (mivel ilyesmit kevés pénzből, szinte kizárólag a profit miatt csinálnak a kiadók), nem szabad letagadni: korrekt a gyűjtemény.

 

A pakk tizenkettő Street Fighter játékot tartalmaz (1, 2, 2: Championship Edition, 2 Turbo, Super SF2, SSF2 Turbo, 3, 3: 2nd Impact, 3: 3rd Strike, Alpha 1-3), és mindezek árkád változatainak tökéletes átirata kerül a kezeink közé, persze szokás szerint (a Capcom ugyanis a Mega Man Legacy Collectionökkel is meglépte ezt, és a MM X újrakiadó csomagokkal is meg fogja hamarosan tenni…) emuláció révén, ugyanis itt is lehetőség van arra, hogy offline save stateljünk.

Tizenkettő egy tucat

A kollekció két dologra tökéletes, sőt, akár háromra is: legyen egy helyen a „klasszikus” Street Fighter trilógia, aminek fejlődését így nyomon lehet követni, és így érzékelhetőek az egyes címek, mint például a legelső SF hibái vagy esetleg a bugok, amik a játékteremből az otthonunkba jöttek így. A Digital Eclipse remekül átültette a kollekciót, ami a Nintendo Switchen még egy extra játékmódot tartalmaz – négy helyi Switch-csel egy plusz bajnokságmódot is kaphatunk.

A DE szerencsére részletes mozdulatlistát is kínál a vizuális filterek lehetőségén túl, így a kezdők is beletanulhatnak abba a bizonyos Hadoukenbe, ami a franchise egyik ikonikus mozdulata lett a harminc év során. Újításként egy Training módot is kapunk, így fel lehet készülni az itt-ott már embertelenül nehéz, unfair AI ellen ha mondjuk a legnehezebb szinten végigtolnánk a játékokat. Erről eszembe jut egy kisebb hülyesége a pakknak – nem a játékokon belül választjuk ki a játékmódokat, hanem a Street Fighter 30th Anniversary Collection kezelőfelületén úgy, hogy először a játékra bökünk, utána pedig a módra. Fura.

Múzeum

Az ilyen Capcomos újrakiadásoknál már-már obligát módon jelen van az adott játék/játékgyűjtemény múltbeli címeiből való merítés során a múzeum/artwork opció, így például koncepciós rajzokat, artworköket, karaktertervezési dokumentumokat lehet megvizslatni, illetve a franchise során emlékezetessé váló soundtrackbe is bele lehet hallgatni. Ez bár jó dolog, ilyesmit szerintem EL LEHET VÁRNI egy ilyen pakktól. (Vajon a Nintendo ilyesmit mikor fog csinálni Marioval? Hmmm… nehogy ötletet adjunk nekik.)

Ahol elbukja a 9-est

A kollekció kötelező vétel lehetett volna minden verekedős játék-rajongónak akár úgy is, ha 2D-s címeket nem nyúz az illető. A feltételes mód azért van, mert bár igen, lehet online is játszani ranglétrákkal, mindennel, de nem lehet mind a tizenkét játékot így nyúzni (pl. az első, eléggé gyengusz, de a franchise alapzatait lerakó Street Fighter esetében ezt mondjuk megértem), hanem mindössze négy játék kínál Casual és Ranked netplayt, ami… nos, mondjuk ki, kanyarlevágósdi a Capcom és a Digital Eclipse részéről. A négy játék: Street Fighter II Hyper Fighting, Super Street Fighter II Turbo, Street Fighter Alpha 3, and Street Fighter III: 3rd Strike. Mindegyiknél az utolsót vagy az utolsó változatot rakták be, ami bár valamelyest jogos döntés, kicsit minimálisra faragja az internetes játékot, aminek amúgy van még egy problémája. Ha laggol, akkor még a ZENE is elkezd akadozni még a menüben vagy a négy fős lobbiban is. Ilyet én esküszöm verekedős játékban még soha nem láttam. Néhol echte játszhatatlan volt az eredmény, és mivel nincs lehetőség erősebb kapcsolat keresésére (ilyet azért a Street Fighter V már tud…), vagy legalább a gyengébb nettel rendelkező játékosok kiszűrésére (persze skill alapján lehet – ez is baromság), itt bukik el egy remek eredménytől a 30. évfordulót ünneplő gyűjtemény.

Egy próbát megér…

Egy erős 7,5-et a Street Fighter 30th Anniversary Collection megérdemel. A játékok maguk JÓK. A kivitelezés a problémás. Persze akinek pont az a négy játék a kedvence, amit lehet online is tolni, akkor csak az internetes játék minőségét tudom kiemelni hibaként. Jó lett a csomag, de lehetett volna jobb is. Én inkább a Dragon Ball FighterZ-re ruháznék be ehelyett, de ez szubjektív vélemény (és az azért tempósabb és eltérő játékmenetű bunyó).

-V-

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

konzolk2

Pro:

+ 12 játék egy helyen
+ Kezdők is felvehetik
+ Nem tagadja le a múltat (még a filmhez készített játékot is megemlíti a múzeum)

Kontra:

– Mindössze négy játék játszható online
– Az online kivitelezése már-már katasztrófa, és még minimalisztikus is
– Az arcade perfect átiratokkal a bugok is benn maradtak (SSF2 Turbo nehézségi szint, például)


Kiadó: Capcom

Fejlesztő: Digital Eclipse / Capcom

Műfaj: 2D-s verekedős játék

Megjelenés: 2018. május 29.

Street Fighter 30th Anniversary Collection

Grafika - 70%
Zene/Hangok - 90%
Online - 50%
Játékmenet - 90%
Hangulat - 85%

77%

Ezt a kollekciót érdemes megvenni azoknak, akik a műfajt kedvelik. Másnak csak kíváncsiságból tudnám ajánlani...

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Érdekességképp azzal kezdeném, hogy a The ABC Murdersből nem ez lesz az első videojáték-adaptáció, ugyanis még 2009 őszén a Nintendo DS-re
According to him, sex, games and movies are the most important parts of his life. And he''s a "hardcore in each of them".

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu