Felhőkarcoló – Dwayne Johnson féllábbal is szétaprítja a terroristákat

FILMELŐZETES – Napjaink egyik legkedveltebb szupersztárja, Dwayne Johnson a főszereplője a Felhőkarcoló című akciófilmnek. Johnson Will Sawyer egykori háborús veteránt alakítja, aki az FBI túszmentő osztagának parancsnokaként szolgált, most pedig felhőkarcolók biztonsági szakértője.

 

Hősünk azt a feladatot kapja, hogy Kínában vizsgálja meg és értékelje biztonsági szempontból a világ legmagasabb és legmegbízhatóbbnak mondott épületét. A felhőkarcoló kigyullad, és Sawyert gyanúsítják a bűncselekménnyel. Le kell ráznia üldözőit, el kell fognia a valódi tetteseket, tisztáznia kell a nevét, de ami a legfontosabb: meg kell mentenie a családját, akik a lángoló épületben rekedtek.

A Sárkány és a Gyöngy: a mese életre kel 

„Egyszer volt, hol nem volt, egy nagyon szegény faluban élt egy nagyon szegény fiú. A föld emberemlékezet óta nem volt ilyen száraz, és a fiú napról napra nehezebben talált takarmányt a jószágok számára, amelyek az ő és édesanyja megélhetését biztosították. Egy nap a fiú gyönyörű gyöngyöt talált a mezőn. Egy korsó rizsbe rejtette, másnap pedig temérdek rizs ömlött ki az edényből. A mágikus gyöngynek köszönhetően virágzásnak indult a falu, lakosainak soha többé nem kellett éhezniük.

A csodatévő gyöngynek híre ment, s nemsokára gonosz emberek érkeztek a faluba, hogy magukkal vigyék. A fiú lenyelte a gyöngyöt, és menten félelmetes sárkánnyá változott. Az egek megnyíltak, a folyó vize áradásnak indult. A sárkány eltűnt a vízben, azóta onnan őrködik a falu felett egészen az idők végezetéig.”

Will Sawyer és a Gyöngy: adrenalin és csúcstechnológia

Egy amerikai család, apa, anya és két gyermekük játszadozik mesebeli fák alatt, csodás vízeséssel a háttérben. Ez a paradicsom azonban kissé csalóka idillt kínál. Harminc emeletnyi csodával van dolgunk, amely egy még nagyobb csodában található: a Gyöngy, a világ legmagasabb felhőkarcolója ad neki otthont. Az épület a maga 225 emeletével 1100 méter magas, és Hongkong híres Gyöngy-kikötőjének Kaulun felőli részén tornyosul, a bőség és a technológiai fejlődés diadalát hirdetve.

A Gyöngyben kétszer elférne az Empire State Building, és még mindig maradna 50 emelet. Égbe kígyózó tömbje kettéválik a csúcson, ahol pompás állkapoccsá válik, amely hatalmas, fénylő gömböt tart – innen ered az épület neve. A Sárkánygyöngy című ősi kínai rege szolgált az inspiráció forrásául, amelynek jegyében az egész hatalmas felhőkarcoló azt sugallja, hogy béke és biztonság vár arra, aki a kapuin belép.

Minden megtalálható itt, ami a luxushoz kell: ötcsillagos szálloda, három hatalmas kondikomplexum, két 16 vásznas multiplex, golfpálya, koncertterem, hatemeletes bevásárlóközpont, három Michelin-csillagos étterem, 30 emeletes Jade-park, luxuslakosztályok több mint 100 emeleten. A Gyöngy tehát maga is komplett város. Mindez a komplexum megálmodója, Zhao Ming Zhi szoftvermérnök zsenialitását dícséri, aki arról arról is gondoskodott, hogy a hatalmas épületnek negatív széndioxid-kibocsátása legyen nap- és szélerőműveinek köszönhetően. A Gyöngy annyira ökobarát, hogy lakói az ott termesztett táplálékot fogyasztják.

„A Gyöngy filmünk teljes értékű szereplője – mondja Hiram Garcia producer. – Olyan túlnépesedett városokban, mint Hongkong, már kizárólag fölfelé lehet építkezni. Az, hogy történetünk egyik főszereplője a világ legmagasabb épülete, jól tükrözi, milyen folyamatok zajlanak a valóságban. A Gyöngy háromszor akkora, mint az Empire State Building. Adja magát a kérdés: azért, mert meg tudjuk csinálni, muszáj-e megcsinálnunk? A problémának hasonló vetülete van, mint a Titanicnak. Ez az épület a technológia csodája, de rengeteg kockázatot is hordoz magában – ezt Will és családja a saját bőrén is megtapasztalja.”

A Gyöngy felső felébe hamarosan beköltözik Hongkong elitje, de addig még Zhaónak újabb csodát kell tennie: meg kell kötnie a legdrágább biztosítást, amit vegyes használatú épületet illetően valaha aláírtak. Ehhez független kockázatfelmérő szakemberre van szükség, hogy meghatározza az épület biztonsági korlátait – ha egyáltalán vannak ilyenek, hiszen a Gyöngyöt úgy tervezték, hogy bármilyen katasztrófát kibírjon.

A Gyöngynek futurisztikus tűzoltórendszere van, amely pillanatok alatt kiolt minden tűzfészket, a folyamatokat ráadásul egy épületen kívüli vezérlőből lehet irányítani. A liftek pedig kábelek helyett elektromágneses indukciós meghajtással közlekednek. A garantáltan zavartalan munkamenethez az szükséges, hogy a rendszer tökéletesen működjön és hackerbiztos legyen.

Csak szólni kell Will Sawyernek.

Will-lel tíz évvel korábban találkozunk először, amikor az FBI túszmentő rohamosztagának parancsnoka. Egy zavarodott férfit vesznek ostrom alá, aki túszul ejtette a családját egy erdei házban. Mivel a tárgyalások nem vezetnek eredményre, beküldik Will csapatát. Az akció balul sikeredik, a robbanásban odavesznek a túszok, úgyszintén a kommandósok nagy része – és Will bal lába térdtől lefelé.

Willre hosszú kórházi lábadozás vár, a karrierje romokban hever. Reményt csak az ad számára, hogy megismerkedik az életét megmentő katonai sebésszel, Sarah-val. Összeházasodnak és boldog életre rendezkednek be. Tíz évvel később már nyolcévesek az ikreik, Georgia és Henry.

Az idő múlik, bizonyos sebek azonban nem gyógyulnak be. A hajdan legyőzhetetlennek tűnő Will örökre megváltozott, elvesztett lába folyamatosan élete legszörnyűbb éjszakájára emlékezteti. Fegyvereit tollra cserélte és elhagyta a testületet, s azóta magánvállalkozóként nagy cégek biztonsági tanácsadója.

Bár boldog családi élete bizonyos kárpótlást jelent számára, Willt folyamatosan kísérti a tragédia emléke. Ahogyan egyik barátjának megfogalmazza: „A történtek után letettem a kardot és nem nyúlok többet érte. A sors iróniája, hogy ha nincs ez a tragédia, nem találkozom Sarah-val és nem lennének gyerekeink. Teljes szívemből szeretem őket, de legbelül valami eltörött. Néha úgy érzem, nem is érdemlem meg őket – mintha nem lenne jogom hozzá, hogy az életem része legyenek.”

Will korábbi bajtársa, Ben – aki ott volt vele a végzetes éjszakán és most a Gyöngy biztonsági főnöke – beajánlja őt Zhao Ming Zhihez, s ezzel az egykori parancsnok megkapja élete második esélyét. Hónapokig készül a feladatra, mert tudja, hogy az ajánlás kevés, bizonyítania kell rátermettségét Zhi, a felhőkarcoló biztonsági stábja és a kiszemelt biztosító képviselői előtt.

Álmában sem gondolná, hogy a találkozó drámai események láncolatát indítja el, és még a családja is veszélybe kerül. Mozgósítania kell minden tudását, amit az extrém kommandóskiképzésnek köszönhet, s elképesztő akadályokon kell átverekednie magát, hogy tisztázza nevét és megmentse szeretteit – egy kilométerrel a talajszint fölött.

A határ a csillagos ég: épül a Felhőkarcoló

2016-ban Johnson és Rawson Marshall Thurber forgatókönyvíró-rendező éppen befejezték Központi hírszerzés című közös filmjüket, és már egy új projekten kezdtek ötletelni. Olyan karaktert akartak kitalálni, amilyet Johnson még sosem játszott el. Johnson régóta bizonyítja, hogy nézők millióit képes a mozikba vonzani sármjával, humorával és fejlett izomzatával, mégis úgy érezte, maradtak még számára feltáratlan területek, ami a színészetet illeti.

„A Központi hírszerzés készítésekor kiderült, hogy Rawson és Dwayne remekül tudnak együtt dolgozni – emlékszik vissza Hiram Garcia producer. – Rawson megtapasztalta, Dwayne milyen széles skálán képes játszani: tud esendő, kemény meg félelmetes is lenni. Született egy ötlet, hogy Dwayne legközelebb olyan karaktert alakítson, akivel szörnyű tragédia törént – ilyen szerepben eddig még nem láthattuk.”

Thurber hamarosan előállt az új történet vázlatával: „Képzeljük csak el: a helyszín a világ legmagasabb épülete. Kínában áll, kigyullad, a családod meg odafent van valamelyik emeleten. Az egész város téged üldöz, neked meg be kell jutnod az épületbe. Egyébként meg féllábú vagy.”

Johnson szeme ekkor már lelkesen csillogott. „Alighanem ez volt a fizikailag leginkább megterhelő szerep, amit elvállaltam – emlékszik vissza. – A közönség egy dologra biztosan fogékony ez egész világon – ez pedig a család. Mindenkit megráz, ha azt látja, hogy egy család tagjait elszakítják egymástól, és drukkol, hogy a szülők meg tudják menteni a gyerekeiket.”

„Amikor Rawson elmesélte a sztorit, megjelent előttem a Drágán add az életed és a Pokoli torony – folytatja Johnson. – No és persze A szökevény – Will Sawyer alakjában Harrison Ford köszön vissza.”

Az előkészületekbe gyorsan bevonták Beau Flynn producert is, aki az utóbbi években zsinórban öt filmet készített Johnsonnal. „Amikor elmesélték a sztorit, megjelent előttem az egész film és persze azonnal igent mondtam – mondja Flynn. – Ilyen karaktert Dwayne még nem alakított: nagyon esendő és emberi. Mondtam is, éppen ideje, hogy humanizáljuk Dwayne Johnsont. Ebben a filmben átlagembert alakít, akinek túl kell lépnie a határain.”

Nyilvánvaló volt, hogy Thurber rendez majd filmet a saját forgatókönyvéből. „Nem sokan vannak a szakmában, akik olyan jó forgatókönyvíró-rendezők, mint ő – mondja Garcia. – Rawson nevéhez fűződik a Kidobós: Sok flúg disznót győz, a Családi üzelmek meg persze a Központi hírszerzés. Eddig mindenki tipikus vígjátékos alkotónak tartotta, pedig vonzódik a thrillerekhez is, mindig is szeretett volna ebben a műfajban forgatni. Már az első forgatókönyv-változat ütős lett, és párszor kellett csak átírni, aztán már mehettünk is forgatni.”

Thurber számára is döntő jelentőségű volt, hogy Johnson ezúttal esendő hőst alakít. „Mind úgy ismerjük őt, hogy olyan akcióhős, aki fog egy kamiont és áthajítja egy házon – nevet a rendező. – De egy színész nem ettől lesz érdekes. Sőt nem is hinném, hogy a közönség erre kíváncsi igazán. Indiana Jonest is azért imádjuk, mert gyakran elverik, s nem az a poén, hogy ő ver el másokat. Normális ember, aki túl akarja élni a kalandokat. Dwayne-nel azt akartuk, hogy Will olyan legyen, aki éppen hogy csak megússza a megpróbáltatásokat.”

Megpróbáltatásból pedig van bőven. „Kigyullad a felhőkaroló, Will családja a tűz fölött van, ő meg az épületen kívül – magyarázza Thurber. – Ráadásul őt vádolják a katasztrófával. Tehát be kell jutnia az épületbe, hogy megmentse a családját, rá kell jönnie, kicsodák a rosszfiúk, el kell őket intéznie, tisztáznia kell a nevét és ki kell jutnia az épületből. Mindezt egy nap alatt.”

„Amikor házalni kezdtünk a forgatókönyvvel, mindenki meg akarta kaparintani, azonnal beindult a licitháború – meséli Garcia. – A mi szakmánkban elég ritka, hogy kifejlesztünk egy eredeti forgatókönyvet, eladjuk és egy évvel később már forognak a kamerák. Egy ilyen film általában öt év alatt jut el az ötlettől a forgatásig.”

-PS4Pro- (folytatjuk…)

FORRÁS: UIP Dunafilm

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here sincs 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu